App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Bli dömd som ung mamma

Varför anser människor att vi unga mammor inte skulle kunna ta hand om våra barn!? Är 18 år gammal och gravid i vecka 22+6, och detta har resulterat i att jag har fått höra människor stå och kommentera min ålder plus min mage samt att dessa har stått och påstått hur svårt livet kommer vara för både mig och barnet då jag inte kommer kunna ansvara för eller försörja oss. Är så less på att höra detta, visst jag och min sambo inser att det kommer bli tufft men om vi inte hade ansett att vi kunde ta hand om barnet eller försörja detta så skulle vi ju heller inte behållt det? Tycker människor kunde ha lite mer förståelse och inte döma alla efter en kam! Vill bara säga att jag är stolt över att bli ung mamma och att jag har stor respekt för alla er som redan är det! Gå raka i ryggen och visa upp era små guldklimpar för resten av världen, så att alla ser att vi också kan lyckas!

2012-04-19
Ung_mamma
Ung_mamma

Jag blev gravid som 17-åring och alla trodde att det var ett misstag samt att folk pekade, fnittrade och viskade i skolan, på tåget, i stan m.m. För att vara ärlig tyckte jag bara det var kul med all uppmärksamhet. Jag var stolt över att vara gravid och längtade efter mitt barn.

Stå på dig!:)

2013-01-31
Teenmom
Teenmom

Jag var 19 när jag väntade mitt första barn. Många trodde att det var ett misstag men han var väldigt efterlängtad och planerad. Jag blev väldigt sårad av alla dessa kommentarer. Min pappas vän frågade om han var mitt lilla misstag när vi var på promenad, min pappa blev tvär förbannad och sa upp kontakten helt med denne man:-) när jag 3 år senare väntade mitt andra barn fick jag höra av en väns mamma att hon tyckte att jag var på tok för ung och att det var ett oansvarigt beslut. Idag är jag tre barns mamma och kan skratta dem alla rakt i ansiktet för jag har lyckats och är stolt över mina fina pojkar:-) idag är jag 26 år och ingen frågar mer. Det är inte åldern som avgör hur du är som förälder, det är ditt förnuft och din kärlek till dina barn. Lycka till tjejen du gör ett toppen jobb och du har många fina år att ge dina barn.

2012-08-18
Didan
Didan

det där med att man inte blir accepterad av andra föräldrar har vi upplevt.gick en gång på nåt i kyrkan.där var de flesta över 30år och vi kände oss mest utanför.fick reda på att jag var gravid samma dag så sen har det inte blivit att vi gått dit.sen hade inte barnen någon i deras ålder.

2012-08-14
Emilie7
Emilie7
Gravid i vecka 31

Jag är inte så ung.Jag var 24 år när vi fick tvillingar.Har nu en liten till på 7 veckor som kom 2 dagar innan jag fyllde 26år.

fick också höra den kommentaren:att det var som att jag inte hade gjort annat än att föda barn :).

Min mamma var 18år när hon fick min syster :).det skiljer 14 år mellan mig och min syster och då är jag näst yngst.

Vi har ett eget företag.vi klara oss på det och pengarna från försäkringskassan,barnbidrag.

Barnens farmor vill skämma bort dom, så hon köper en hel del till dom.Det är för att hon vill det och det är hennes första barnbarn.

2012-08-14
Emilie7
Emilie7
Gravid i vecka 31

Så länge man inte snyltar på alla andra och ger sitt barn vad det behöver så struntar jag i hur gamla folk är när de skaffar barn. Men jag tycker inte att det är speciellt svårt att förstå varför folk reagerar när en tonåring/ungdom ska ha barn. Hur många har stabil ekonomi och bostad i den åldern? Jag tycker inte att det är schyst att pracka på sina föräldrar en bebis och bli försörjd av dem (eller andra). Har sett alltför många i min närhet som gjort enligt mig detta idiotiska val att skaffa barn som mycket unga utan att förstå vad det egentligen innebär, och sen sitter deras anhöriga där med en hel familj till att betala för fastän de egentligen inte har råd.

"Barnmorskan på förlossningen sa att man kunde tro att jag aldrig gjort annat än att föda barn och sköterskan på bb sa att runt 17-19 år var den allra bästa tiden att skaffa barn"

Det var nog ett av de sämsta argumenten jag hört för att skaffa barn tidigt.
Och min fråga är: varför är det så bråttom med att skaffa barn? I och för sig har ju en användare här redan uttryckt att det visst är "häftigt"...

