App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Jag blir så frustrerad på min son

Jag har en helt underbar och go 4åring. Han är en lugn kille som är väldigt lätt att ha att göra med. har sällan utbrott och det är sällan som han gör något han inte får. Det går alltid att resonera med honom. Han har varit tidigt med allt, både tal och motorik. Han slutade med blöjan strax efter han fyllde 2år. MEN, han vill inte bajsa. När han känner att han behöver gå och göra nr 2 så håller han emot. Han hade även detta problem när han hade blöja och blev i bland förstoppad. Då fungerade det med att ge lactulos. Men när han slutade med blöja kunde vi inte ge lactulos eftersom hans problem är att han inte vill gå på toa och bajsa. Får han lactulos kan han inte hålla emot och det kommer hela tiden kluttar i kalsonerna vilket han blir ledsen över och får panik. Vi harprovat ALLT. Belöningssystem med presenter eller upplevelser som belöning, lactulos, erbjuda blöja, frågat honom vad han vill göra för att lösa problemet om han har egna ideer, förklarat varför man måste bajsa, förklarat att doktorn måste hjälpa honom om han håller sig längre m.m. Läst böcker, han har fått titta på film på datorn vid pottarn m.m. Inget hjälper. Han kan hålla sig upp til 7 dagar och jag kan säga att det lasset han tillslut lägger är enormt, fattar inte att det får plats i hans mage. När han väl bajsar är han jätte stolt och glad och vi hejjar på honom och berömmer. Men nästa gång blir det samma problem igen. Vi har aldrig skällt på honom eller ställt krav på honom utan bara försökt uppmuntra honom positivt! Det blir så jobbigt för honom eftersom han hela tiden vill gå undan när han måste hålla sig, han vill inte att någon tittar på honom. Det begränsar honom i lek m.m. Jag har pratat med vår bvc sköterska men hon hade inga bra tipps som vi inte redan provat. Jag funderar på om jag ska vända mig till någon barn läkare, för det kan ju inte vara bra för hans tarmar att han håller sig så länge och att han motarbetar reflexen att bajset vill ut. Men jag undrar om de kan ha någon lösning som vi inte själva funderat på... Vet inte vad vi ska göra för att hjälpa honom. Antar att det är en mognadsfgråga... Men jag tycker så synd om honom, detta är ju jobbigt för honom!

2011-12-29
emcb
emcb
Barn på 3 år och 3 månader

Mitt värsta tips när det är såhär, är sök barnläkare! Eller mer specifikt, PNUT! Pediatrik neurologi, uroterapi och tarm! Behöver inte vara något stort "fel" som gör att man söker, men läkare och sjuksköterskor där kan hjälpa barnet med kiss- och bajsskola på ett otroligt bra sätt, även om man som förälder gjort allt man kan för att vara pedagogisk :) Hoppas det blir bättre snart!

2020-10-25
Mandamamman
Mandamamman
Bebis på 14 månader

Hej. Jag ser att det är ett gammalt inlägg men undrar hur det gått för er?
Står just nu själv i exakt samma situation och det får mig nästan att gå sönder inombords.

Mvh

2020-10-25
Ceciwes
Ceciwes
Gravid i vecka 38

Okej, ja det var bara en tanke som slog mig. Hoppas att det löser sig för er! =)

2012-01-08
aakesson
aakesson

jag tror inte han har hemorojder, det har inte kommit blod på länge och det verkar inte göra så ont som hemorojder gör.

2012-01-08
emcb
emcb

Har ni kollat så att han inte har fått hemorojder? Vet inte om man kan få det när man är så liten men det är ju risk att man som vuxen iaf får det om man håller sig för länge och sen måste krysta ut hårt bajs. Tänkte att det kan ju va därifrån blodet kmr och oxå det som gör så ont för honom att han inte vill bajsa..

