App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

könsneutralt...

Satt och läste i tidningen precis och fick se att de bytt ut alla rosa/blåa lappar man sätter på sin bbvagn mot gröna. (på "vårt" sjukhus) För att de ska bli könsneutralt. Måste hela världen bli så könsneutral? Vad spelar det för roll om tjejer har rosa lappar och killar blå? Själv tycker jag de hade varit roliage om de olika färgerna var kvar, då kan man ju snegla lite på vad de andra har fått. (nyfiken) Inte för detta är en stor grej. men tycker bara att denna "hen" diskussion blivit lite för stor. Tycker självklart det ska vara jämnlikt på jobb, inkomst för samma arbete osv men färger. ärligt talat vad gör det? :)

2012-03-29
joliisb
joliisb

Hur nedervärderas det kvinnliga könet genom att man skärper lagar mot kvinnobrott? Det är ju en markering mot att det inte är rätt att behandla kvinnor hur man vill. Vilka signaler sänder det ut om det är lindriga straff på ex våldtäckt?

Jag tycker också att genusdebatten har gått över styr. Däremot anser jag att den definitivt behövs! Tyvärr dyker det upp extrema exempel som "hen" och liknande som totalt tar fokus från grundtanken: att alla ska få utvecklas som individer och ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön.

Det finns mängder med studier som visar hur vi behandlar barn olika beroende på vilket kön de tillhör. Pojkar som ramlar får höra att de ska borsta av sig och resa sig igen, medan man rusar fram till flickor och ska trösta och hjälpa - oavsett om flickan själv visat någon tendens till att ha gjort sig illa eller inte. Pojken lär sig att han ska vara självständig, inte gråta för småsaker, medan flickan lär sig att hon är hjälplös och skör, och helst ska gråta för minsta lilla. Nu är det här självklart helt generellt och inget som jag påstår att någon här inne sagt/gjort. Men det förekommer många såna här småsaker i vardagen och det är vi vuxna som förstärker barnens beteende åt ena eller andra hållet.

Och kanske börjar det redan med färgerna? Visst är det vi vuxna som lägger värderingen i både kläder och leksaker, men barnen lär sig ju, snabbt! hur det "ska" vara. Därför blir killar med dockvagn retade, liksom att de vägrar ha på sig den där nya, rosa tröjan igen - för någon har sagt att det är en tjejfärg=löjligt.

Föräldrar som väljer att klä sina barn könsneutralt gör det för att utmana samhället och få oss att fundera över hur vi tycker och tänker och varför vi tycker så. Har ett föräldrapar som alltid kör könsneutralt, och nästan alltid tror folk att deras dotter är en pojke, och tilltalar "honom" helt annorlunda än vad de gör när de får reda på att det faktiskt är en flicka.

Att manligt och kvinnligt ska suddas ut är inget jag strävar efter. Men vad anses vara kvinnligt/manligt och varför? Det finns ju fortfarande dem som är extremt traditionella i sina åsikter, och i sin uppfostran. Där kvinna är lika med den som tar hand om hushåll och barn, där mannen inte är föräldraledig för att män inte "ska" och hellre tar en öl med grabbarna än umgås med sin familj osv.

2012-03-30
ChildofJune
ChildofJune

Mina barn har fått leka med vad de vill. Men när de reagerade på att en tjej körde lastbil förklarade jag att det inte var konstigt alls. Likaså när det i en reklam var blomtatueringar till flickor och biltatueringar till pojkar. Då pratade jag med barnen om vad de tyckte om det, om det var självklart att killar alltid ville ha bilar och tjejer blommor.
Jag hoppas att de växer upp med vetskapen att de är individer och inte måste uppföra sig och tänka på ett visst sätt beroende på vilket kön de tillhör. För den skull försöker jag inte göra dem till könsneutrala varelser, men jag vill inte att de ska bli placerade i et fack utan känna en frihet att själva välja hur de ska leva sitt liv.

