Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Sova själv

Mitt sovtips är att förbereda inför att barnet ska sova själv, redan från början. Låt bebisen sova i egen säng på natten så mycket som möjligt. Detta gör att det inte blir jobbigt att senare sluta att sova hos föräldrarna och komma till eget rum. När barnet sedan ska sova själv så kan man gosa lite innan läggdags, borsta tänderna och sedan använder man 5 minuters metoden (vid ca 1 års ålder eller något tidigare). Då lägger du barnet i sängen, säger god natt ordentligt och går ut från rummet. Om barnet gråter går du in till den var 5 min och lägger den ner och säger god natt igen (inget annat prat). För oss fungerade detta jättebra och det tog 3 dagar innan vår son somnade själv helt utan gråt. Vi ger honom även välling när han ska sova. Så vår läggning tar ca 5 minuter. Vi läser inte en bok vi sängen utan har sängen som en ren sovplats. Många barn kan nog annars vakna till när föräldern slutat läsa och vi vill inte sitta och läsa barnböcker i en timme på kvällen. På detta sätt har vi glada barn och glada föräldrar.

2012-04-09
Lisa_81
Lisa_81

Som det är hos oss just nu så somnar lille killen av att han hör oss prata o sjunga för stora killen men lilla är nu 1år så det blir nog så att vi snart kommer vara hos honom en stund o sjunga el läsa men nu funkar det bra o vi känner inte att han är ensam då storebrors rum är precis bredvid. 4-åringen sitter jag i hans rum tills han somnar o först läser vi o sju ger o sen har vi stereon på med mysiga nattvisor.

Det jag vill säga med det här är att barn är olika och nattningen kan funka olika beroende på ålder. 4-åringen är lite rädd just nu för skuggor på väggen osv men somnade förut efter bok o sång men med lite öppen dörr.

2012-04-10
lillråttan
lillråttan

TighA

Vårt andra barn fick problem med magen och då fick vi rådet av en läkare på barnkliniken att genast sluta med nattmaten så att magen och tarmarna fick vila en längre period varje dygn.

Vi (eller rättare sagt maken) bar då henne ganska mycket och vi satt hos henne. För oss var det viktigt att hon inte var ensam och ledsen. Efter tre nätter var det över och då sov hon utan mat.

Däremot förstår jag inte varför barn måste somna själv. Nästan alla barn tycker väl att det är mysigt att bli nattade. Och visst, det är jobbigt ibland som vuxen när nattningarna tar stor del av kvällen, men det är trots allt en begränsad tid i vårt liv.

2012-04-10
Norrlänning
Norrlänning

Norrlänning: Jag som snart kommer vara mitt uppe i att sluta nattamma och lära min lille att somna själv tror det kommer bli mycket skrik. Det du skrev får mig att tänka efter en extra gång, hur ska jag verkligen gå till väga med detta?!! Tack!

2012-04-10
TighA
TighA

Varför får barn inte ta tid?

2012-04-09
Sammemamma
Sammemamma

Jag skrivit det ofta förr här och gör det igen.

Vi var mitt uppe i en adoptionsutredning när jag blev gravid. Vi hann läsa en hel del böcker. En minns jag särskilt. Det var en familj som kommit hem till Sverige med sitt adoptivbarn. Alla sa "vilket snällt barn ni har", för barnet skrek aldrig.

Det som gjorde så ont i föräldrarna var att de visste varför barnet aldrig skrek. Barnet hade nämligen skrikit och skrikit när det bodde på barnhemmet men det var aldrig någon som hade brytt sig så barnet hade gett upp.

Är det det man vill uppnå, ja då är ju 5 minutersmetoden alldeles utmärkt!

Barn skriker av en anledning och att då bara strunta i dem är ju fruktansvärt!

2012-04-09
Norrlänning
Norrlänning

Vet inte om det är därför men båda våra killar har sovit själva i sina sängar sen dag 1 hemma o vi har aldrig kört ngn metod vilket jag inte heller e ngt för. Lilla killen lägger vi o säger godnatt till o låter dörren stå lite öppen o så somnar han själv medans vi läser/sjunger för stora killen.

2012-04-09
lillråttan
lillråttan

tycker inte man ska använda sig av metoder som e utformade för de med extrema problem!
den e dessutom en hemsk metod som går ut på att barnet ska ligga å skrika i panik till fem minuter gått.. om det nu e så barnet reagerar när man lämnar dem.. inhumant å elakt! en sak om barnet inte e ledsen förstås då spelar det ju igen roll om man e borta fem eller 10min..
men då har man ju antagligen inget problem.vid läggning heller....

2012-04-09
osisen
osisen

Säger bara en sak att alla barn är olika så det finns många sätt att natta barn som är bra. Vi föredrar att de får borsta tänderna efter vällingen och så är det mysigt att läsa saga innan de somnar och varför skulle de vakna när man slutar att läsa ?

5 minutersmetoden har vi aldrig använt, lägger man barnet när det är lagom trött och säger att det är mysigt att sova osv och läser en saga tar det också 5 minuter utan gråt att natta.

2012-04-09
Atlantis
Atlantis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...