App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Skaffa barn tätt eller ej..

Vad tycker ni? Jag vill gärna skaffa nästa så den föds innan lilleman fyller 2. Gubben vill helst vänta tills lillkillen flyttat hemifrån, han tror det blir alldeles för jobbigt med två tätt. Vad skulle ni som vet säga är fördelar resp. nackdelar med tätt mellan barnen? Berätta gärna hur ni resonerade om ert val, även om ni ville ha lite längre tid emellan!

2012-04-22
Betty86
Betty86

glömde skriva för/nackdelar...

FÖRdelar: De har ALLTID en kompis hemma, nån att leka med, nu har jag tre pojkar så de kan välja lite också :). Jag har inte behövt köpa några nya kläder och har kunnat ha allt framme hela tiden, storlekarna har bara bytt ägare :). De lär varandra att gå på pottan, skriva bokstäver och spela datorspel etc... De har lärt sig att dela med sig, frivilligt. De lär sig tänka på varandras känslor. Vi har heller inte behövt möblera om (spjälsäng/skötbord/matstol etc.) för även dessa har bara bytt ägare. Sen har jag haft blöjbarn i snart 5 år (en kortare tid hade jag tre blöjbarn samtidigt) så det är vardag för mig. Nätterna är heller inga problem längre... Man vänjer sig vid att gå upp en gång eller två varje natt.

 

NACKdelar: Barnen får inte vara små ifred (fast detta kan man lösa genom ex. babysim eller babycafe då man får egentid med bebisen :)) En dålig dag kan bli tre ggr så tråkig om alla skulle vara på samma humör...  ibland kan det bli överväldigande om alla springer åt olika håll... :D

2012-06-15
zmiley
zmiley
Bebis på 1 månader

jag har fött tre pojkar ´07, ´09 0ch ´11. Det är 2 år mellan första och 17 månader mellan andra. Vi jobbar nu på fjärde, och går allt enligt planerna så blir det strax under 2 år mellan nästa också. Det kände jag var alldeles perfekt!!

17-18 månader är för lite... iaf för oss. vid tvåårsåldern känner jag att de förstår vad man säger och tar emot den nye familjemedlemmen med öppet sinne.

Jag tycker att 2 år emellan är det ultimata. Mer än så känns för länge.

2012-06-15
zmiley
zmiley
Bebis på 1 månader

Haha, Osisen, en liten olycka? :D

Vi får se hur det blir nu, planen är att ha hus innan nästa kommer. Och det är ingen projekt vi vill stressa på direkt utan det måste få ta den tid det tar att hitta huset vi vill bo i (och har råd med :P)

Men vi disskuterade iallafall ett barn till häromdagen och min karl är inte helt främmande för idén. Åtminstonde inte nu när Sebastian sover hela nätterna, det gäller väl att smida medans järnet är varmt ;)

2012-05-19
Betty86
Betty86

det viktigaste är nog att man som vuxna är överens sen spelar nog inte ålderskillnaden så stor roll :-)
om det inte e en liten olycka förstås :-\ då kan det ju bli.jobbigt på ett annat sätt..

2012-05-18
osisen
osisen

Lyssna inte på svärmor :) Vi lyssnade inte.Vi har tvillingpojkar på 18 månader.Svärmor är hur glad som helst för dom.De var väldigt efterlängtade.Nu med nr:3 så hade hon gärna velat att vi skulle vänta några år.När min man berättade att vi väntade en till så blev hon ändå glad :).hon hoppas nog mycket på att hennes dotter ska skaffa barn.Hon ser fram imot den lille som är beräknad den 26 juni :).

I samma veva vi blev gravida så frägade svärfar när vi skulle skaffa syskon till pojkarna :).vi visste inte själva om jag var gravid men det tydde på det.så några dagar efter tog jag ett possitivt test.Då var min man tvungen att berätta för honom.så han fick veta först.sen dröjde det ett par veckor innan svärmor fick veta.

2012-05-18
Emilie7
Emilie7
Bebis på 8 månader

Jag känner att jag också skulle vilja skaffa en till rätt tätt inpå (dottern är 9mån), skulle gärna få en till när hon är runt 2 år men nu är det inte karln som är negativ till det, det är min svärmor som helst skulle se att jag steriliserade mig då barn 1 inte var plan.
Kör på bara säger jag!  Ja om då din karln kan tänkas ge med sig! :)

2012-05-17
Nimoway
Nimoway

Känner exakt detsamma:) Så vår minsting är hemskt efterlängtad:)

2012-05-06
fiasson
fiasson
Barn på 1 år och 9 månader

Ojoj, jag hoppas på att få det glassigt med nummer 2 isf. Lilleman är ju sådär rolig just nu. Men om jag känner att jag klarar en till bebis?

