App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ni med bebisar som äter "plockmat"!

Vår dotter är inte längre intresserad av puréer, utan vill ha vår mat. Jag lägger upp lite extra mat på min tallrik, och ger henne lagom stora bitar att pilla med. Dock vill hon oftast ha det vi äter på just då! Alltså det jag precis ska stoppa in i munnen. :-P Hon äter litegrann av det hon fått, men absolut alldeles för lite! Hur gör man? Hon är snart ett år och väger knappt 9 kg, så vi vill ju gärna att hon äter ordentligt. Det enda hon äter med god aptit är gröt på morgonen, yoghurt till mellanmål och välling på kvällen. Men riktig mat är det svårt med just nu! :-(

2012-04-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Tack för alla tips! :-D Vi får beta av dem ett efter ett och se vad som funkar.

2012-04-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Gillar hon smörgås? I så fall finns det mycket bra mat som kanske kan gå ner bättre om man serverar det som pålägg. Exempelvis köttfärssås kan man lägga på en franskskiva, toppa med ost och gratinera en aning (eller snabbvarianten i micron tills osten smälter). Kött i bitar är ju svårtuggat, men skuret i pyttesmå bitar och hopmosat med lite smör (lillan gillar persiljesmör) så blir det både lätthållet och lättuggat (nåja, relativt). Vi har också testat att blanda diverse mat med creme fraiche och lägga i en tortilla. Kladdigt, men poppis.

En annan variant är att låta henne äta just den tuggan du precis skulle stoppa i munnen. Är den för stor? Då kan du ju först bita av så att en lämplig småbarnstugga finns kvar på gaffeln.

Lycka till!

2012-04-30
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 2 månader

Så där har min lille varit också. Han är nu 14mån. Jag började laga den mat som han gillade och frös in i små portioner. Då var han ofta nöjd med att äta det fast att vi åt annat. Han gillade köttfärslimpa tex, riktig mat men mjuk att tugga på om man inte har massor mer tänder.

I början gick det att lura honom genom att ge honom majs och ärtor att plocka med, så kunde man mata honom medan han satt och plockade :-) Men tillslut var ju inte det roligt heller men det fungerade rätt länge!

Nu vill han ju äta nästan bara vanlig mat så det blir mer att vi tänker på att laga sådan mat som alla i familjen kan äta. så det blir mkt olika rätter på köttfärs. Korvstroganoff gillar barnen, pannkakor (till mellanmål). Köttgryta är också populärt, i början tog jag bort köttet till liten och så fick han ris med de medkokta rotfrukterna ris och såsen. Nu äter han små bitar av köttet också och det är perfekt att frysa in små portioner av grytan också till både liten och min "stora" pojk.

2012-04-30
emcb
emcb

Hon började krypa och ställa sig upp vid 9 månader, så jag förstår varför kurvorna planar ut, men hon har fortfarande inte så mycket extra att ta av..

Betty: vi gör precis som er, men hon sitter ändå och gnäller och ska ha det vi har på gaffeln. :-P Hjälper inte att sitta kvar, för tillslut lessnar hon och börjar slänga ner maten på golvet tills hennes tallrik är tom. :-( Men jag tänker också så att hon äter väl om hon är hungrig, för hon kan ju äta jättefint bara hon vill, och hon är ju tillräckligt stor för att inse principen i att äta.

Jaja, varför är jag förvånad? Inget annat har ju gått smärtfritt med denna unge. :-P

2012-04-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

De flesta barn dalar lite på kurvorna när de börjar röra på sig mer så det är säkert ingen fara. Jag har själv haft barn som krypit och gått tidigt och därmed tidigt dalat på kurvorna. Det faktum att två av dem inte heller alls var intresserade av mat, gröt eller välling gjorde mig inte mindre orolig. Men jag vet också att det inte går att stressa fram nånting utan det måste få ta den tid det tar. Ofta så släpper det plötsligt en dag och de börjar äta större mängder.

Tycker hon om bestick? Att bli matad? Gillar hon bestick men inte att bli matad kan ni kanske ladda hennes sked/gaffel och sen låta henne ta den själv.

2012-04-30
vevvis81
vevvis81

När hon äter gröt eller yoghurt får hon alltid en egen sked att sitta och gräva runt i tallriken med medan jag matar henne. Men det funkar inte när hon ska äta själv. :-(

2012-04-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

hur funkar det om hon får en egen sked å självklart åxå kan plockade händerna å så matar du samtidigt?! alltså medan hon e inne i sitt ätandet å pillande :-) så du liksom kan skyffla in lite i smyg

2012-04-30
osisen
osisen

Hon får våran mat, och hon får stora bitar, men hon har ett utmärkt pincettgrepp och älskar ex majs. Men man kan ju inte leva på majs... :-/

Problemet är att hon följer inte sina kurvor. Mellan 8 och 10 månader hade hon gått upp 500 gram, och kurvorna planar ut.. Så jag känner inte att man kan ha världens tålamod. Sen vet jag ju i och för sig att så länge hon är pigg och glad är det ingen större fara, men ändå.

2012-04-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Ge henne samma mat som er och låt henne sitta själv och äta och upptäcka maten i sin takt. Eftersom hon gillar stora bitar så försök om möjligt att anpassa er mat till stora greppvänliga bitar (ungefär i samma storlek som ditt finger brukar vara bra), så kan hon sitta och tugga och undersöka :-) Om nån/några veckor kanske hon gillar även mindre bitar som t.ex ärtor, majs och då behöver ni inte anpassa storleken på bitarna lika mycket längre.

Stressa inte utan låt det ta den tid det tar. Hon äter iaf annat och så länge hon följer sina kurvor behöver ni inte oroa er.

2012-04-30
vevvis81
vevvis81

Fast hon gillar inte för små bitar. Hon äter bättre när hon får större bitar som hon kan greppa ordentligt och tugga på.

2012-04-30
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

.

2012-04-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...