App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Nu behöver jag hjälp av er med förskolebarn! (Förskolefråga)

Min son är 4år och går på en förskola med en avdelning med barn 1-6år. Jag har uppmärksammat att i bland när jag hämtar sonen (kl14) så är i bland några av de större barnen ute själva på gården, utan personal närvarande. Fick reda på av någon förälder att de gett sitt medgivande för att barnen får gå ut själva. Jag tänkte inte så mkt mer på det mer än att jag tycket det var väldigt konstigt! Nu har min son börjat prata om att han också vill gå ut själv som de andra gör. Jag pratade med maken om detta och ingen av oss tycker detta är ok. Jag förstår inte att de får släppa ut barnen själva. Tänk om något händer, vems ansvar är det då? Det kan ju hända olyckor. Tex om barnen leker med hopprep, det är ett ögonblicksverk att ett barn råkar trassla in sig och stryps... Pratade med en av pedagogerna idag. Hon sa att det har varit först för de större barnen som ska börja skolan, de får öva och lära sig ansvar och hjälpa varandra. Men nu är den yngsta som går ut själv endast 3½år. Pedagogen sa att de släpper inte ut mer än 4åt gången och att de bara får vara på framsidan av gårde. De tittar till dem genom fönstrena då och då. När jag lämnade förskolan i dag var 3ute och medan jag var inne så var pedagogerna i rum så att de inte kunde titta till barnen och de var där under 10-15min. Alltså var barnen utan uppsikt under den tiden. När jag kom ut var barnen på baksidan dessutom... Jag sa att om vi bestämmer oss för att vår son inte får gå ut hamnar vi ju en konstigt situation då vår son blir annorlunda behandlad, han får inte gå ut men andra får. Jag tycker inte att någon borde få går ut, det är ju inte säkert! Och även om inget allvarligt händer så kan ju barn reta varandra och leka mindre bra lekar där kanske ett barn blir mer utsatt (mobbat/utnyttjat i leken) och det är ju omöjligt att se det inifrån. Jag anser att de är så små och ska ha så mkt uppsikt som möjligt så länge de går på förskolan. Tom på skolan har de ju rastvakter som är UTE med barnen. Pedagogen sa också att de ibland har lite att göra inne och då kan några gå ut så de får göra klart och inte har så många barn inne...... Jag vet inte hur jag ska göra i denna frågan. Jag anser inte bara att min son inte får vara ute själv, jag anser att inget barn bör vara ute själva (även om deras föräldrar gett tillstånd). jag pratade med en kompis som är förskolelärare och hon hade aldrig hört talats om att någon förskola gör så. Hon vågar inte ens lämna barnen på gården för att hämta något inne... Vad tycker ni? Någon som har samma på sin förskola? Hur hade ni gjort?

2012-01-24
emcb
emcb

men hemma är det ditt ansvar. Vad händer om något händer på förskolan. Om ett barn skadar sig allvarligt eller dör... vems ansvar är det då om ingen vuxen var i närheten? På skolan har de ju tom en vuxen ute på rasterna...

2012-01-24
emcb
emcb

Någon som vet vart man kan kolla upp om detta är ok... finns det några riktlinjer om säkerhet på förskolor där man kan läsa om det här... Vill ha något att komma med i fall det blir diskutioner!

2012-01-24
emcb
emcb

maia19

Problemet är ju att de barn som nu är ute själva har fått det godkänt av sina föräldrar. Alltså tycker rätt många föräldrar på förskolan att det är ok. Men jag misstänker att det också blir en kedje reaktion. "om den förälderna har sagt ok så måste ju jag också tycka att det är ok".

Men imorgon ska jag be personalen om tel.nr till rektorn och ringa för att höra om rektorn vet om det och åsikterna kring detta!

2012-01-24
emcb
emcb

Att de släpper ut några barn medans de andra klär på sig gör mig inget, då kommer ju personal ut inom kort också.

2012-01-24
emcb
emcb

På en avdelning där min son gick för många år sedan, han var då fyra år, var detta mer regel än undantag. Han gick då tre timmar om dagen och hämtades av sin pappa när barnen varit ute 15-30 minuter. Det var sällan eller aldrig någon vuxen ute då. Ibland stannade min sambo ute med barnen i uppemot en timme efter att sonen slutat, men det var inte alltid någon vuxen kom ut på hela den tiden. Naturligtvis tog han upp det med dem, både med de som jobbade på avdelningen och med rektorn. De skyllde på att de var tvugna att ha sin lunch och planeringstid och att de NATURLIGTVIS hade uppsikt genom förnstret. Men det hände mer än en gång att min sambo fick trösta något ledset barn, utan att någon "fröken" direkt kom springande... Vi sökte förflyttning till läsåret därpå.

Jag kan tycka att det är ok att släppa ut några av de äldsta förskolebarnen en liten stund innan övriga kommer ut, medan fröknarna hjälper andra barn med kläderna etc. Men inte att flera förskolebarn regelmässigt är ute utan tillsyn.

2012-01-24
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 7 månader

puffar för tråden verkar inte synas bland alla annars...

2012-01-24
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...