App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Det här med mat till bebisarna..

Jag har ju kört efter de nya rekommendationerna från livsmedelsverket då det har passat oss som handen i handsken. Men det innebär att lilltjejen har ätit mat eller smakat på mat ska jag väl säga som är annan koncistens än puré. Hon smakade härromdagen på men smula falukorv som hon gladeligen tuggade i sig(hur man nu tuggar utan tänder) Hon smakade på riset, vilket inte direkt e puré form. Havregrynsgröten e ju inte heller direkt slät så som maten till 4mån brukar vara.  Sen har hon ju smakat potatis å kokta morötter å sånt men jag har ju bara mosat det lite eftersom det har varit så små mängder. men det har ju ine varit någon slät puré. Hennes favorit har varit bröd, vilket hon har fått väldigt lite av men ändå små bitar.  Så nu till min undran hon börjar ju närma sig 6 månader och då är det ju dags att ta tag i smakportioner och börja äta mer på riktigt ska jag köra på helt slät puré då eller ska jag mosa den bara?!?! Tänker på vad dom klarar av så hon inte sätter i halsen.. Jag menar såklart inte stora bitar nu men tex om man mosar en potatis med gaffeln å en liten klick margarin i.. alltså inte stavmixa allt som jag gjorde med lilleman som började redan vid 4mån.  Kan ju fråga på BVC i morgon åxå då vi ska dit för sprutor till barnen men risken är att jag glömt av detta tills dess.. Nu komjag å tänka på det för att det e några trådar om mat. jaja ska sluta babbla.. haha.. så vad tror ni.. ska smakportionerna vara jättemosad puré eller ska jag bara mosa lite lagom?!?

2012-02-14
osisen
osisen

Det är så lite så :)

Har svarat på ditt inlägg på bloggen :)

Det dyker upp lite nya recept titt som tätt, hoppas att jag hinner lägga ut lite mera imorgon

2012-02-15
KruXet
KruXet

KruXet - Tack för tipsen om din bloggsida. Har sparat dina recept å redan testat din
äppelmos. Enkelt att göra å tar inte lång tid alls. Dottern ska få smaka på det med
mild havregröt ikväll. Jag undrar vad du menar när du skrivit "Mät upp 5 min med
vatten"?? Hur mäter man upp 5 min?! Menar du att man kokar det i 5 min?
Hur mkt vatten exakt ska man ha då?

Jag lade 1,5-2 dl vatten...

2012-02-15
Ansku86
Ansku86

Det är det puréer är till för, att dom ska "träna" upp magsyran tillräckligt innan man börjar med bitar :) Dom kan annars få kraftig förstoppning... Man kan även börja lite smått med gröt, jag rekomenderar Sempers banangröt (4 månader) eller Semper ECO naturell risgröt ( 4 månader)

Man kan ju ge barnen kokta broccoli blommor och sådant, men då finns kvävnings risken dock... Men oftast så suger dom i sig bara små smulor.

Jag har tidigare skrivit här i "MAT" kategorin, men kan nämna det igen. Jag har en lite blogg som jag startat upp med recept på hemlagade purémåltider för den som vill. Har även lagt upp lite tips ( sådana dära husmorstips ). Har hittills lagt upp en massa som är bra "nybörjarmat". Har faktiskt fått "tummen upp" av min bvc-sköterska för dessa recept :)

http://matforbarnen.blogspot.com/

Man behöver inte maskinen som jag har använt, men då stämmer inte riktigt koktiderna.

2012-02-14
KruXet
KruXet

Intressant tråd... För har börjat ge lite smakprover av 4 månaders puréer
och Mild havregröt till lillen. Hon äter det mer än gärna och har inga
problem att äta. Hon verkat gilla dessa hon redan fått smaka.

Jag har tid hos BVC den 27/2 och hon kommer ta upp samtalet om
puréer mm. Men Minna är inte riktigt än 4 månader och undrar om jag ska
redan nämna till BVC att hon fått smaka på puréer och gröt?!
Tänkte om hon skulle gnälla eller nåt? Fast hon är väldig trevlig...
Ser att flera har börjar ge puréer innan 4 månader, så det är ju inte
skadligt precis.....

2012-02-14
Ansku86
Ansku86

Man måste inte ge puréer alls. Min lilla greppade glatt broccolibuketter och melonklyftor och sög i sig smulor av dem när hon var fem månader. Nu är hon snart ett år och äter med få undantag samma mat som resten av familjen.

2012-02-14
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader

Det jag har sett med 6-månaders maten är att den är mest pureéad men även lite bitar när det t.ex är pasta och så i.

Men jag har planer på att ge min pojk enligt BLW-metoden, alltså att han själv ska få mumsa i sig kokta broccolistavar och morotsstavar. Sök på BLW metoden på google så kommer det upp massa info. :D

Jag ska börja lite nu i helgen så vill du så kan jag skriva lite hur det går för oss?

2012-02-14
Betty86
Betty86

men när börjarn magsyran kunna hantera mer bitar då? Hur ser maten ut för 6mån?

2012-02-14
osisen
osisen

ops, lite caps lock där i början :P

2012-02-14
KruXet
KruXet

DU kan ju prova mosad med gaffel i början då det inte är några direkta mängder mat. Men jag skulle nog rekomendera att då du ökar på mängden att du har typ 50/50 med puré, så magen hinner vänja sig vid att den ska smälta större "klumpar" riktigt... Deras magsyra är inte så pass utvecklad än att dom kan det fullt ut :)

 

Nu kanske folk undrar vad jag har att säga i ämnet då jag bara har 1 barn på 5 månader. Men det är som så att jag har passat mina kusiner, vänners barn och min systers 3 barn en hel del, och tagit åt mig lite av informationen :)

2012-02-14
KruXet
KruXet

Du kan ju börja med barnmatsbrukar i från 8mån om hon är van vid lite mer konsistens. Och lagar du egen mat så är det ju bara att mosa med gaffel. Tex potatis behöver ju inte mixas. Jag gjorde köttfärslimpa till min son och han älskade att sitta och äta det med händerna (dock inget salt i). Han älskar också smörgås (finns bröd som är osaltat) och åt babymacka vid 6mån. Egna köttbullar är ju också mjuk konsistens och en köttbulle kan man tex dela i fyra mindre bitar så är det lagom plock mat. Fisk kan man mosa med gaffel m.m.

2012-02-14
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...