App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

far jag ta foraldrapengar?

mina barn ar inte fodda i sverige. vi flyttar till sverige till sommaren. vi har tre barn (8, 5 och 2 ar) min man har fatt jobb o jag ska borja plugga. jag skulle vilja borja plugga pa halvtid. har ett par amnen jag maste plugga in pa komvux. och sa vill jag ta det lite lungt i borjan, mycket for barnens skull, jag har vatit hemma mamma fram till det har, vill inte chocka dom (och mig med langga dagar) nu ar min fraga far jag ta foraldra pengar ett par dagar i veckan for min lilla tjej eller hur fungerar det? jag vet att man kan spara pa foraldraledighet upp till 8 ar. men galler det bara for barn som ar fodda i sverige?

2012-03-30
mammalangtborta
mammalangtborta

Tack :-)
Jag har jobbat på försäkringskassan med just föräldrapenning i nästan 9 år. Men för 1 år sedan valde jag att byta jobb.

2012-04-12
Isabelle _
Isabelle _

tack sa mycket for era svar. isabelle _ du e varkligen proffs pa det har med foraldrapengar!! jobbar du pa forsakringskassan? annars borde du soka jobb dar!! ( : du har verkligen bra svar!

nej inte far man pengar for att man har barn i USA! har e det tvart om det kostar javulskt mycket!! ser fram imot barnbidrag mm. synd att det ar forsent att foda mina barn i sverige.. hihi, skulle ju kunna spara en 50- 60 000 kr pa det.. jaja.

ska direct till forsakringskassan nar jag kommer "hem" 

tack for allt.

//Emma

2012-04-12
mammalangtborta
mammalangtborta

Det stämmer att du inte kan söka föräldrapenning innan ni är skrivna i Sverige, men en del annat pappersjobb kan du fixa med innan. Tex så kommer försäkringskassan antagligen att be om intyg på om/hur mycket föräldrapenning/motsvarande ersättning du och pappan fått utbetalt i USA. Antagligen har ni inte fått det alls, men om ni har det så är det ju klart lättare att ordna fram papper på det medan ni är kvar i USA. 

 

Pappan kan ta grundnivådagar på helgerna fast han jobbar heltid på vardagarna. Däremot får man inte ta ut inkomstbaserade föräldrapenningdagar på lediga dagar, utan bara på dagar man annars skulle ha jobbat. Men det är ju inte aktuellt för er till en början iallafall, eftersom ni inte kan får inkomstbaserad föräldrapenning för de första 180 dagarna ni tar ut för era barn.

 

Det som emcb skriver om gäller om man tar ut inkomstbaserad föräldrapenning. Du och din man har rätt till grundnivå och då kan du ha rätt att ta ut hel föräldrapenning även om du är i skolan halvtid. Det beror på hur stor del av dagen du är borta från barnet. 

Emcb skriver också:

"Är man hemma månd-fredag men sedan jobbar 8tim på lördag tar man endast ut 4fp dagar den veckan. Eftersom man måste fylla 5 inkomstdagar/vecka."

Njae, man har ju rätt att ta föräldrapenning 7 dagar/v om man inte jobbar alls. Jobbar man 1 hel dag så kan man fortfarande ta föräldrapenning de andra 6 dagarna. Och man måste inte fylla 5 inkomstdagar/vecka. Innan barnet är 1 år så får man ta ut hur lite fp man vill. Efter barnets 1-årsdag så ska man ha sysselsättning 5 dagar/v för att behålla sitt SGI-skydd, men mammanangtborta har ingen SGI att skydda och behöver inte tänka på det.

2012-04-11
Isabelle _
Isabelle _

mellesmorsa: Man kan ta ut föräldrapenning över dagar som du får betalt för men då bara om du jobbar under 75% en dag. Så arbetar man 100% en dag så får du inte ta ut. Men om du tex jobbar 75% en dag så får du ta ut 25%fp, arbetar du 50% en dag så får du alltså ta ut 50% fp.

