App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Någon här som har höns? :-)

Jag funderar på att skaffa ca 3höns (ingen tupp) och vill veta så mkt som möjligt. Jag har googlat lite men om det är någon här som har så får ni gärna berätta hur det är att ha höns! Jag har förstått det som att de varken behöver ha varmt eller isolerat på vintern och att de inte kräver så stort "hus". De hönshus jag sett för trädgårdar är ju inte mkt större än kaninburar man har utomhus. Ja ös på med allt ni vet helt enkelt ;-)

2012-04-10
emcb
emcb

Ja jag har kikat på blocket men inge som hyr ut i närheten. Men det kanske kommer nu när våren kommit i gång och sommaren närmar sig.

2012-04-14
emcb
emcb

hittar ingen som hyr ut... :(

2012-04-12
emcb
emcb

Ja det verkar ju lite omständigt att bygga en hönsgård om den ska vara både säker och lite snygg ;-)

Jag ska ta mig ens väng i trädgården och som om jag hittar en lämplig plats och sedan får jag börja skissa på en hönsgård och se om vi kan räkan ut pris och tid för bygget... Det verkar bli rätt dyrt att skaffa höns, trotts att djuret i sig inte är särskillt dyrt.

Ett hönshus kostar allt i från 4000kr till över 30.000kr (de relativt små) och då är inte hönsgården medräknad... En del ser ju ut som små villor :-)

Jag har inte riktigt snickarglädjen att bygga något själv heller. Ja vi får se hur detta går om det blir några hönor till sommaren :)

2012-04-12
emcb
emcb

Det är bara kycklingar som behöver värmelampa. Kycklingar som har en höna/mamma behöver inte extra värme. Det fixar dom själva , kryper under hönan när de behöver. Men har man kläckt kycklingar i en maskin behövs värmelampa. Kolla på typ Granngården där kan det finnas hönsnät på rullar. Finns olika bredder och längder också tror jag. Men det är rätt dyrt med alla soters nät. Om man "spettar" ner stolpar kan man fästa nätet runt om, häfta fast med häftpistol eller spika fast mälor/sinker (finns på bygghandeln) Det lönar sig att förankra nätet ordentligt nertill för att hindra räven och även hönsen att ta sig ut. De är rätt försigkomna.... ;) Tycker det verkar som att den inhängnad ni har runt tomten bör räcka. Höns är inte så flygiga, och de orkar nog oftast inte att ta sig över stängsel. Lycka till! :)

2012-04-12
tussilago73
tussilago73

Vi bor inte i norra sverige så här kan det vara milda vintrar med de två förra var det ju kallt även här. Nu i vintras hade vi några dagar med -15.

Självklart ska hönorna ha det bra och varmt. Har man "husdjur" ska man skämma bort dem, annars kan det kvitta. Jag var mer ute efter om de kanske trivs när det är kallt (inte svinkallt) och kanske itne vill bo i isolerat hus. Jag hade en kanin som barn som bodde i oisolerad bur året runt. På vintern öste vi ju på med extra tidningar i botten och massor med sågspån och halm. Han fick även fri tillgång (extra) till mat under vintern! Men buren var ju ändå delvis öppen (nät). Han fick riktigt tjock päls på vintrarna och levde tills han var 14år!!!

Till hönor finns det ju värmeplatta att ställa vattnet på under vintern så att det inte ska frysa.

Hur är det med värmelampa? Använder man det endast till kycklingar eller gillar höns dem också? Har inte hittat info om det, bara att kycklingar ska ha det...

2012-04-12
emcb
emcb

Åååhh, vad roligt med alla svar! Jag lär mig massor :-)

Det jag har läst mig till så ska väl hönorna även kunna gå ut på vintertid, även när det är snö... Jag har läst på lite forum m.m. och där verkar hönorna både bo i oisolerade hönshus och går fritt på vintern med. Det borde ju gå eftersom de knappast hade isolerade hönshus förr i tiden och hönorna överlevde då med :-) Jag ska dock försöka hitta ett litet hönshus med isolerat tak minst. Och el så man kan ha en lampa när det är som mörkaste tiden på året.

Jag tänkte göra en inhängdad runt buren där de kan gå ut när vi inte är hemma tex. Några tipps på vad man ska göra inhängnaden bäst? Jag har sett svindyra varianter som mer liknar hundgårdar...

Hur högt kan en höna flyga/flaxa. Tar de sig över ett staket på 1.5m? Vi har ju stängsel och plank runt hela trädgården. På de felsta ställen rätt högt men som lägst är det nog lite under 1.5m... 

Vi bor inte i ett klassiskt villaområde, där villorna ligger tätt och inte har något mellan. Vi har som sagt 1500kvm tomt, med både "skogsparti" och gräsmattor med rabatter. Jag kommer täcka över de odlingar som vi är rädda om med lite nät.

Jag tror framförallt att barnen kommer tycka att det är roligt med höns. själv älskar jag ju djur och jag tror att hönsen ger lite mys stämning i trädgården :) Äggen är mest en bonus inte därför vi skaffat dem...

2012-04-12
emcb
emcb

Ägg som är två veckor funkar bra att skala. Men ett tips är att börja skala i tjockaste änden där luftblåsan sitter, där är det lättare att liksom komma under hinnan och få bort skalet. Jag har alltid en kartong med äldre som jag har till att koka.

