App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ekologiskmat det viktigaste

Finns så mycket tillsatser och kemikalier i dagensmat, se till att köpa ekologiskt, och svenskt odlat till era barn!

2012-04-19
Sanela_Nora
Sanela_Nora

Efter att ha testat vanliga morötter och ekologiska tycker jag att de ekologiska är betydligt godare. Likadant med bananerna, mycket godare med ekologiskt.
 Vad gäller kaffe och bananer är det en enorm skillnad vad gäller användning av gifter vid odlingen. Giftter som även påverkar arbetare och omgivning.
Ekologiska ägg kommer från höns som får ska ha möjlighet till utevistelse och kunna röra sig och leva ett liv så nära deras naturliga beteende som möjligt.
Så nej, jag ser ingen nationell sammansvärjning vad gäller ekologisk odling.

2012-04-19
Toffsan
Toffsan

Det är ignen skillnad i att köpa ekologiskt odlade morötter än att köpa "vanliga" färska morötter.... de utsätts för samma luftföroreningar....Ekologisk mat är även dyrare än icke-ekologisk..men den fraktas till butikerna på samma vis...så de är inte mer miljövänliga i det långa loppet...

Hittade detta på Aftonbladet:

Konsumentverket ska utarbeta en strategi för hur vi ska övertalas.

  Jordbruksverket ska marknadsföra ekomaten.

  Krav får bidrag för att sälja sina varor.


Varför? Är det för att vi blir friskare av ekologiskt?

Nej, det blir vi inte.

Det säger den statliga myndigheten Livsmedelsverket. Det finns inte fler eller bättre näringsämnen i ekologiskt odlade grönsaker.

Men djuren har det väl bättre? Nej, det kan man inte heller säga, enligt Livsmedelsverket.

Krav, som är den privata organisation som sätter upp regler för de ekologiska varor som ska märkas med Krav, har regler som enligt Veterinärförbundet rent av utsätter djuren för onödigt lidande.

Men hallå – miljön då?

Nix. Det finns bra och dåliga saker med ekologisk odling precis som med vanlig odling.

Och enligt Jordbruksverket, som nu ska marknadsföra ekomaten, är miljöeffekten av ekologiskt odlande ringa. Naturvårdsverket anser inte heller att man kan säga att ekologisk odling är bättre för miljön än konventionell odling.

Sanningen är att idén om ekologisk odling är en politisk idé.

När Krav bildades för 21 år sedan för att kontrollera och marknadsföra ekologiska varor byggdes regelverket inte på annat än en känsla och en politisk vilja att förändra samhället.

Valåret 1988 utlovade socialdemokraterna ett statligt stöd för alternativ odling och antalet odlare mer än fördubblades.

I år har regeringen lovat att den mark som odlas och marknadsförs som ekologisk ska tredubblas på fem år. De har satt som mål att den ekologiska maten på dagis, skolor, sjukhus och andra offentliga inrättningar ska tiodubblas på fem år.

2012-04-19
Bitchen
Bitchen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...