App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Snabb hjälp... barnmats fråga! salt...

Jag ska göra köttfärslimpa tills oss stora i familjen och passar då på att göra en mindre till min 10½mån son (fryser in portioner). Litens gör jag helt utan salt, det är bara det som skiljer. Men jag brukar koka rotfrukter och lägger runt limpan och använder skynd att ösa över limpan under tiden den är i ugnen. Men jag kokar då rotsakerna tillsammans med köttbuljong och den är det ju salt i. Kan jag använda skynd till litens limpa eller ska jag koka eget till honom utan köttbuljongen? Det kan ju inte bli så mkt salt med två buljong tärningar utspett med ca 6dl vatten, hur hade nit gjort?

2012-01-02
emcb
emcb

Så här gjorde jag :-)

Gjorde köttfärslimpan till liten i egen form. Kokade hans rotfrukter i egen kastrull utan någon buljong i. La till lite andra rotfrukter för mer smak.

Ja det stämmer att barn är 1år först när de fyller 1år. Men just själva 1årsdagen är det inget magiskt med. En vecka innan 1års dagen eller en vecka efteråt spelar nog ingen större roll...

2012-01-02
emcb
emcb

Jag hade använt samma sky till litens köttfärslimpa också, lagat dem bredvid varandra i samma långpanna. Däremot varit sparsam med att ge av de rotsakerna, eftersom rotsaker och potatis drar åt sig mycket salt från omgivningen. Det gör däremot inte en köttfärslimpa.

2012-01-02
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 4 månader

Och så här står det om barn:

Salt

Vid ungefär ett års ålder kan barnets kropp reglera saltbalansen. Fortsätt ändå att vara sparsam med salt, eftersom för mycket salt kan leda till högt blodtryck även hos barn. Ett sätt att minska på saltet är att välja nyckelhålsmärkta produkter, till exempel flingor, bröd och ost. De innehåller mindre salt än sorter som inte får nyckelhålsmärkas. Undvik också snacks, som chips och ostbågar, eftersom de ofta är väldigt salta.

 

Välj jodberikat salt, men salta inte så mycket. Jod behövs för regleringen av ämnesomsättningen och jodberikat salt är en viktig källa för både barn och vuxna. Det står på förpackningen om saltet innehåller jod."

 

Jag tror man ska vänta med salt och barn under 1 år är under 1 år till dom blir 1 år ; )

 

 

 

2012-01-02
P 2
P 2

Så här står det om salt till vuxna på Livsmedelsverket:

"


Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.
Smaksätt med färska örter eller örtkryddor i stället men se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.
Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.
Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
Salta inte extra på maten.

Eftersom man vänjer sig vid en viss salthalt kan det vara bra att minska successivt på mängden salt, så att smaksinnet hinner ställa om sig. När smaken har ställt om sig kommer det man tidigare upplevt som osaltat att smaka som vanligt igen.

 

Hur vet jag hur mycket salt ett livsmedel innehåller?

Enligt reglerna för märkning behöver producenter inte ange hur mycket salt en vara innehåller på förpackningen. Denna regel gäller i hela EU. Ett undantag är Finland, där man sedan 1994 har särskilda märkningsregler för salt.

 

Däremot kan innehållet av salt anges frivilligt, dels som en del i ingrediensförteckningen (som % koksalt), dels som natrium i näringsvärdesdeklarationen. 1 gram natrium motsvarar ungefär 2,5 gram salt.

 

Hur mycket är mycket och hur mycket är lite?

Mycket är 0,5 gram natrium (1,25 gram salt) eller mer per 100 gram mat.
Lite är 0,1 gram natrium (0,25 gram salt) eller mindre per 100 gram mat.
Måttligt är mellan 0,1 och 0,5 gram natrium (0,25-1,25 gram salt) per 100 gram mat.

 

Om du äter en färdigrätt som väger 500 gram, och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram, får du i dig 2,5 gram natrium. Svenska näringsrekommendationer (SNR) har som mål att natriumintaget bör minska till 2,3 gram per dag (6 gram salt) hos kvinnor och till 2,8 gram (7 gram salt) hos män."

 

2012-01-02
P 2
P 2

det kan ju inte vara jätte mkt salt i en buljong tärning...???

2012-01-02
emcb
emcb

lite så jag tänker också, snart får han ju äta normal mat. Och det blir ju inte så mkt salt om man delar ut det på alla portioner som det kommer att bli...

2012-01-02
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...