2012-08-13
Jasie
Jasie

Kommentaren har tagits bort av författaren.

2012-08-13
Feliciaa
Feliciaa
Bebis på 8 månader

Även jag får blickar, även om jag är 25 (men ser väl egentligen mer ut som 20 eller strax över). Det tycker jag är rätt konstigt egentligen, men jag bara ler mot dem som tittar... folk har ju ingen aning hur mitt liv ser ut!

Jag blir beklämd när jag möter folk på fest, fulla som f*n, som berättar att de har små barn och sedan i nästa stund om hur fulla de var förra helgen också, eller tjejer med barnvagnen i ena handen och ciggen i andra, fullt upptagna med allt utom sitt barn. Men det handlar ju inte om att de är si eller så gamla, utom om att de helt uppenbart inte sätter sina barn i första rummet. Är man beredd att sätta någon annan före sig själv i alla situationer så är man också redo att skaffa barn, oavsett om man är 16 eller 35 när man känner så! Ett barn ska aldrig behöva känna sig ivägen! Jag vet att jag var alldeles för sugen på att göra vad JAG ville när jag var 18 och därmed var jag inte redo att skaffa barn, men så resonerar ju inte du. Så jag säger bara stort grattis! :)

2012-08-10
annan12
annan12

strunta i vad andra tycker, själv var jag 18 med första 22 med andra. däremellan har jag haft 3MF så folk har sett mig med magen ett antal gånger.

idag är de 5,5 och 2år, goare barn får man leta efter. visst har vi haft det tungt och knapert. hoppade av gymnasiet och fick söka jobb. nu 24år gammal har jag äntligen 1termin kvar sedan är jag färdig utbildad. jag har jobb jag älskar mina ungar, vi bor i egen villa, jag är gift sen 5år. bor ihop med deras pappa. ska ta körkortet snart så jag får användning av våra bilar. och jag skulle inte gjort det annorlunda.

stå på dig. bara ni vill så lyckas ni! grattis till barnet, se fram emot ert nya liv som föräldrar =) !

2012-08-10
ballongvisp
ballongvisp
Gravid i vecka 22

du ahr all rätt att vara stolt folk som änns orka lägga sig i andras liv har verkligen sina egna stora problem så vill väl dom att du inte ska känna någon lycka. skit i dem du och din sambo kommer klara det bra!!

åå grattis !!!!

2012-08-09
babybo
babybo
Barn på 3 år och 9 månader

Vet hur det är! Genom gick det för ett år sedan ! Till och med mina föräldra gick på.
Så fort min dotter var född ändra de sig! Och tro mig det finns inget bättre än att vissa folk på gatan eller vänner som ska sträck fram pekfingret, att man klara av att ta hand om ett barn. Var själv 19 år när hon kom till oss! Stå på dig!! Kram

2012-07-14
Neaa
Neaa

Ja då så.. Låter tryggt, och det är det viktigaste! Lycka till i graviditeten  :)

2012-07-13
detVankas
detVankas

Alla 18-åringar är inte festprissar.. Kan nog ärligt talat kalla mig nykterist då jag aldrig har varit mycket för sprit.. Vill hellre sitta hemma med familjen, och särskilt nu när bebisen kommer.. Har inte mycket respekt över till de som skaffar barn och sedan lämnar över dom på mor- och farföräldrar för att supa ner sig var och varannan helg :)

2012-07-13
Ung_mamma
Ung_mamma

Så länge du känner att du har festat klart för ett tag är det ju ingen fara. Själv gick jag ut som mest när jag var i din ålder.