Så gör jag eftersom jag har så olika arbetstider. En dagen jobbar jag 4 tim för att nästa jobba 12tim. Ja fyller upp med fp de dagar jag inte arbetar 8tim som är fk fulltid.

Är man hemma månd-fredag men sedan jobbar 8tim på lördag tar man endast ut 4fp dagar den veckan. Eftersom man måste fylla 5 inkomstdagar/vecka.

2012-04-11
emcb
emcb

oj det dar skulle va till Isabelle _

2012-04-11
mammalangtborta
mammalangtborta

Isabelle_2

tack for ditt jatte bra svar! hur fungerar det kan man ta ut foraldra peng pa heljen? min man kommer ju jobb full tid. och far 5 vecksors betald semenster med det samma. de forsta 6 manaderna har jag tankt att plugg pa halvtid. sa da kan jag kanske ta ut foraldra pengar pa rasten av tiden. det blir ju inte mycket. men iallfall. jag kan ju nog inte borja o soka det i fortid. vi ar ju inte skrivna i sverige. 

tack sa mycket for ditt svar!

2012-04-11
mammalangtborta
mammalangtborta

Ni kommer att få föräldradagar för era två minstingar, 480 dagar/ barn. I grunden har ni rätt till 240 dagar till dig och 240 dagar för din man för vardera barn, men man kan skriva över dagar till varandra. Fast minst 60 dagar måste man ta själv. Så du kan alltså ta ut högst 420 dagar/barn.

Eftersom du inte har jobbat i Sverige så kommer du att få 180 kr/dag före skatt. Sen väljer du själv hur många föräldrapenningdagar du tar ut varje vecka. Men om du tar ut 7 dagar i veckan så får du ca 4000 kr/mån efter skatt. Kontakta FK i god tid, det brukar vara mycket pappersjobb innan första utbetalningarna kommer igång.

Om jag var i din situation skulle jag välja att ta ut dagar för 5-åringen först, eftersom det är kortast tid kvar där.

Eftersom din man har fått jobb så kommer han att kunna ta ut inkomstbaserad fp såsmåningom. Det kan vara bra att ta ut istället för semester, det är ju inte alltid man har rätt till så mycket semester som nyanställd. Föräldrapenning har man rätt att ta ut om man meddelar arbetsgivaren minst 2 månader innan. Så vill ha ta lite föräldraledigt kring jul och nyår ska han meddela det senast i mitten av okt för att vara säker på att få ledigt!

MEN eftersom ingen av er har jobbat i Sverige så måste ni (Du?) ta ut 180 fp-dagar på grundnivån för vardera barn innan han kan få ut inkomstbaserad fp.

Vill ni så kan ju din man också ta ut föräldrapenning på grundnivå för minstingen på sina lediga dagar. Det blir ju inte jättemycket extra klirr i kassan, kanske knappt en tusenlapp?

2012-03-31
Isabelle _
Isabelle _

hmm ja jag ska maila eller sa far jag ta det nar jag kommer dit. jag va bara lite nyfiken ni vet hur man tanker o planerar pa hur det kommer bli.

min forsta dotter (ocksa fodd i USA) hade jag mammapening till under ett halv ar da vi bodde i sverige ett tag. (immigrations svarigheter) hursomhalst hon va ju inte fodd i sverige, men bebis. jag fick grundbeloppet till henne. jag vet att det inte ar mycket men jag tanker iallfall att ett ar hunda iallfall ar ett par hundra.

tack for att ni forsokt svara!

2012-03-30
mammalangtborta
mammalangtborta

Barnen måste inte vara födda i Sverige för att du ska kunna få föräldrapenning. Däremot får du ju bara föräldrapenning på grundnivå, eftersom du saknar sjukpenninggrundande inkomst (sgi) i Sverige.

Jag vet inte exakt vilka regler som finns kring att kombinera föräldrapenning med deltidsstudier, men att maila försäkringskassan är helt klart en bra idé.

2012-03-30
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 7 månader

Jag vet att mina grannar som har flyttat hit från Danmark med 2 adopterade barn fick föräldradagar när de kom till Sverige.

2012-03-30
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...