App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur viktigt är köttet?

Vår dotter äter plockmat, och hon är väldigt duktig med att äta själv och inte sätta i halsen osv. Hon äter gärna pasta, ris, grönsaker och bröd. Stekt ägg älskar hon också. Problemet är att vissa dagar vill hon inte alls äta köttet. Vi äter ofta ex fläskfilé, fläskkotletter, hamburgare osv, men då ägnar hon sig mest åt det övriga på tallriken. Lax äter hon dock gärna. Hur viktigt är det att de äter kött varje dag? Vi har redan anpassat vår kost mycket efter henne, men vill gärna att hon så långt det går äter det vi äter. Vi är inga falukorvsätare... :P Dessutom "tror" jag inte på att hålla på med "specialkost" till kräsna barn. Många vegetarianer serverar väl inget kött alls till sina barn, och de överlever väl antar jag, men man vill ju helst ge henne en så allsidig kost som möjligt.

2012-05-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Tack för alla svar! Det verkar som att hon trots allt kommer överleva, om jag skall tro era svar. ;)

2012-05-22
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Min son på 18 månader äter inte heller sådant som kotletter, fläskfilé, och liknande. Han älskar färs dock, men inte om den är i fast form som burgare, köttbullar eller biff. Ska vara köttfärssås eller chili con carne.. Skönt någonstans att höra att det inte bara är han som klyddar så..

2012-05-22
fiasson
fiasson
Barn på 2 år och 6 månader

Men du serverar ju allsidig kost, även om hon inte drar i sig kött dagligen så gör hon det någon gång ibland. Mitt tips kan vara att skära ännu mindre bitar av kött, ibland till och med gömma det lite bakom nåt på gaffeln.

Det är viktigt att hon får i sig köttet eller något annat hon inte föredrar för att lära sig äta det. Tar man bort det helt så kanske man inte alls lär sig gilla det eller lika dant om man inte smakar det så lär man sig inte. Men det är ju ett senare problem. Haha.

 

Ni verkar äta bra så inget du ska oroa dig för. Jag är utbildad inom området och ditt barn verkar få i sig precis all näring hon behöver ha! ;)

2012-05-22
FrökenRabarber
FrökenRabarber
Barn på 2 år och 9 månader

Sådär gör min tjej med och hon blir 2 i sommar... Ena dagen vräker hon i sig av en sak dagen efter ratar hon det totalt, men jag tror itne att de får brister av det om de äter varierat och får i sig kött/fisk/fågel ändå även om det itne blir varje måltid. Vi anpassar itne heller, såvida det inte blir något jag vet att hon kommer äta dåligt av (ex stark mat) då kan hon få någon rest eller så, hon äter kanske en barnmatsburk i halvåret nu...

2012-05-21
Yrwen
Yrwen

Enligt info från bvc kan man ge barnen lakto-ovo-vegetarisk mat, alltså utan kött och fisk men med mjölk och ägg. Vill man ge mer vegetariskt än så, finns risk för brister, så då måste man kunna sin sak.

Personligen är jag övertygad om att hon får i sig de animalier hon behöver om hon äter ägg eller fisk några gånger i veckan.

Vi ger också oftast vår ettåring samma mat som övriga familjen. Brukar möjligen lägga till någon extra grönsak åt henne om vi övriga äter mat som vi inte har så mycket grönsaker till. (Ja, vi är så onyttiga ibland!) Ibland äter hon av allt, men ibland väljer hon ut en  eller ett par saker som hon äter och lämnar resten. Det hon oftast lämnar är potatis och ris, men även kött om det inte är tillräckligt lättuggat. Jag tror inte att det är någon fara.

2012-05-21
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 2 månader

Aprilbebis; ja, det kan bero på att det är lite segt. Men för guds skull, hon har ju hela tre tänder att tugga med! Haha.

Tack tack, grattis säger jag tillbaka. :) Ja, det är rätt kul att kunna prata om sin "ettåring"!

2012-05-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Ibland, men inte alltid. Det beror på vad som serveras till. :P Jag försöker ibland att ge henne proteinet först, för att undvika att hon äter sig mätt på det andra, men det räcker ju att hon ser att vi äter ex pasta så vill hon ha det.

2012-05-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

.

2012-05-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...