App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Supertidig potträning!

Jag har sett att en del börjar mned potträning när barnet kan uttrycka sig med enstaka ord. Cirka 12-16 måndader. Då säger en del föräldrar att dom har svårt för att få in barnen i rutinen att kissa och bajsa på potta. Det beror antagligen på att barnet då är mer medveten om sig själv och har fått en starkare egen vilja. Så jag tänkta varför inte börja tidigt med att vänja henne vid att sitta på pottan. Vi började sätta vår bebis på pottan när hon var drygt tre månader. Efter två dagar började hon bajsa på pottan och blev snabbt van vid att sitta på pottan för att bajsa. Hon får förstås sitta stund. När hon kissar så kissar hon oftast inom 1-2 minuter. Vi sätter vår bebis på pottan när hon visar sig vara orolig eller visar tecken på att inte ha må bra. Hon kan förstås inte sätta själv utan hon lutar sig mot mig och jag sitter bakom henne och håller mina fingrar under hennes lår/skinkor. Så hon sitter säkert.   Nu när hon är 6 månader bajsar hon nästan varje gång på pottan. på sex veckor har hon bajsat bara en gång i blöjan. kisset är lite svårare. Det lyckas hon med i 70 -75 procent av fallen. Hon har förstås fortfarande blöja och vi är stolta föräldrar. Det längsta hon haft en alldeles torr blöja är 18 timmar.

2012-04-22
yanran
yanran

Anneli32

Det är viktigt att hon redan bajsat innan man går ut, eller att det är länge tills det att hon förväntas bajsa. vi tar med oss en liten potta i bilen när vi ska hälsa på hos släkten och dom tycker att detta går bra. Annars om vi är ute på stan om det händer att hon kissar på sig ibland så är det inte hela världen. vi når ju inte 100 % hemma heller. Man kan också ,om har tillgång till vanlig toalett på restuarang eller så, sitta bakom henne och hålla henne om skinkorna och låta kissa så.

2012-04-26
yanran
yanran

TighA

Ja det är en risk att man på dagis inte är tid. Men under tiden vi n u sitter på pottan så har vi roligt oxh tar det som en trevlig stund. Vi hoppas att hon tycker det är skönt att vi förstå och tolkar hennes singnaler rätt. Vi sjunger och leker när hon sitter på pottan. Det är viktigt att tänka på att när vi sätter henne på pottan och vi tror att hon ska kissa så gör vi ett speciellt ljud som ska betyda att det är dags för att kissa (ett hyschande kissljud ssscccchhhh sssccchhhh). När hon sitter på pottan och hon håller på att bajsa så gör vi annat speciellt ljud som vi bara göra då (vi gör lite krysttljud nnnnnn nnnnnn). Vi hpppas att hon ska lära detta till dagis. Så hon kan säga dom ljuden på enkelt barnspråk. hon förstås dom singalerna nu. Vi hoppas att det går. Om inte så har vi nu haft en rolig kommunikation där vi tolkat hennes signaler.

2012-04-26
yanran
yanran

Vi började sätta vår lilla tjej på pottan när hon var drygt fem månader gammal. Hon bajsade nästan varje gång på pottan, tills hon var mellan 12-13 månader. Då var det stopp! Så den där berömda egna viljan kan göra sig gällande ändå. Men jag hoppas ändå att hon ska välja att sitta på pottan igen någorlunda snart, men just nu vill hon inte.

2012-04-22
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 3 månader

Vår dagmamma började toaträna vår dotter lite helt på eget bevåg.. Hon är inte i närheten av att vara torr men hon får gå på toa när hon vill. Vi hade tänkt börja försöka till sommaren.

2012-04-22
Yrwen
Yrwen

Ja dom är vingliga då. Vi satt bakom henne och hade armarna om henne och händerna under hennes lår/skinka, Sedan satt jag väldigt nära så hon kunda ha stöd mot min mage. Pottan är en helt rund potta utan armstöd. Vi köpte den utomlands. Den är mycket enkel, i princip bara en "kruka" med mjukt utåtböjda kanter.

2012-04-22
yanran
yanran

min kompis var tvungen å sätta sin dotter på potta när.hon började äta för att hon inte kunde bajsa annars.. det gick jättebra å hon bajsade i pottan varje dag.. men sen när.hon blev större så ville hon inte längre så nu bajsar hon i blöjan igen.. så dom trodde de skulle få en lätt potträning men deras dotter ville annat ;-)

2012-04-22
osisen
osisen

Man behöver tid och tålamod. Det gäller att man gör så att tiden på pottan blir så trevlig som möjligt. Så att att man har en trivsam stund med prat och gos. Då det tar tid så är det bäst att börja när man är föräldraledig. Det är nog inget som låter sig göras på dagis. Detta är min personliga uppfattning.

2012-04-22
yanran
yanran

Ja det är förvånande. Om jag försöker lyfta upp henne från pottan men hon vill sitta kvar så drar hon in ett underben mot pottan för att försöka klamra sig fast.

2012-04-22
yanran
yanran

Imponerande!

2012-04-22
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...