App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ska jag sluta amma helt?!

Min dotter är snart 3 månader och innan Jul började hon vägra ta bröstet. Skriker och bråkar emot varje gång jag försökt amma henne. Jag har lyckats amma henne ibland, max 2-5 ggr/dag, men nu vill hon inte längre... Under helgen har inte lyckats amma henne alls för hon inte vill. Jag kan inte heller pumpa ut för det kommer bara en tesked sammanlagt från båda brösten. Har skrivit till amningshjälpen och fått några tips, men det hjälper inte eftersom hon INTE VILL suga brösten. Jag testade nytt knep att spruta en stråle från flaskan med ersättning och samtidigt ge bröstet, då jag lyckades lura henne att suga bröstet. Det gick bra det första dagarna och jag fick ammat. Men nu verkar inte det fungera heller, så vet inte vad jag ska göra?! Ska jag sluta amma helt och fortsätta ge ersättning bara? Det känns trist att sluta amma och skulle vilja amma ett tag till, men hur ska jag få henne att ta bröstet? Hur blir de om jag slutar att amma nu? Kommer jag få mjölkförstoppning eller slutar mjölkproduktionen helt och kommer inte få ut nån mjölk mera? Jag vill gärna ha tips från er..... :)

2012-01-23
Ansku86
Ansku86

Jag hade svårt med amningen i början eftersom min son var ett väldigt hungrigt barn och hade "inte tid" med att suga utan det skulle komma på en gång, då valde jag att pumpa och ge honom flaska vilket var skönt och bra eftersom hans pappa och andra i omgivningen kunde ställa upp och mata honom.
Och min mjölk kom inte riktigt igång i början heller men när det väl gjorde det så kände man sig som en kossa, men tyvärr så tog "mjölken slut", hur mycket jag än försökte pumpa och låta honom ligga och suga så hjälpte det inte. Då valde jag att sluta helt och bara ge ersättning och han mår jätte bra. Vi vet för varje gång hur mycket han får i sig och han äter sig även mätt.
Jag tycker inte att man ska kämpa så hårt för att få det att funka, du kan bli väldigt stressad av det bla.
Huvudsaken är ju att barnet blir mätt och belåten hur man än gör :)

2012-02-27
Mallan1989
Mallan1989

De e nog lätt att dem blir bekväma när de både får flaska o bröst. De blev mina också. Dem behöver ju inte direkt kämpa för att få i sig mjölken när den kommer från flaskan. De rinner ju av sig själv.

2012-01-26
StinaC
StinaC

Tack för svaren!

Det har gått 1 vecka nu och hon har inte velat ta brösten alls.
Har varje dag försökt ammat henne, men det verkar som hon bestämt sig för att flaskan med ersättning räcker :/
Jag har pumpat några gånger och eftersom det bara kommit ut mindre än halv tesked, så tycker jag att det inte är någon mening att hålla på pumpa. Jag testade att pumpa LITE för hand i duschen, för att se ifall de fortfarande kom mjölk och då kom det...
(detta gjorde jag för två dagar sedan).

Jag pratade med barnmorskan på BVC idag och hon tyckte att det räcker med ersättning och eftersom hon vägrar ta bröstet och det gått så många dagar nu, så var det bättre att jag slutade amma. Jag känner nog också att det är dags att "ge upp" eftersom min lilla tös är envis och bestämt sig för flaskan! Det känns ju väldigt tråkigt, men vad kan man göra?!

Hon har gått upp jättebra i vikt och följer kurvan, mår bra... Så hon får bara ersättning nu. Om en månad börjar vi ge henne lite smått med puréer och gröt, ska bli spännande!

Nästa barn ska jag försöka att amma åtminstone tills den blir 6 månader, om allting går bra med amning + att mjölken räcker till. Jag har iaf fått nästan 3 månader ammat min dotter och det är jag glad för :)

2012-01-26
Ansku86
Ansku86

Läste in ordentligt heller ser jag...

Det kommer inte lika mycket mjölk när du pumpar som det gör när du ammar riktigt. Men om du fortsätter att pumpa ofta (jag vet, man känner sig lite som en mjölk-kossa, så det beror helt på om du tycker att det är värt jobbet) och en stund varje gång så tror jag det kommer igång snabbare.

Och om du känner att du vill prata med någon får du gärna skriva!

Kram kram

2012-01-25
Betty86
Betty86

Hej!

Vet inte hur det gått för dig, men det verkar som din tös blivit lite bekväm med flaskan :D. Har själv inte haft det problemet. Men jag hade nog testat 2 grejer:

1: att pumpa lite mellan amningarna så mjölkproduktionen ökar igen

2: amningsthé, det hjälper mjölken att rinna till fortare så dom slipper kämpa lika mycket. Har dom väl fått igång mjölken (och man har) så rinner den oftast av sig själv.

Sen att man äter bra och dricker ordentligt, men det förutsätter jag att du redan gör?

Hoppas det funkar bättre med amningen, om inte annat så blir det faktiskt människor av barn som får ersättning också!

 

Kram och lycka till!

2012-01-25
Betty86
Betty86

Om du gärna vill försöka få amningen att fungera, kanske du kan prova med tillmatningssond? Det är som en slang man fäster på bröstet, genom den rinner ersättning och kommer ut i slangen som mynnar vid bröstvårtan. På det viset kommer det mer mat och hon kanske inte blir lika frustrerad av att suga. Jag tycker att det verkar lite krångligt och det är mycket noggrannt med rengöring av slangarna, men för somliga fungerar det bra.

Vill du däremot ge ersättning på flaska helt och hållet, går ju även detta bra!

2012-01-23
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 3 månader

Då när hon är mer hungrig, vrålhungrig så är det ännu svårare att få henne att suga brösten, för hon vill då få maten snabbt ur flaskan. Då ger hon upp att suga bröstet eftersom maten inte kommer fort! Enklaste har varit när hon inte varit jätte hungrig, då har hon inte alltid bråkat emot.

Jag har mjölk i mig, men eftersom jag inte ammat så ofta nu under flera veckor, bara del ammat lite, så har jag inte heller ökat mjölkproduktionen. Så det rinner och kommer inte lika mkt som det gjorde den första månaden. Men hon kan då när hon suger, ligga 5-12 min och suga.

2012-01-23
Ansku86
Ansku86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...