Det är inte hönsen som kan dra möss/råttor utan man får se till att förvara fodret i slutna tunnor/hinkar. Blir sällan några matrester efter hönsen som kan dra råttor/möss, hönsen är MYCKET noga att äta allt de ser :)

2012-04-11
tussilago73
tussilago73

Mina svärisar hade massa (säkert 10 st) och tupp vid iaf några tillfällen. De bodde i en del av en gammal lagård, vet inte hur isolerat det var men de bodde året runt där, på sommaren hade de en inhägnad som de fick gå ut i.

Man kan bli tvungen att ge extra kalk (kalcium) men det märks på äggskalen, om det tex är oexisterande och bara den tunna hinnan...

Det luktar med höns, vet inte om så få som 3 gör någon större lukt annars kan ju höns lukta förskräckligt,  fast det kanske beror på rasen?

Tänk även på att färska ägg är itne så lämpliga att koka då äggvitan följer med skalet när man ska skala. De ska gärna vara upp mot en månad för att skalet ska släppa fint.

Men annars är färska ägg det godaste som finns :)

2012-04-11
Yrwen
Yrwen

Lätta djur som inte kräver så mycket skötsel. Smidigt att ha även om man vill åka bort några dagar på semester, funkar bra bara nån tittar till dem en gång om dagen. Utfodras en eller två ggr per dag. Plockar ägg varje kväll. De tål kyla jättebra. Har en dragig, kall, lagård och de dör oftast lika mycket sommar som vinter. Så kylan spelar ingen roll. Tänk på att utomhus har de fiender i räven och rovfåglar så vill du ha dem ifred är en mindre inhängnad med nån typ av nät tak att rekomendera. Räven är bra på att gräva sig in så jag har löst det med att gräva ner en bit av stängselnätet lagt på stenbumlingar och jord. Men om du bor lite mer bland villor är det nog inte högrisk med räv. Om du har dem ute krävs inget särskillt sandbad...de hittar oftast egna ställen att "bada", kan behövas avgränsa om du har rabattter du är rädd om....överallt letar de insekter och mask.... Det är bra om de har tillgång till snäckskal, blir starkare skal då. De värper mest sommarhalvåret och minskar på hösten då de oftast byter fjädrar-ruggar- Vissa vintrar sinar äggproduktionen rejält. De påverkas också av att det är mörkare och det kan öka på värpningen lite genom att ha någon extra belysning, förlänga dagarna lite. Har haft höns i snart 20 år så jag är jättenöjd med dessa djur! Fråga på om det är nåt mer du funderar på! :)

2012-04-11
tussilago73
tussilago73

Några fler frågot :)

Vilke ras har du? Jag har läst mig till att kochin höns är en bra nybörjar ras... har du någon erfarenhet av dem?

Håller de sig på tomten eller är hösn rymningbenägda. Vi har 1500kvm och staket runt hela, klart det kanske går att knö sig under på några ställen om de verkligen vill. Har sett grann katter som går under, så kanske får lägga dit lite jord om de gärna smiter...?

Och hur fungerar det med katter och höns?

2012-04-11
emcb
emcb

Nu kom jag på en till fråga: Läst att de drar till sig råttor. Hur undviker man råttorna på bästa sätt?

2012-04-10
emcb
emcb

Tupp behövs inte har jag läst mig till. En av hönorna tar på sig tuppens roll att hålla utkik efter ev. rodjur (som är en av tuppens djobb). Och i villaområden tillåts sällan tupp enligt kommunens regler. I vissa kommuner är det ok om grannarna godkänner det. Men höns är alltså ok utan tillåtelse.

Jag har läst på många ställen nu och det verkar som att en helt isolerad bostad ska dem hellst inte ha eftersom det blir för varmt på sommaren och det kan de dö av eftersom hönor inte svettas :) Men på vintern bör det vara isolerat i taket och så pass litet att hönornas kroppsvärme håller värmen. Och att man har en värmeplatta till vattnet så det inte fryser. Läste om någon som hade 15hönor i ett ute dass året om o isolerat och de var både gamla och nöjda :) Däremot ska de vara kännsliga mot drag, så det kunde bli problem med kalldrag om luckan står uppen på dagarna.

Argbigga:

Hur inreder man ett hönshus? Vad ska de ha för matrial på golvet? Den där sanden de vill "bada" i vart köper man den och ska man ha den på något spec ställe (typ en kattlåda?).  Hur mkt tillsyn är det på en dag, är det 1-2ggr som man plockar ägg och släpper in och ut? Hur gör ni om ni är borta en hel dag? Hur ofta gör man rent på golvet i buren?

När jag läser här och där känns det som att det är ungefär som att ha en kanin (ute kanin). Man ger mat och vatten varje dag, släpper in och ut och gör rent i buren ungefär 1-2ggr/månad (beronede på hur stor bur och hur ofta de är ute i gården).

2012-04-10
emcb
emcb

ja har fattat som att man näst intill behöver en tupp. för att hönsen ska må bra.. ja kikade å läste lite på just detta för ett par år sen men la ned planen då ja inte ville ha en tupp då vi bor i ett område med nära till grannarna.. även om det bara e fyra stycken ;-) men man e ju rädd om grannsämjan..

2012-04-10
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...