Ja det gör jag, visst, det kommer bli lite cirkus, och bor vi kvar i lägenhet kommer vi med all säkerhet bli avhysta om det kommer en till som är lika "jobbig" som lilleman. Men vårat förhållande och vår familj kommer klara av ett minst lika "jobbigt" barn till.

Kärleken finns det gott om hos oss iallafall. Och trodde jag inte det skulle hålla mellan mig och killen om det kom en unge till så hade jag inte skaffat barn från början!

2012-05-06
Betty86
Betty86

Det är just det jag också gör. Mamma har 1 år och nio månader mellan mig och min första lillebror. Har alltid betytt mkt föör oss och mamma tyckte inte det var jobbigt.

Min son förstår allt jag säger så det är inga problem där..Det är verkligen olika beroende på hur barnen är. Har haft det extremt glassigt med nr 1 men det är inte säkert det blir lika lätt nu med nummer 2.. Bara att hoppas :)

2012-05-06
fiasson
fiasson
Barn på 1 år och 9 månader

Nej, svårt det här. Vi disskuterar lite fram och tillbaka jag och mannen. Vi får helt enkelt se hur det blir när vi kommer dit. Vi vill ju flytta till hus innan nästa bebis kommer iallafall.

Får ju se hur lilleman är när det känns som det är dags och passar oss vuxna med!

Det är ju så olika från familj till familj. Kan ju bara se till hur min familj haft det :)

2012-05-05
Betty86
Betty86

Vi har 3år mellan. det var perfekt... för oss! Min sotra fick vara bebis och när jag väntade barn förstod han vad som väntade och han längtade själv. När bebisen kom kunde han vara med och hjälpa till om han ville och han förstod att jag inte alltid kunde leka. Jag kunde säga att jag ska bara byta blöja och lägga liten i vagnen sedan kommer jag och leker med dig.

Psykologer rekomenderar ju 3-4år mellan barnen för då får varje barn vara bebis med de har fortfarande glädje av varandra!

Jag skulle aldrig orka med två blöjbarn och allt vad det innebär med att ha barn tätt. Det är möjligt att man har igen det när de är större men jag har inte sett de fördelarna.

Har vänner som har barn med 18mån mellan. Men jag tycker mest att de bråkar med varandra mer än de leker, eftersom de är så nära i ålder har de samma intressen och därmed blir det mkt konflikter. Har även vänner med 2år mellan och de har haft det riktigt kämpigt de senaste åren med två små som inte sover bra och den första slutade med blöjor sent m.m.

Men det som jag tycker inte passar mig kanske passar någon annan familj! :) Skulle jag skaffa fler barn skulle det bli mellan 3½-4år mellan mitt sista och bebisen. Jag vill ha tid och ork att njuta av bebis tiden!

2012-05-05
emcb
emcb

Min lille prins kommer vara precis innan 1 år och 8 månader när bebisen kommer i slutet av Juni:)

Har alltid velat ha den ålderskillnaden och fasar inte alls för det. Visst är det tungt nu i slutet av graviditeten, speciellt då sonen är extremt vild. Men jag ser ändå fram emot det. Pojkvännen var inte lika redo för en knatte till än, men han har växt ifatt känslan :P

2012-05-05
fiasson
fiasson
Barn på 1 år och 9 månader

Vi har pratat och diskuterat oss fram till att ca 3 år imellan vill vi ha, då kommer tjejen vara lite större och lite mera självständig och förhoppningsvis utan blöja och å kan jag njuta av hennes bebis tid mera så det tror vi blir bra men sen får man ju tänka på det som passar er bäst och sen avgöra hur ni vill ha det

2012-04-23
majbarn5
majbarn5
Bebis på 15 månader

Ja, han är en liten vilde och testar vårt tålamod. Men tålamod och ork har jag gott om :)

Till saken hör det här att vi vill ha 3 barn allt som allt (säger jag nu :), kanske ångrar mig men vill iallafall ha möjligheten) och jag vill inte ha två småbarn när jag är 35. För efter 35 tycker jag det är för sent och jag vill hinna göra saker med barnen. Alltså tycker jag det verkar lättare att anpassa resor och boende till barn i samma ålder. Man behöver liksom inte tänka på att 13-åringen inte tycker att Legoland är speciellt roligt när man åker dit med 6-åringen.

Lite så tänker jag, inte bara att dom kan ha nytta av varandra utan att vi även kan ha nytta av att dom är hyffsat likasinnade, förhoppningsvis....

