App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hjälp! Föräldrapenningsfråg​a!

Jag har sen graviditeten planerat att vara hemma två år med min dotter, och har snålat som fasen med dagarna. Både min chef och min samordnare vet om detta. Men nu har jag på flera håll hört att man bara har rätt att vara hemma 18 månader! Va??! Om jag har dagar kvar måste jag väl kunna vara hemma två år i sträck! Får lite panik nu.

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

ElinVS; tack för ditt tydliga svar! Det lugnade mycket! :-) Jag ska kolla på FK;s hemsida om jag kan räkna på det. Låter som en smart idé. Min man pluggar på heltid i drygt två år till så vi har liksom inte "räknat med" att han kommer kunna vara hemma mer än enstaka strödagar här och där. Jag tänker inte maxa ut mina dagar utan vill gärna ha några kvar.
Hoppas jobbet går bra idag! :-)

2012-03-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Godmorgon MamsanMaria!

(Eller mitt i natten-hälsning, om du så föredrar, men jag börjar jobba 06 idag...)

 

Hoppas att jag kan lugna dig lite. Du har rätt att vara föräldraledig UTAN ERSÄTTNING tills barnet är 18 månader. När barnet är mellan 18 månader och typ 8 år(förenklat) så får du vara föräldraledig så länge du tar ut föräldrapening för alla de dagar du skulle ha jobbat, alltså oftast fem dagar i veckan.

Sen tillkommer ju försäkringskassans regler om att ta ut minst fem dagar i veckan från barnets ettårsdag, för att behålla din sgi. Men du kan ta ut ännu mindre än du gör nu, om du har råd, innan barnet fyller ett. Sen kan du absolut vara hemma tills hon är två år, om du får dagarna att räcka.

Ett hett tips är att beräkna föräldrapenning på försäkringskassans hemsida, ta den varianten med e-leg. Då kan du få veta exakt hur långt dina dagar räcker med olika varianter. Om dina dagar är helt slut i maj, kanske din man kan planera in ledighet mellan maj och augusti eller så? Om han jobbat fullt innan finns något som kallas "tremånadersregeln" som ni kan kolla upp. Det innebär att han inte tappar sin sgi första tre månaderna, även om han inte tar ut fem dagar i veckan. Förenklat dock, så kolla med fk exakt hur det funkar.

Men ta inte ut till allra sista dagen ändå! Ni kommer att behöva dagar när förskolan stänger för planering längre fram, som ett absolut minimum...

Lycka till!

2012-03-29
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 4 månader

På 10 månader har jag tagit ut 128 dagar, så knappt 13 i månaden alltså. Jag har ångest över hur jag ska göra eftersom hon är född i maj=sämsta månaden att skola in på förskola. Men tror inte dagarna räcker ändå till augusti nästa år. Blä vad jobbigt det blev! :-(

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Åh fy fasen! Hur kan detta komma som en nyhet för mig mer än 1,5 år efter att jag blev gravid?? Men antar att min chef anser att det är ok, eftersom hon vetat om mina planer från början.

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Haha, jaha, då förstår jag hur du menar. :-D

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Dyr? Får du den inte gratis? Eller du är inte med i facket kanske... :-P

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Läste det bla i Kommunalarbetaren idag. Men jag måste ju ha missförstått. Låter helt befängt.

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

.

2012-03-28
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...