App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Du har rätt att sjukskriva dig trotts att du är föräldraledig!

Om du är hemma som föräldraledig och blir dunder förkyld så har du rätt att sjukskriva dig i 7dagar utan läkarintyg. Du går då in på försäkringskassan (med e-legitimation) eller ringer och sjukanmäler dig. Då kan din partner vara hemma och ta hand om barnet. När du sedan ska fylla i varför du inet kunde vårda barnet skriver du tex: Var rejält fökyld med feber och sängliggandes. var ditt barn också sjukt skriv det eftersom det kräver extra omvårdnad av dig som förälder vilket är svårt när man själv är sjuk. Har ni två barn. Tex en 6mån och en 4åring som går på förskolan. Är båda barnen sjuka så tar din partner ut vab dagar för det stora barnt. Men är det stora barnet på förskolan så tar din partner ut föräldradagar för det lilla barnet i stället. Det är viktigt att man tar ut vab dagar då det stora är hemma, så man inte slösar på föräldradagarna i onödan! Är man ensamstående kan en tex en mormor eller en vän ta ledigt i från jobbet och ta över en vab dag för det äldre barnet (vet inte om man får överlåta en föräldradag till mormor tex). Detta måste dock anmälas via telefon till försäkringskassan. Många vet inte om detta och kämpar på hemma, vilket kan vara väldigt jobbigt om man själv är sjuk och det förlänger oftast sjukdomen. Får man vila en dag eller två så orkar man bättre med sina barn.

2012-02-03
emcb
emcb

Ja du kan inte kombinera föräldraledighet (du var hemma med bebis) och ändra till vabb för att andra barnet är hemma.
Men om du är förkyld kan din partner eller annan ta hand om barnen och ta föräldradagar och du sjukskriva dig.
Det har vi gjort flera gånger när lillen smittat mig och jag varit utslagen en dag eller två. Jag sjukskrev mig, maken tog föräldradag.
Råkar du få avslag på något du har rätt till kan det bero på två saker, man har varit otydlig med info till fk, eller så rånade man få en ny handläggare. Be bara om en ny. Helst ring in och prata. Be dem förklara om du tycker något är luddigt.

2019-10-29
Premiemamma
Premiemamma

Min äldsta son blev sjuk med feber nån vecka efter jag fått en liten bebis. Jag tänkte att jag skulle spara föräldradagar och vabba de dagarna. Men det blev inte godkänt ifrån försäkringskassan. Man får bara vabba under föräldraledigheten om något barn hamnar på sjukhus 🤔
Nu är jag sjuk med förkylning, sambon är på jobb resa och 5 åringen ska till dagis 9-14. Nu är frågan om jag ska sjukanmäla mig för att spara föräldraledighet eller om jag kommer bli nekad? Jag får ju lov att ta hand om bebis fast jag är sjuk. Hur gör man?

2019-10-29
sarajansson90
sarajansson90
Barn på 3 år och 1 månader

Jajamen. Jag är sjukskriven från min föräldraledighet på 25%. Har anhöriga som hjälper och fr.o.m. April kommer pappan vara fl 25% för att täcka upp.

2014-03-07
burtonmamma
burtonmamma

Kejtan:
Ja om du är föräldraledig med ett barn kan du inte ta ut vabb för ett annat barn! Detta gällde om du som är fl blir sjuk och din man måste vara hemma för att ta hand om bebis och ev sjukt syskon.

2014-03-07
emcb
emcb

emcb skrev "Jag har en 11mån och en 4åring. När jag är sjuk och min 4åring är hemma i från förskolan och också är sjuk. Då tar min man ut vab, detta är försäkringskassan som har sagt åt oss att göra. När vår stora son är på förskolan och endast liten är hemma (vilket han alltid är) så tar min man föräldraledigt. "

Javisst är det så. Det norrlänning skrev om som jag kommenterade gäller om den som är föräldraledig är frisk.

2012-02-04
Isabelle _
Isabelle _

Oavsett om det är enkelt eller inte så har man rätt att sjukskriva sig, det är inte alla som vet det. Det är långt i från alltid man får en sjukskrivning godkänd som en läkare skrivit intyg för heller, så det är samma risk där. Man kan bli nekad ersättning...

2012-02-03
emcb
emcb

Jag har ALDRIG haft problem att sjuksiva mig under min föräldraledighet. Jag har sjuksirivit mig för förkylning med hög feber, jag har sjukskrivit mig pga ledvärk, pga magsjukdom och pga rejälfoglossning (efterförlossning).

Jag har en 11mån och en 4åring. När jag är sjuk och min 4åring är hemma i från förskolan och också är sjuk. Då tar min man ut vab, detta är försäkringskassan som har sagt åt oss att göra. När vår stora son är på förskolan och endast liten är hemma (vilket han alltid är) så tar min man föräldraledigt. Vi har ALDRIG fått avslag och vi har gjort enligt vad försäkringskassan själva har sagt åt oss att göra.

Men självklart kan man inte vara små snorig. Man måste kunna uppge varför man inte kan vårda sitt/sina barn. När jag tex fick springa på toaletten en hel dag pga diarre (jag tålde itne en ny medicin) så skrev jag bara att jag sprang ständigt på toa och kunde bli sittandes där i en timma, där emellan var jag sängliggandes pga frossa och utmattning. Min man hade vab ena dagen då stora sonen var hemma (han går endast tre dagar på förskola eftersom jag är föräldraledig) han var inte sjuk. Andra dagen gick stora på förskola som vanligt och maken tog föräldrapenning. Och detta blev godkänt.

2012-02-03
emcb
emcb

Norrlänning skrev:

"Det är inte alltid så enkelt som det låter. Försäkringskassan kan avslå sjukpenning."

Ja, det stämmer, viktigt att veta!

"Om barnet är under 240 dagar får du inte ta vab utan det blir föräldrapenning istället.  (Så var det iallafall när mitt första barn var nyfödd.)"

Just det! Vab före 240 dagars ålder får man endast ta om barnet vårdas på sjukhus, inte för ordinarie vårdares sjukdom! 

"Är en förälder föräldraledig så får inte den andra föräldern vabba (om den ordinarie vårdnadshavaren har lyckats få igenom en sjukskrivning hos försäkringskassan.)"

Precis, normalt sett förväntas den föräldralediga personen kunna ta hand om både det barn man är föräldraledig för och det sjuka syskonet. I särskilda fall kan den andra ändå beviljas vab. Det blir en utredning för varje enskilt ärende om det godkänns eller inte.

2012-02-03
Isabelle _
Isabelle _
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...