App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Angående egen gröt till bebis?!?!

Gröt du köper i affären specielt för små barn e ju berikad med bla järn för att dom behöver det. Finns det något sätt å göra egen gröt å ändå få i det här extra.. Hörde bla att man kan ha havregrynsgröt med quinoa i å att det då gör den mer järnrik bla.. kan det stämma å har ni andra tips.. Lilltjejen har ju fått smaka på min havregröt å idag fick hon en hel tesked nästan.. å lite rivet äpple till det bara för att få smaka då.. Å hon verkar gilla det men sen när det är dags för mer mat så vill jag ju ha det som är nyttigast å jag gillar ju å göra sakerna från grunden.. delvis iaf.. hellre det än pulver men är det så att pulvergröten e nyttigare så e det ju inte mycket å orda om.. så matexperter.. hjälp ännnu en gång.. gäller att jag får full koll nu innan det är dags å börja!!!!!

2012-02-15
osisen
osisen

vet inte.. dom blir väl utrotade pga tjuvjakt.. neee ja vet inte.. kan inte så mycket om apor.. :D

2012-02-27
osisen
osisen

Och gorillorna också väl? :-/

2012-02-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

ja jag tror det har nåt med orangutanger å göra åxå.. om dom håller på å bli utrotade pga detta..

2012-02-27
osisen
osisen

Jaha!! Då fattar jag! :-P Det låter som att det skulle kunna vara sant ja. Fan också, så det är sånt jag bidrar till också.. Paltbröd, here I come!

2012-02-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

vet inte men e det inte så att de skävlar bort regsnskogarna för att framställa palmolja.. alltså för att plantera palmer så dom kan framställa palmolja..

2012-02-27
osisen
osisen

Maltodextrin är väl ett sötningsmedel eller?? Jag har också dålig koll känner jag. Och palmolja från regnskogar? Växer det ens palmer i regnskogen? Ser bara framför mig stora gröna vackra lövträd! :-) Här blir till att googla en del idag märker jag! :-P

2012-02-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

hmm men det är det som är socker eller? ja trodde det var det som kom från regnskogarna.. vad är det då? palmolja tänkte jag på.. hahahaha så dumt det kan bli..

2012-02-27
osisen
osisen

Nej jag skövlar regnsskog å ger köpegröt :/ men jag köpte hipps ekologiska.. om det nu möjligen gjorde någon som helst skillnad :( hitta inte att det innehåller maltodeva det nu heter i iaf.. men det kanske står under annat namn eller kanske inte ens står med alls..

2012-02-27
osisen
osisen

Ja, det gör dem ju.. Men det ger du ju inte heller till en bebis..
Gör du egen gröt än, eller?

2012-02-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

men blodpudding gillar ju de flesta barn ;)

2012-02-27
osisen
osisen

Hmm.. Nu när flera nämnt det här med maltodextrin blir jag så jäkla osäker! Vi som försöker äta ekologiskt och utan tillsatser så långt det går, och så köper vi färdig gröt till bebis eftersom det ju enligt bvc skall vara bäst!
Men det här med paltbröd som bakas med blod, det låter ju svinäckligt! Men det kanske man inte skall hänga upp sig på? Det är ju till för att ätas eller hur (personligen älskar jag blodpudding, men just att ge blod till dottern känns sådär).
Ytterligare en aspekt av föräldraskapet där man måste ta ställning till vad som är MINST DÅLIGT! :-/

2012-02-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

ska finnas bland knäckebröden

2012-02-19
osisen
osisen

idag var jag i affären å köpte hem en gröt från fyra månader..
hon har de senaste dagarna börjat visa mer å mer intresse för mat även om det mesta åker ur munnen.. men nu blir hon tom sur om inte hon får nåt när vi äter..
hon e ju 5,5 månad så ja tänkte att då kanske det är dags att så sakteliga börja med smakisar.. köpte även nya skedar å en haklapp som hon hatade ;-) men hellre lite bråk med den än klädd över hela henne..
så nu ska ja testa imon när vi äter frukost å ge någon sked av den här gröten ja köpte.. å kanske lite rivet äpple till det å se om hon gillar det..
ska bli spännande..
å nu visar hon ju tydligt själv att hon e redo :-)

2012-02-16
osisen
osisen

havre innehåller bara lite gluten

2012-02-16
osisen
osisen

Men havre innehåller väl inte mycket gluten?