2012-07-12
detVankas
detVankas

Det värmer att läsa era kommentarer! Jag anser bara att vi människor inte ska vara så snabba med att peka finger på varandra. Det spelar som sagt ingen roll hur gammal man är utan hur stor mognadsnivå man har! :)
Och till alvmamman: Nej jag har inte gått ut skolan då jag har ett år kvar på gymnasiet, men det är löst på det sättet att jag ska läsa det sista året på distans :) Men min sambo (pappan till barnet) har fast anställning, vi äger ett hus, båda har körkort och på grund av detta känner vi att vi klarar av att försörja barnet. Det hade varit en helt annan sak om vi bott hemma hos våra föräldrar, levt på bidrag och inte kunnat ta hand om oss själva :) Självklart inser jag att det kommer bli tufft att plugga samtidigt som man har en liten bebis på armen men jag har inga planer på att hoppa av skolan heller då detta förstör mina framtida planer, livet tar inte slut för att man skaffar barn utan det är då det börjar :)

2012-07-12
Ung_mamma
Ung_mamma

Jag är 27 år (ser ut som 23...) och har tre barn under fem år... gravid igen... Jag går ute med syskonvagn, och ibland sitter alla tre i den :) Visst har jag fått blickar, men jag bara ler tillbaka och i 99% av fallen så ler DE tillbaka... De blir nog ofta bara fundersamma vid det första ögonblicket, och efter en stund (hoppas jag) imponerade istället.

Jag tycker att du tar och struntar blankt i alla blickar och kommentarer!! Jag tycker det är häftigt med unga mammor!! Och det hänger på personen om man klarar att ta hand om barnet, inte åldern. Som nån annan sa... vissa borde inte ens vara/bli föräldrar när de är 35!

Detta fixar du galant!! Lycka till :D

2012-07-10
zmiley
zmiley
Bebis på 7 månader

Stå på er alla unga mammor:)) Jag fck mitt första barn för 16år sedan och då var jag 17år. Jag fick höra en massa skit, ta en massa blickar...men jag har fixat det jättebra :) Min dotter är idag 16år och hon har nu gått ur nian med bra betyg, till hösten börjar hon gymnasiet. Jag är så stolt över henne och även mig själv :)) Vi fixade det trots vad andra sa....Ska snart bli mamma för femte gången men nu inte så ung längre :) Ni är duktiga alla unga mammor glöm inte det!!

2012-07-10
maja791
maja791
Barn på 2 år och 11 månader

Alla kommer alltid ha något att säga. Men jag är nog lite så, hellre en kommentar som jag kan ge svar på tal tillbaks, än alla dessa jäkla blickar och miner.

Blev gravid när jag var 21 fick sonen när jag var 22. Men jag är kort och ser yngre ut än vad jag gör, och har alltid fått blickar.

Hatar dessa blickar, tittar på mig som om det inte vore mitt egna val. Nu är jag 23 och är gravid igen och nu får jag ÄNNU fler blickar på mig, går med en stor mage och en tvåårig.

Men härda ut! Som dom andra skriver, så min son är det bästa som hänt mig så jag skiter i vad alla tycker. :-)

2012-07-09
Eliasens mamma
Eliasens mamma
Gravid i vecka 17

Du kan mycket väl vara den bästa föräldern! Precis likaväl som en 35 åring kan vara den allra sämsta.

Du är 18 år och är myndig. Du är inget barn längre. Men du är ju inte "vuxen" heller. Men det finns ändå inget som säger att du inte kommer bli en bra mamma! Så skit i vad de andra säger. Så länge ni gör ert bästa så blir det säkert bra!

Jag har en vän som var 17 år när hon blev gravid. Det är ju egentligen för tidigt, men de valde att behålla barnet och den lilla tjejen har det hur bra som helst med sin mamma!

2012-07-09
xLillaMy
xLillaMy

Det är bara dumheter!
Jag blev gravid när jag var 17 och är nu 18 år med en son på 3 månader.
Min son är mitt allt och mitt liv är helt perfekt.
Jag har min egna lilla familj, ett eget hem, mat på bordet varje dag och chansen att
få umgås med dem jag älskar mest av allt. Kan det bli bättre?!

Barnmorskan på förlossningen sa att man kunde tro att jag aldrig gjort annat än att föda barn och sköterskan på bb sa att runt 17-19 år var den allra bästa tiden att skaffa barn.
Jag hann inte få någon bedövning eftersom att jag var öppen 9 cm när vi kom in till förlossningen. Den smärtan man härdar och den otroliga kraften kvinnan har. Det finns inget mer underbart än att gå igenom det och bli så lyckligt belönad med ett barn. För mig är det en gåva, den dyrbaraste av dem alla.
Åldern har absolut ingen betydelse. Det är helt individuellt och var och en avgör själva hur man vill vara som mamma och vilka värderingar man har.

