App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur får vi rutiner?

Hej, jag undrar lite över rutiner kring amningen. Vi är nyblivna föräldrar till vår dotter, som snart är två veckor gammal. Det har hittills fungerat väldigt bra med amningen, förutom att hennes dygnsrytm är upp-och ner, vaken på nätterna och sover mer dagtid. Som det är nu ammar jag henne väldigt tätt på nätterna och inte alls lika tätt dagtid. Härom natten ammade jag henne varje timme från 00-06 på morgonen. Som tur är funkar det bra för brösten (än så länge iaf). Vi har testat med napp efter att jag ammat och hon fortfarande är "snuttig", och det funkar väl sådär... På BB var det en barnmorska som sa redan när våran lilltjej bara var ett dygn gammal, att nu var det jätteviktigt att jag började amma henne var 3:e-4:e timme. Det var viktigt att jag väckte henne om hon låg och sov för "så små barn känner ingen hunger". Jag gjorde som hon sa, tills vi träffade BVC. De tyckte att det var ett konstigt råd och sa det motsatta, att vi skulle låta henne sova, hon skulle reglera allt det här med maten själv. Jag har ju märkt att hon gör det också, så jag ammar henne när hon vill ha helt enkelt. Nu vet jag bara inte vilket ben jag ska stå på eftersom det är så upp-och nedvända dygn här hemma. Jag får ju inte så mycket gjort dagtid, eftersom jag fallit in i hennes rutiner. Skulle vara jätteglad om nån som har lite mer erfarenhet än jag kring detta kunde svara! :)  

2012-03-16
Drottningkram
Drottningkram

Åh de där låter precis som mig och min dotter och hur vi hade det i början.
Dom på sjukhuset sa oxå till mig att det var viktigt de där med amningen att det inte fick gå längre än 4 timmar mellan varje gång. Fast hon är ju född för tidigt så då i början va de nog bra för henne. Men sen på BVC sa tanten att man måste inte vänta exakt utan hon säger till när hon är hungrig. Hon bestämmer lixom. Och så är det ju verkligen. Men heller inte vänta för länge. En gång hade det blivit 6 timmar mellan amningen och de tyckte BVC sköterskan va för lång tid..

Men de där med sömnen, de kommer såsmåningom. Min dotter blir 16v nu på måndag.
I början hade jag det exakt som du. Hon sov mer på dagen än på natten och jag ammade 2-3 ggr bara på natten. Klart jag oxå sov då på dagen eftersom jag var helt slut och på så sätt fick jag i princip inget gjort. Jag var oxå så nära på att bryta ihop flera ggr för när man inte får sova och är så trött, klart att det är jobbigt! Rena tortyren ju.
Men jag hade ingen plan utan jag accepterade att det var så, för jag visste att det inte skulle vara för evigt och längtade efter dagen då jag fick sova åtminstone 6h i rad. Jag hade bestämt att ta de som de kom.

Och vips en dag började hon sova flera timmar i rad på natten.
Det var nog en följd av att hon hade/har fortfarande ibland såå ont i magen på kvällen så hon bara skriker och skriker flera timmar i rad. Så hon var ju såklart helt slut när det väl lugnade sig och då jäklar sov hon. Sen har det fortsatt så än så länge iaf. Det längsta hon sov en gång var 9 timmar i sträck! Nu blir det 6-9h, oftast 6-7 om hon mått bra kvällen innan. Så de enda jag kan råda med är att ha tålamod. De behöver man massor av som förälder har jag lärt mig.

Försök släck ner på kvällen när det börjar bli läggdags och sänk volymen på tv:n om ni har den på och sänk er röst volym när ni pratar så hon börjar förknippa mörkt med natt och ljust med dag. Och om det går försök hålla henne vaken mer på dagen, vet att det kan vara svårt mär dom är så små för dom vill ju bara sova och ser inte så mkt ännu. Men ha det iaf i tanken till lite senare då. Och Passa på att sova så fort hon gör det, vilken tid det än är på dygnet för man måste verkligen ta vara på de tillfällena för att orka. Speciellt om dom är vakna mkt på natten.

Lycka till :)

2012-03-16
mem89
mem89
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...