2012-03-30
Toffsan
Toffsan

Håller med Bitchen, helt upp till föräldrarna att se till att deras barn blir uppfostrade till tjejer och killar. Varför ska någon annan styra hur vi ska uppfostra våra barn till tjejer och killar om det inte finns olika färger på kläder osv?

2012-03-30
pling75
pling75

Tycker hela den här genusgrejen har gått till total överdrift. Det har enligt mig gått över till en barnslig nivå.

Våra barn ska hela tiden uppfostras till könsneutral syn på livet.... vi ska inte köpa könsbundna färger på kläderna, eller leksaker som vänder sig till speciellt kön... helst ska vi bara köpa Barbie till våra söner och bilar till våra döttrar.... det vore ju perfekt om alla barnen även blev bisexuella, så att inte något kön blir diskriminerat.........

samtidigt som vi vuxna tjejer ska bevara vår kvinnlighet, vi ska markera våra kvinnliga former i vår klädsel... lagar om alla olika "kvinno-brott" ska skärpas.. och vi tjejer ska våga ta mer plats i samhället.......Varför ska alla lagar om brott mot kvinnor skärpas när allt handlar om jämlikhet... då har man väl nedvärderat det kvinnliga könet om man skärper lagen??

Hur funkar detta på våra döttrar som vi ska fostra till könsneutrala barn? 

Jag tror itne man kan "tvinga" sina barn att leka med könsneutrala leksaker... man kan inte heller påverka ens dotters icke-tjejbeteende... vissa flickor är mer tjejiga oavsett om man gett dem bilar eller barbiedockor.

Jag tycker man ska låta sina barn växa upp och faktidkt våga visa att de är en flicka eller pojke, vill barnen leka med dockor...låt dem göra det.... vill man som mamma köpa blåa babykläder till sin son... låt henne göra det... Barn är inte så lättlurade, de vet att det finns flickor och pojkar.. de vet att det är biologisk skillnad mellan könen.... den kan man aldrig få bort oavsett hur mycket könsneutrala kläder eller leksaker man än köper till barnen...

På BB tycker jag faktiskt att man ska ha kvar rosa eller blåa markeringar... som nybliven förälder är man faktiskt ganska stolt över att få visa upp ens barn..och bland de första frågorna man får är just om könet.... spelar roll om man sätter en rosa eller blå lapp? Däermot kan de ju ha alternativet grön/vit till alla dessa som är totalt för könsneutralisering bland barn....

2012-03-30
Bitchen
Bitchen

jag tror att det handlar lite om att som förälder fånga upp barnet, min tjej lekte massor med bilar när hon började hos dagmamman, vilket ledde till att vi köpte bilar till henne. Sedan visade det sig att dockorna var henne kära så då fick hon en docka i julklapp, och hon leker med alla leksaker hon har, bilar, lego (duplo), dockor och leksaksspis med kastruller, koppar och bestick.

Vi har tillgodosett att hon leker med allt, vi har även fått en del beg kläder efter en pojke hos dagmamman och naturligtvis får hon använda de kläderna lika mycket. Det jag kan erkänna är att i början var jag inte så sugen på att ha en massa rosa kläder på henne, men då hon knappt hade något hår så ville jag itne ha så "pojkiga" kläder heller, det var många som misstog henne för pojke iaf och det är ju mindre kul.

2012-03-30
Yrwen
Yrwen

När jag fick min son -08 så hade alla bebisar vita lappar på sin lilla säng. Nu när jag fick dottern för snart 3 veckor sen så användes det inte några lappar längre. Jag kan inte riktigt förstå vad lapparna var tillför.

2012-03-30
Fenoxi
Fenoxi

Håller med Embc och mellesmamma till 100%!!! Min stora dotter har lekt med bilar hos farmor och farfar, MEN även en docka som hennes pappa och farbror hade när dom var små, och det är bara dom två. Genussnack??? Hysteri över att barn och deras föräldrar köper/ gör saker som "inte är normalt" år 2012??? Om inte tjej/ killfärger är normalt och lätt att skilja mellan tjejer och killar, hur kommer det då inte bli om hela världen till slut ska vara grå? Inga glada färger alls? Nä, skrota detta hysteriska beteende omgående!!!!