2012-04-23
Betty86
Betty86

Min tjej kommer att vara 2 år och 3 månader när lill* kommer, hon förstår inte att det är en bebis i mammas mage, men då vi försöker hålla det lite hemligt (vilket är lyckat när magen redan syns, suck) så har vi inte pratat så mycket om det. Men hon är jätttegullig och mån om de bebisar hon kommer i kontakt med.

Jag tror att man måste känna efter vad man orkar själv, dels ska man orka med en graviditet och sedan ska man orka med spädbarnstiden. Plus att ta hand om det större barnet. Vi ville ha tätt, egentligen lite tätare än vi har, men vi kände oss inte redo före "nu" så vi valde att vänta. Tjejen har redan börjat toatränat och dagmamman tror att hon blir torr till sommaren. Så vi får se vad som händer, jag ror att det kommer att gå bra.

2012-04-23
Yrwen
Yrwen

vad gäller åldersskillnad och om barnen har nytta av varandra tror jag mer har med deras personligheter att göra än åldersskillnaden.
Och det blir nog inte lika vilda slagsmål med långt emellan, får man ju hoppas iaf eftersom då en rimligtvis e betydligt mycket större ;-)
Jag tror man måste känna efter själv vad man vill och orkar helt enkelt.. hur man vill att barnen ska ha det och hur man ska lyckas ge barnen just det.
och framför allt att man båda e överens.

2012-04-23
osisen
osisen

Nu har ju jag bara en, men jag vill gärna hoppa in på ett hörn ändå! ;-)
När jag var gravid trodde jag att jag ville börja försöka med nästa när barnet var runt ett år. Nu när jag har levt ihop med Ingrid ett år snart känner jag att nä du, det får allt vänta lite till. :-P
Beundransvärt att du vill ha en till så snart, eftersom det verkar som även S har testat mammas tålamod ett par gånger redan. :-P
Vi är tre syskon som kom med tre års mellanrum. Jag är yngst, har en tre år äldre bror som jag hade mycket glädje av när vi var små. Han tog väldigt väl hand om mig jämt! Min 6 år äldre syster däremot började jag "umgås" med som vän i vuxen ålder.

2012-04-22
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

Jag har 20 månader mellan barnen och visste jag då vad jag vet nu så hade jag utan tvekan väntat! Jag mådde illa hela graviditeten, blev stor som ett hus direkt och hade en lite kille på dryga året att ta hand om.
Lillebror hade kolik och sov inte och storebror sov dåligt han också. Extrem otur kanske men man kan aldrig veta hur man kommer må eller om det blir ett barn med t.ex. kolik.
Jag hade hellre väntat tills storebror var äldre men det visste jag ju inte då.

2012-04-22
Toffsan
Toffsan

Jo, det här med att ha nöje av varandra är väl det jag tänker på mest. Mellan mig och stora-syrran är det 18 månader. Visst, vi kunde slå halft ihjäl varandra, men som min mor säger, hon visste att dom gjort rätt när vi byggde kojor i skogen och låg skavfötters i varandras sängar.

Vi gjorde allt ihop. Och än idag är vi riktigt nära vänner.

Jag tänker liksom att det kommer vara riktigt jobbigt med två barn. Men att det är värt det i slutändan, Åtminstonde för barnens skull.

2012-04-22
Betty86
Betty86

Här var det inte direkt planerat. Nr 2 kommer om 3 månyader. En nackdel är att jag redan känner mig utmattad. Så har redan kommit fram till att jag vill nog ha en paus på 2-4 år innan nästa graviditet. Ångrar såklart inte denna, men just nu vill jag ta en paus från graviditeten och orka leka mer och ta längre promenader utan att bita ihop.

2012-04-22
jika686
jika686

jag e nöjd med våran åldersskillnad.. ca 5,5 år.
Det e gött, perfekt enligt mig ;-)
sambon ville egentligen bara ha ett barn men han insåg nog att han va tvungen å ändra sig där..
Jag e väldigt glad att få haft babytiden med sonen å nu får jag även det samma med dottern. Grabben klarar ju i stort sett det mesta själv och jag känner att jag kan ge lilltjejen det samma som jag gav honom.
Att slippa två blöjbarn å all packning som det innebär. att inte behöva h syskonvagn eller ståbräda. Att kunna känna att ja pallar å ha båda barnen själv utan å stressas sönder för att båda behöver hjälp.
Visst det är kanske smidigt å få småbarnstiden överstökad men jag kände att ja va tillräckligt ung för att inte känna panik över att inte va färdig..

2012-04-22
osisen
osisen

.

2012-04-22
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...