Dem som lämnar bort sina barn för att festa och supa är helt enkelt inte mogna att ha barn. Att fly från verkligenten och ansvaret på det viset är så otroligt dåligt. Men det har som som sagt inte att göra med åldern. Det är personen i fråga.

2012-07-09
Bimliz
Bimliz

jag tror det handlar mer om när man hamnar utanför normen.
alltså du e ung.. kommentarer.. du e gammal kommentarer..
väljer man att skaffa barn tex ung så får man räkna med sånt likaså om man e gammal.. tråkigt visst men så är det å inget å bry sig om.. folk måste undra fundera och kommentera.. kanske inte alltid för å vara elaka utan kanske för att dom e imponerade.. å du e ju ändå inte så jäkla ung.. du e ju iaf myndig! :-)

2012-07-09
osisen
osisen

Med risk för att göra nån äldre pissed:

Kroppen är gjord för att föda barn så tidigt som i 17-års åldern.Det är liksom prime-time för barnafödande då. Och jag kan tycka att dte är bättre att skaffa barn när man är ung, man har mer ork då.

Oavsett ålder så skaffar ju folk barn (oftast) för att det är rätt läge för dem!

2012-04-19
Betty86
Betty86

Det är det jag försöker få fram, att allt inte hänger på åldern. Bara för att man är ung så behöver det inte betyda att man inte kan ta hand om ett barn, det finns de som blir föräldrar när de är 40 år gamla och ändå inte kan ta det ansvar som behövs.

Jag förstår inte varför folk lägger så stor vikt på åldern när det är så mycket annat som spelar in! :)

2012-04-19
Ung_mamma
Ung_mamma

Usch det är bara att skita i vad folk säger och tycker. Har dem inget positivt att säga kan dem lika gärna tiga tycker jag. Så länge som ni är beredda på det som kommer och gör vad ni kan för barnet så kan ingen begära mer. Det finns ju äldre personer som inte är mogn alls för att ha barn men ska det accepteras då bara för att dem har några år på nacken?

2012-04-19
Bebis_
Bebis_

Ingen som känner min släkt skulle ens rynka på näsan åt dig. Många i min släkt har varit runt 16-19 vid första barnet med blandat resultat. Ena kusinen har idag 2 barn, hus, varsin bil och egna hästar. Hon fick första barnet vid 17, är nu 23, och är med barnens pappa. Ålder avgör inte allt. Hon jag låg brevid på bb älskar sitt barn, men lämnar för jämnan bort ungen för att supa. Hon är 19. Alla är olika och att dra alla över en kam är bara korkat. Personligen känner jag mig gammal som fick första barnet förra året när jag var 24.

2012-04-19
jika686
jika686

tråkigt att du råkat ut för såna personer. ja tycker inte 18 e så ungt när man kommer under 18 då börjar det bli ungt ;-) men e man myndig tycker jag nog man även ska få ta beslutet att skaffa barn. Eller så länge man kan försörja sig själv.
Jag tycker barn e det bästa jag gjort å jag saknar ingenting.. men alla e vi olika och många vill leka av sig ordentligt innan å andra känner inte behovet av det.. borde vara upp till var å en tycker jag.

2012-04-19
osisen
osisen

Jag förstår att andra kan tycka att det är ologiskt att skaffa barn när man är ung eftersom att man oftast inte har ordnad bostad, ekonomi, utbildning eller arbete men i vårt fall är det faktiskt så att alla dessa punkter är "tillfredställda" och det är de som gör att man blir fustrerad när alla drar oss över en och samma kam. Förresten vem säger att man är sämre som förälder om man inte har ett arbete eller bostad osv? Det finns många som bor hemma hos sina föräldrar med sina barn och det fungerar precis lika bra, det gäller bara att kämpa :)

2012-04-19
Ung_mamma
Ung_mamma

Folk kommer alltid att ha förutfattade meningar, det är inget att bry sig om. Visst är det jobbigt att höra, men de vet ju faktiskt inte hur er situation faktiskt ser ut, ni kan jku faktiskt ha utbildning, jobb, boende och ordnad ekonomi. Visst blir det tufft, men det har ju inte med åldern att göra! Det ÄR tufft att ha småbarn! Det är lika för alla.

2012-04-19
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...