App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

HUr hade ni reagerat? Förskolefråga.

Min som har allvarlig nötallergi. Han tål doft men inte någon form av kontakt. Därför är pedagogerna på förskolan väl informerade om hans allergi och de är "uitbildade" av allergisköterska hur de ska ge honom hans medicin (spruta m.m.) om han får en reaktion. Vi har även informerat alla föräldrar om hans allergi på föräldramötena. Pedagogerna har berättat och vi har flikat in med lite detaljer. Detta pga att det finns de som tex äter nötter på frukostflingorna och tvättar inte barnen händerna efter och sedan tar på min son är detta livsfarligt. Eller det har hänt att barn har ätit sin frukost smörgås i bilen och sedan tagit med sig in på förskolan för att äta färdigt... om det är nötter i eller spår av nötter i så... ja ni förstår... Pedagogerna informerade tydligt första gången (första föräldramötet efter att sonen börjat på förskolan) vid de andra två föräldramötena har de påminnt lite. Nu ska sonen och 10 andra barn på förskolan på en längre utflykt. Vi fick hem ett mail om att de ska ha med sig en matigare rejälare matsäck. Med en gång känner jag mig orolig att någon av föräldrarna inte tänker på sonens allergi. Så jag bad en av pedagogerna om hon kunde påminna via ett mail. Fick då till svar -Men det har vi ju gjort så många gånger... Till saken hör att vid varje barnkalas som varit hos någon förskolekompis har vi ringt och pratat med föräldrarna och det är inte alla som kommer ihåg eller förstår vidden av hans allergi. Så jag förväntar mig inte att alla ska tänka på detta när de kanske trötta en kväll efter jobbet ska handla och slänga ihop en matsäck åt sitt barn. Risken är ju att barnen bjuder varrandra och jag känner mig inte längre trygg med att pedagogerna håller koll på detta. Och även om min son själv förstår att han inte får smaka kanske något barn har med sig något med nötter i och sedan tar på min son... Är jag löjligt orolig? Eller är min magkännsla rätt att pedagogen inte tar detta på allvar. Om min son får en reaktion så är den livshotande, därför vill jag ju inte chansa.... Det handlar ju om hans liv och inte några utslag eller lite magknip... Jag blev bara så paff av hennes svar så kom av mig... Hur hade ni gjort?

2012-04-21
emcb
emcb

På sonens skola får man under inga omständigheter ha med sig nötter och förstår inte lärarna det så hade jag dragit in skolstyrelsen för att påminna de if skolan vill få sig en anmälan om något skulle hända ditt barn.. Detta är DITT BARNS SÄKERHET ingen annans och vem fan bryr sig om de tycker attt det har påmint föräldrarna flera ggr. Vissa läser för fan inte ens sina mail. Blir så förbannad att folk har så lite respekt och är så okunniga mot något så enkelt som en matallergi.

Man får faktiskt påminna vuxna 100 ggr om då vissa är faktiskt ursäkta dumma i huvudet och skiter i andras allergier för de drabbar ju inte dem.

2012-04-23
OurLife
OurLife

*det ska ju naturligtvist inte stå spya... det ska stå SOYA! Tokigt det kan bli...

2012-04-22
emcb
emcb

Oj vad många svar... Tack!

Ok, först en lektion om nötter ;-) Ska man vara petig så är madel inte en nöt det är en kärna, jordnöt är inte heller en nöt det är en balgväxt. Cahewnöt är inte heller en nöt det är ett frö...

MEN ovanstående är släkt så de som inte tål nötter tål oftast inte jordnöt eller cashewnöt. Men det är vanligt att nötallergiker tål madeln vilket min son gör lyckligtvis för det underklättar på bakfronten :) Är man nötallergiker så är det också vanligt att man tex inte tål sesamfrön eller spya då de är släkt till jordnöten. Nu har ni lärt er lite nytt idag :)

Jag ska försöka kaxa till mig igen och prata med den perörda pedagogen och förklara. Men jag har så svårt att finna ord när någon motarbetar mig om något som jag trodde var så självklart! Jag kommer ta upp det igen och får jag inget bra bemötande kommer jag att maila rektorn och själv maila eller sätta upp lappar till de berörda föräldrarna.

Det har aldrig hänt någon "olycka" på förskolan, det har gått jätte bra hittils och vi ser ingen anledning till att stätta honom i en allergiförskola. Dessutom är det ju nöt förbud på alla förskolor och skolor i kommunen. Det är ju vid sådana här tillfällen då alla tar med sig matsäck som det blir lurigt... Vi har lyckats hålla allt vad "nötter" innebär i från honom han har bara fått en reaktion och det var då vi fick reda på att han var nötallergiker. Jag hoppas han aldrig behöver vara med om en reaktion igen!!!

2012-04-22
emcb
emcb

Kommenterar sista diskussionen först: Helt korrekt är mandel inte en nöt. MEN den som är kraftigt nötallergisk kan ändå inte äta mandel, eftersom mandel hanteras så att den alltid ska förväntas innehålla spår av hasselnötter. Mandelflagor kan dessutom ofta innehålla spår av jordnötter. Plus att mandelallergi inte heller är så ovanligt i sig.

