App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Dagis eller Dagmamma?

Har ni era barn på dagis eller hos en dagmamma? Ge gärna lite för och nackdelar!

2012-05-11
regiiina
regiiina
Barn på 3 år och 10 månader

Syftade inte på någon specifik när jag skrev att det är skillnad på land och city, det är bara en reflektion och en erfarenhet. Generellt sett finns inte samma möjligheter mitt i stan som på landet.

Jag har sökt massor av arbeten som barnskötare och liknande på förskolor utan att det funnits krav på utbildning. Och min enda utbildning är mitt egna barn..

2012-05-14
Yrwen
Yrwen

Klart att det är stora skillnader mot city och land, alla gånger. Tyvärr är det ju så att det finns knappt några dagmammor i city, ofta av den enkla anledningen att det går ju inte att ha 4-7 ungar i en lägenhet och tro att det ska funka utmärkt och grannarna uppskatta det.. Barn behöver ytor.

Det finns inga direkta krav på att alla som arbetar på en förskola ska ha utbildning heller. Och sedan är det stor skillnad på att ha en allvarlig allergi och att ha lite lättare problem med ex förstoppning. Allgerierna går naturligtvis före (som sig bör) men en lite lättare förstoppning skulle de inte bry sig i...

2012-05-13
Yrwen
Yrwen

Fördelen med dagmammorna där jag bor är att dom är uppdelade i två grupper beroende på var dom bor.. Och i grupperna är det cirka 5-6 dagmammor som träffas i en grupplokal 2 gånger i veckan. Då brukar dom dela upp dom mindre barnen för sig och dom stora för sig och göra olika lekar..

Ska ringa till 2 dagmammor och 2 dagis och se om vi kan komma och hälsa på.. Just nu efter att ha läst om dom på kommuens hemsida så är jag nog inne på ett av dagisen..

Föresten så har ett dagis ett reggio-emilia inspirerat arbetssätt. Nån som har nån erfanenhet av det?

2012-05-13
regiiina
regiiina
Barn på 3 år och 10 månader

Det beror på hur barnet är. Vissa barn är som gjorda för dagis och andra för dagmamma.

Jag hade valt dagmamma alla gånger men i vår kommun har de tagit bort alla dagmammor, så vi har inget val...

2012-05-12
emcb
emcb

Då kommer mitt motargument.

Min tjej är typ aldrig still, klättrar överallt och är allmänt mer vild än tam. Klassisk 2 åring med andra ord. Vår dagmamma har en enorm yta, åtmionstone lika stor som syrrans dagis, plus att hon brukar gå till skogen och de har en stor lekplats bara ett par hundra meter från  tomten (hon har typ 1 gård och 1 elljusspår innanför sitt hus så det är ju ingen trafik där) som de brukar gå till också. Min tjej har aldrig störts av ljud, liv pch rörelse men tanken på att sätta henne i dagis av den anledningen fanns inte. Dock bor vi så långt ut på landet att dagmamma är det närmaste alternativet. Sedan är det skillnad på dagmammorna också, alla är ju olika. Vissa har det säkert lugnare, andra inte. Beror mycket på barnen också antar jag.

2012-05-12
Yrwen
Yrwen

Hur kan du säga att 4-5 personer skulle ha tid att anpassa småsaker efter 30 ungars behov?? det är ju omöjligt, det förstår vi alla. Och det begär jag inte att de ska kunna göra heller. Men det är i mina ögon en nackdel med förskola, samtidigt som det säkert finns andra saker som är fördelar.

Men jag rekommenderar att man hälsar på innan man bestämmer sig, man får en mycket bättre bild efter det!

2012-05-12
Yrwen
Yrwen

DAGMAMMA

Det är skitsnack att dagmammor inte skulle var utbildade, att dagmammor inte anpassar aktiviteter efter olika åldrar. Vår dagmamma har "extrapersonal" som hon tar in en eftermiddag varje vecka samt vid behov för att hon ska kunna göra en speciell grej med de barn som är äldre än 4 år. Hon har leksaker för alla åldrar och, barnen får välja själva vad de vill göra och vilka de vill leka med.

Självklart blir ju personkemin mer påtaglig men för mig så känns det tryggare, jag vet var jag lämnar och skulle det vara något tok så hör hon av sig direkt. Överlämning blir bättre samt att skulle det vara något, som min tjej som nu inte bajsat lika ofta och får lösande kost, åd kan man berätta det och dagmamman kan hjälpa till, det skulle de aldrig göra på en förskola, det finns ingen tid för det.

Men mitt absolut hetaste tips innan man bokar plats är att åka och hälsa på, många har ju egna hemsidor och uppskattar att man kommer och besöker innan, då får man ju dels se hur gruppen ser ut, hur förskollärarna funkar och hur omgivningen är.

2012-05-12
Yrwen
Yrwen

Mina stora barn har gått förskola och lillan har fått plats på förskola till hösten. Fördelar jag ser med det är utbildade förskollärare som följer förskolans läroplan, samt att det oftast fungerar även om någon i personalen är sjuk. Man är inte heller lika beroende av att personkemin stämmer, eftersom det är flera som jobbar där.

Visst kan det säkert vara bra med dagmamma också. Om personkemin stämmer kan det vara tryggt och bra. Likaså kan nog mindre barngrupper göra att det blir mindre smittor som går runt bland barnen, vilket ju så klart är en fördel.

Vi kan inte välja dagmamma där jag bor, det finns inga. Men jag skulle ha valt förskola även om det gick att välja dagmamma.

2012-05-12
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 5 månader

jag har valt förskola och kommer välja det till mitt minsta barn åxå. trivs med upplägget.

2012-05-11
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...