2012-02-16
Preggot
Preggot

tackar ödmjukast för dessa svar :)

2012-02-15
osisen
osisen

I samma broschyr som receptet står att man kan stoppa 2-3 skivor i en plastpåse och sedan kavla sönder med kavel eller glasflaska. Och sedan förfara mjölet i en burk med lock. Jag brukar mortla brödet. Blir väl inte bara mjöl, några lite större smulor blir det allt också (för att jag är lat), men de mjuknar ju när man kokar gröten så än har jag inte stött på några protester pga det.

Har inte så bra koll på om det funkar att köra i matberedare. Hållbarheten borde ju vara densamma som för brödet i opulveriserad form, om det förvaras i en burk med lock.

Är också nyfiken på gyllenmust, lät himla gott, men har ingen aning om vad det är :)

2012-02-15
Preggot
Preggot

Det blir kanske lite jobigt i en matberedare, jag använder stavmixern till sånt. Men de tar inte så mycket plats och du kan ju få tag i en hyffsad för en 100-lapp typ.

Känns ju som om det borde hålla ganska länge faktiskt...

2012-02-15
Betty86
Betty86

Jag kopierade rätt över från en annan sida. Men gyllenmust är havremjöl med lite tillgada vitaminer och sånt. Skriver med innehållsförteckningen här:

Namn: Gyllenmust Innehåll: Havremjöl av autoklaverad havre. Näringsvärde per 100 g: Energi 1550kJ/370kcal, Protein 13 g, Kolhydrat 60 g varav sockerarter 1 g, Fett 8 g varav mättat fett 1.5 g, Kostfiber 10 g, Natrium 0.01 g, Fosfor 430 mg 54%*, Järn 5.3 mg 38%*, Magnesium 130 mg 43%*, Zink 3.2 mg 21%*. *% av RDI (Rekommenderat Dagligt Intag). Varumärke: Gyllenhammars

 

Så det var ju ganska mycket järn i. :D

2012-02-15
Betty86
Betty86

Å om man nu har gjort sånt här pulver hur länge kan man spara det då för jag antar det räcker längre än till en portion.. å tror ni man kan köra det i en sån matberedare? för stavmixer har vi ingen å jag e inte jättesuden på å kööpa en heller då vi har så mycket annat å sååå lite plats..

2012-02-15
osisen
osisen

nu har jag googalat lite å hittat det här med tunnplatbröd men det sägs att den är svår att ha sönder? stämmer det? i så fall hur gör ni? 

å betty vad e gyllenmust?

2012-02-15
osisen
osisen

Som Betty86 skriver kan du tillsätta paltbröd för järnets skull. Det här receptet fick jag på bvc:

½ dl havregryn
2 tsk smulat tunnpaltbröd (ca 4g)
1-1½ dl vatten
1 tsk flytande margarin

Då innehåller gröten lika mycket järn som den köpta gröten. Jag brukar använda annat matfett och även riva i lite äpple, men just för järnets skull tyckte jag det var skönt med ett recept.

2012-02-15
Preggot
Preggot

Mild Havregröt

1 dl havregryn
1 tsk stött paltbröd
1 dl gyllenmust

Mixa alla ingredienserna till ett pulver.
Blandas sedan 2 msk pulver och 1 dl vatten plus en skvätt mjölk. Mikra ett par minuter. Mums och garanterat palmoljefritt! Om du ersätter mjölken med havremjölk så har du en laktosfri och komjölksproteinfri gröt. Paltbrödet gör att gröten blir järnberikad.

2012-02-15
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...