App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Mejeriprodukter till bebisar?

Idag var vi på bvc för läkarkontroll och då tog jag bla upp detta med att vi har svårt att få i tjejen vätska. Sköterskan sa då att vi kan ha lite ersättning på gröten. Jag frågade om vi inte kunde ta vanlig mjölk, men då sa hon att man skall helst inte ge mejeriprodukter till bebisar under ett år. Läkaren tittade på henne och sa "Men hon är ju tio månader, det klarar hon nog". Till saken hör att vi ger henne yoghurt till frukost, för hon vägrar äta gröt när hon ser att vi äter yoghurt, och jag tycker att det är bättre att hon äter yoghurt än inget alls! Jag vet dock att man egentligen inte ska byta ut hela mål mot mejeriprodukter innan de är ett år, men lite mjölk på gröten kan väl inte skada?

2012-03-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

Svara här även fast du känner dig nöjd med svaren :)

Min bvc-sköterska sa att man inte ska ge ett helt mål med mjölkbaserad mat, alltså youghurt till frukost eller fil och liknande, men mjölk till i t.ex sås eller som till gröten är inga problem.

Anledningen till att man inte skulle ge fulla mål med youghurt t.ex var för att mjölkprodukter tar mycket plats i magen och inte uppfyller det näringsbehovet små barn har. Alltså bli barnet mätt innan den fått i sig tillräckligt med näring.

Ni känner ju själva vad som passar bäst till Ingrid, tycker ni det känns bra att ge henne youghurt så tycker jag ni gör rätt i att ge henne det. Annars kanske ni själva kan äta gröt så slipper hon lockas av eran smaskiga youghurt ;)

Men jag vet hur det är, lägger själv upp lillemans mat på min egna tallrik, annars äter han inte :P

2012-03-17
Betty86
Betty86

Tack för alla svar! :-) Ni blev så engagerade så jag glömde nästan min egen fråga när jag läste alla era fina svar! :-P
Då ska vi testa med lite mjölk på gröten imorgon.

2012-03-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

Har ni provat att låta henne dricka ur vanliga glas? Vår son var så intresserad av det, så han fick testa, och det gick riktigt bra. Sen fick han dricka ur små shots-glas, och klarade av att hålla och dricka själv (då var han nog också runt 9-10 mån tror jag) ur dem. Vi blev lite paffa, var kom det ifrån? Ofta klarar de mer komplicerade saker än man tror...

Det enda osmidiga med den lösningen är det där "jag kastar muggen/glaset på golvet när jag är klar/inte vill ha mer". Därför håller vi oss mest till pipmugg, men om ni kämpar för att få i henne vätska kanske det kan vara ett alternativ iaf?

2012-03-16
Preggot
Preggot

Vad jag hört/läst så har ny forskning motbevisat föreställningen om att kalcium hindrar järnupptagningen i kroppen.

Ang att ge yoghurt till frukost så gör vi det också, minns inte när jag började med det men gissar att han var runt 10 månader. Men jag strör i en nypa blåbärspulver, som är riktigt järnrikt, så kompenserar det att han inte får järnberikad gröt.
Tror till och med hipp har yoghurtprodukter från 6 månader.

Vår son äääälskar mjölk. Han får det inte som måltidsdryck, men jisses vad lycklig han blir när han får en skvätt. Och vad ilsken han blir om han ser att vi dricker, men inte får något själv. Ibland blandar jag mjölkdrinkar som mellis, mjölk, lite turkisk yoghurt, frukt och ev lite blåbärspulver. Men tar hon inte pipmugg eller flaska så gärna så är ju inte det nåt bra tips kom jag på... :/

2012-03-16
Preggot
Preggot

först fick ja för mej det har med magen att göra sen kom ja på att det bogey har med järnupptaget att göra.. mjölk innehåller ju väldigt mycket kalcium vilket hindrar järnupptaget.. så det e väl mest mjölk till maten man ska undvika.. Yoghurt har kanske inte heller lika mycket kalcium.. men det vet ja inte säkert bara en gissning ;-)

2012-03-16
osisen
osisen

Hon har svårt att förstå nappflaskan och pipmugg. Det är därför hon inte får i sig så mycket vatten. Vad menar du med lätta vägen? Att hon får yoghurt istället för gröt menar du? Hade du träffat min dotter hade du förstått att hon är den mest envisa och bestämda bebisen på jorden. Hon hade hellre ,svultit än ätit något hon inte vill! :-D Vi har fått lära oss att med henne måste man ibland kompromissa. Fast jag förstår ju hur du menar!

2012-03-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

.

2012-03-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...