 

Emmi: Min son är också kraftigt nötallergisk. Dock har han turen att den värsta allergin inte är mot de vanligaste nötterna, utan mot lite ovanligare sorter. Incidenter på förskolan har ändå förekommit... Bland annat ett knytkalas, där jag och en annan mamma stod i snicken och grät båda två, jag för att jag förklarat varför jag inte vågade låta henne ställa fram sin mat, hon för att hon inte fick ställa fram sin mat -som hon ju jobbat med en hel del. Detta trots att personalen skickat hem information... Vi hade dock bett dem informera även muntligt, eftersom vi visste att några föräldrar hade bristfälliga kunskaper i svenska, men det hade blivit fel ändå.

När vi bytte förskola till sonen, satte de upp en stor skylt på dörren om att nötter inte fick förekomma i lokalerna. Liknande lappar har också suttit på dörrarna i skolan, t.o.m årskurs tre. Det vi som föräldrar har gjort är framför allt att vi har varit övertydliga med att det ALDRIG får vara någon sekretess när det gäller detta, att de alltid får och ska informera om detta om de så mycket som misstänker att det kan finnas orsak till det.

Stå på er! Personligen är jag tveksam till om det egentligen är lämpligt att ens be barnen ta med sig matsäck när någon kan få så allvarlig reaktion av bara hudkontakt med spår av nötter. Jag som fritidspedagog skulle inte heller känna mig trygg med detta, trots att barnen jag jobbar med är äldre. Bättre då om förskolan packar med matsäck till alla barnen, tycker jag.

2012-04-22
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 2 månader

Norrlänningen skrev att det var vanligt att nötallergiker också var allergiska mot mandel. Hur det är vet inte jag, bara att min kompis som är nötallergiker tål mandel och förklarade för mig att mandel inte är en nöt, för jag trodde som du, osisen, att mandle räknades som nöt. Men man lär så länge man lever :)

2012-04-22
Yrwen
Yrwen

när ja tänker efter så va en fd arbetkompis allergisk mot nötter och hon kunde inte äta bullar om.det va mandelspån på.

2012-04-22
osisen
osisen

Så kan det mycket väl vara, det uttalar jag mig inte om. har turen att inte ha några nötallergiker i min närhet. Endast min svåger, men det är mest skitsnack och en kompis som vi inte umgås med längre, men hon klarade av mandel..

2012-04-22
Yrwen
Yrwen

Mandel är mandel, den räknas inte som nöt alls.

Sedan kan jag känna att man tänker inte aldrig till ordentligt, det finns ju en hel del saker som kan innehålla nötter men man inte tänker på det.

2012-04-22
Yrwen
Yrwen

det e visst en kärna.. så då e inte nötallergiker allergiska Moyne.mandel då eller mandelmassa? kan.ju va bra å veta tänker jag :-)

2012-04-22
osisen
osisen

nehee.. va e mandel då? jag trodde absolut det va en nöt det ser ju ut som en.nöt :-)

2012-04-22
osisen
osisen

Som förälder hade jag hellre fått en påminelse för "mycket" än att ha det på samvetet att det skulle hänt ditt barn något för att jag inte har varit uppmärksam på tidigare information om ditt barns allergi. Självklart tar man hänsyn till såna här saker men det kan vara svårt att komma ihåg alla detaljer om alla barn som inte är ens egna. Var på! spelar väl ingen roll om information givits ut tidigare. Handlar ändå om en allvarlig sak som kan undvikas om alla är uppmärksamma :)

2012-04-22
annicha88
annicha88

Nu är ju, enligt den information jag fått, mandel inte en nöt.

Men jag tycker helt klart att du får påminna igen, det är lätt hänt att glömma, speciellt om det är en sådan sak som de inte lever med varje dag. Jag menar för er är det självklart, men för mig som inte har det problemet är det inte lika självklart. Det kan ju ha tillkommit något barn, eller så är det en ny sammansättning i någon familj och inte tänker man på att informera en sådan sak då.

2012-04-22
Yrwen
Yrwen

nej jag tycker du ska tjata på personalen..
jag kan ärligt säga att jag som själv inte har nån i min närhet med sådan allergi sällan tänker på sånt där. och jag skulle mycket väl kunna glömma eftersom man själv inte e van dessutom kanske ja inte ens funderar över att det e nötter i om ja inte påminns att kolla.
tänk om det är pga mej som tex din son blir livshotande sjuk eller värre, jag hade aldrig förlåtit mig själv! Hellre då bli påmind 1000gånger.
har ett exempel, en kompis som har allergi i släkten ville undvika nötter till sin.dotter när hon var liten men hon fick äta bulle med mandel på.. inte tänkte hon på att mandel e en nöt.. det kom hon på långt efteråt.. så det e så lätt å inte tänka sig för..
Förstår att du oroar dej det är så lätt hänt :-\


2012-04-21
osisen
osisen

"tjatmoster" skulle det ju stå. :-P

2012-04-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Nä, du överdriver inte! Jag hade nog också känt mig som en "tjatigmoster", men vet du vad? Det FÅR du göra! Det är din son, och du har rätt att bara se till hans bästa.

Men jag undrar egentligen hur han klarar att gå på dagis med så allvarlig allergi? Vad har hänt de gånger någon tagit i honom efter att ha tagit i nötter? Det finns ju allergiförskolor.

Men för att återgå till din fråga hade jag påmint och påmint och rent ut sagt skitit i om nån tyckt att jag var påfrestande.

2012-04-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...