2012-03-29
pling75
pling75

Kan lägga till att om mina pojkar väljer bilar som sitt stora intresse så är det helt ok med mig. Men de har fått valet i alla fall att själva välja det.

2012-03-29
emcb
emcb

mellesmorsa: Håller med dig. Vår söner har i sitt rum en hemvår med spis, docksäng och dockvagn med tillbehör. Jag fick kommentaren av en mamma som var här med sin son för första gången, jaha jag visste inte att ni hade en dotter också..... Grrrr.

Min man är en super bra pappa som tar hand om sina barn, så varför är det så konstigt att mina söner vill leka pappa? Att en tjej härmar mamma är mkt mer ok tydligen... Mina söner leker även med bilar men det är ungefär 50/50 mellan de "klassiska" tjej sakerna och de "klassiska" pojk sakerna. Klart en pojke som inte har dockor hemma får ju aldrig chansen att leka med det heller och köper man bara bilar så inte konstigt att de "snöar" in på bilar tillslut... samma sak för tjejer som bara har dockor, prinsessor m.m. och inga bilar, verktyg m.m.

2012-03-29
emcb
emcb

Snacka om att kränka barnen och människan i detta "hen" samhälle!!!

Vad skulle vara farligt nu för tiden att ha rosa och blått på BB?

Nä, skrota detta kränkande tjafs och låt tjejer vara tjejer och killar vara killar,

och få leka med vad dom vill, klä sig hur dom vill osv, UTAN att för den skull ta bort

alla härliga barnfärger! Hatar detta med "hen"!!!!

2012-03-29
pling75
pling75

Ja det där kan man ju säkert vända och vrida på hur mkt som hellst.

För mig gör det inget om det är rosa lapp för tjejer och blått för killar. Det gör mig inget heller om det är en grön lapp på alla lådor heller... precis som att de flesta vill skyllta med vad man fått så kanske det finns de som inte vill visa för "alla" vad de har in baljan, vad vet jag :)

Mitt problem är när killar inte får ha rosa för att någon ska tro att han är en tjej. Eller när en tjej inte får ha rosa för att hon inte ska bli stämplad som en prinsessa. För mig är det ENDAST färger och det viktiga är ju att barnen själva ska få välja vad de tycker är fint utan att VI vuxna ska lägga in våra värderingar.

Min son har älskat rosa och har haft tröjor i rosa jätte mkt. Det är ju en ljus och fin färg så varför inte...

Så det är ju vi vuxna som lägger i massa värderingar i färgerna och inte barnen, de har ju ett öppet sinne.

Låt färger vara färger och låt barn själva få möjligheten om de vill ha rosa, blått eller gult. Om de vill leka med dockor, bilar eller lego :)

2012-03-29
emcb
emcb

Tycker också det låter lite trist att alla ska ha samma färg, precis som att det "inte spelar nån roll" vad det blev. Jag fick inte en bebis vilken som helst, jag fick en flicka! Och oavsett om hon hade haft en rosa, röd, gul eller lila lapp hade jag velat att det skulle synas! :-)

2012-03-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

okej. roligt att se vad ni tycker :)

2012-03-29
joliisb
joliisb

tycker det e fånigt.. barnen bryr sig knappast om vilken färg de har å ska ja va ärlig tycker ja grönt e lika mycket killfärg som blå!
folk lägger fokus på fel saker.. säger man inte att blå e killfärg så vet inte barnen det.. säger man inte att dockor e tjejleksaker å bilar e killeksaker så skapas aldrig problemet.. det är vi som lägger in värderingarna inte barnen.

2012-03-29
osisen
osisen

Det är väl både och? Visst vill man visa hela världen vad man fått men samtidigt så ska ju inte vårdenheter ta det beslutet...

2012-03-29
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...