2012-01-08
aakesson
aakesson

Tack för ditt svar! Vi provar just nu att ge lactulos varje dag och just nu är sonen inne i en bättre period då han i bland går själv och provar bajsa men inget kommer. Vi berömmer att han försöker och säger att det inte gör något att det inte kommer så länge han försöker!

Sist han bajsade blev han glad för att det gick så lätt (gjorde inte ont) så jag hoppas det ska gå bättre nu!

2012-01-07
emcb
emcb

Katrinplommon har ingen större effekt på sonen. Han har kunnat äta hur mkt som hellst utan att bli lös i magen. Men i det här fallet löser det ju inget ändå eftersom själva problemet ligger i att han inte vill gå och sätta sig på toa när det trycker på. Hur får manhonom att mentalt ändra inställning till att gå och bajsa?

Vi ska ta nya tag efter nyårshelgen och börja med den minsta dosen lactulos varje morgon. Efter frukost och efter middag ska vi börja med en rutin att han måste sätta sig på pottan i 10min oavsett om han behövet gå eller inte. Vi kommer att använda äggklockan. Han får gärna titta i böcker under de 10min. Hoppas att detta kan fungera om det blir lite rutiner kring det hela...

Men om det är någon annan som varit med om liknande med sina barn, så är jag väldigt intresserad om ni hittade någon lösning eller om det "bara växte bort".

2011-12-30
emcb
emcb

Vad jobbigt det låter! Stackare, att gå och hålla emot i flera dagar... Tyvärr har inte heller jag några nya idéer att komma med. Vet en som gav fri tillgång till katrinplommon för att barnet skulle bajsa, det gav önskat resultat i det fallet. Men det blir nog som med lactuloset, troligen blir det bara mer kalsongkladd och obehag även med plommon. Hoppas att det snart blir bättre!

2011-12-29
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 7 månader

Det gör ont ibland eftersom han håller sig så länge och han blir ju tillslut jätte hård. Ibland är han lite blodig när vi torkar men han blir aldrig ledsen eller säger något om att det gjort ont.

Vi har provat med äggklocka, han måste sitta på pottan i tio minuter. När kl sedan piper får han gå oavsett om han bajsat eller ej. Det har funkat någon gång men oftast inte. Mer slumpen tror jag, det har råkat trycka på precis när han sitter där och då har han bajsat.

2011-12-29
emcb
emcb

Det har inte hänt något negativ som går att koppla ihop med att bajsa. Han har aldrig bajsat på förskolan och fröknarna respekterar att han inte vill och hjälper honom att byta kalsonger om det behövs.
Vi har testat att inte reagera när han väl bajsar men han vill att vi ska titta på det han åstadkommit och han ropar glatt på oss och visar stolt och vill att vi känner på hans mjuka mage. Han bajsar hellst på pottan eftersom han sitter bättre där men han har ibland bajsat på toan utan att han tycker att det är läskigt.

När jag frågar honom varför han inte vill bajsa säger han att det är tråkigt...

2011-12-29
emcb
emcb

Undrar vad det är med just bajsandet som är så jobbigt? Min son var kisstorr när han var knappt tre år. Men bajsa i toa ville han inte. Jo, hos dagmamman. Hemma ville han bajsa i blöjan. Han var mellan varven också förstoppad.

Lillasyster hade samma problem med sitt bajsande. Hon tog det till en sån nivå att hon inte ens kunde kissa på dagis. Efteråt har jag förstått att det antagligen berodde på att hon var livrädd för att behöva bajsa... Hon var grymt förstoppad och var rent skräckslagen för att bajsa eftersom det gjorde så ONT. Jag fick bokstavligen plocka bajs ur stjärten på henne. :-( Eller så fick jag ge Microlax och sen hålla fast henne på toa när det var dags....

Gör det ont när han bajsar? Har ni provat med "plumspapper" i toa så att det inte stänker i stjärten på honom. Kan han förklara VARFÖR han inte vill bajsa? Nej, antagligen inte....

Enda trösten jag kan ge dig är att det går över.

2011-12-29
Nickan
Nickan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...