App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ni som inte köper hel/halvfabrikat till mat...

Apropå en annan mat tråd... Jag har helt tappat lusten för matlagning och det blir alldeles för mkt korv och köttbullar i vår familj just nu. Jag har inte mått bra fysiskt och inte orkat stå vid spisen och laga mat som är mer tidskrävande helt enkelt. Ni som inte köper hel/halvfabrikat vad äter ni och hur lång tar det att laga middag en vardag? Jag behöver tipps och inspiration. Vart hittar man lätt lagade recept med inte allt för mkt konstiga ingredienser? Jag vill kunna handla på söndag och ha allt i kylen inför veckan. Har en son som är nötallergiker men annars fungerar det mesta...

2011-12-27
emcb
emcb

om du inte har nåt emot halvfabrikat så finns det ju en hel uppsjö av påsar som man bara blandar med lite saker o så är det klart. min pappa är ett stort fan av sånt. ;) annars har jag tips på snabb, god lax:

koka ett gäng gröna bönor o skär dem sedan i lite kortare bitar. koka upp grädde/mjölk med lite redning i o stoppa i bönorna, lax o fiskbuljong. smaksätt med lite peppar o citronsaft när det är färdigt. servera med pasta.

2011-12-30
mickelina81
mickelina81

vi köper en del fuskmat bara för att sonen väldigt gärna vill ha det som tex fiskpinnar, köttbullar å pytt i panna.

Köttbullar som jag gör själv e min favoriträtt så det är väl egentligen abra sonen som äter dom där fejkbullarna ibland till lunch.

Hatar att laga mat men eftersom jag är den som är hemma faller det på mig att fixa maten. Jag gör veckomatsedel, det är ett måste för att få det att fungera överhuvudtaget, den gör jag varje söndag/måndag sen skriver jag upp allt som behöver handlas till det så köper jag det så allt finns hemma!

Oftast så går maten ganska fort att göra även om man gör från grunden, sånt som tar lite tid är ju skala potatis å sånt där tråkigt. Jag gillar för övrigt inte potatis i kokt form utan måste då alltid ha en massa sås till så jag kan dränka den. Sås gör jag oftast från grunden den med då det är lättare å godare, brukar använda mycket buljoner å steksky, Matgrädda mildas den 7% rekommenderas varmt till allt möjligt där det ska vara grädde i, den blir mycket tjockare än vanlig matgrädde å smakar jättebra!

Men har du en matschema och alla grejer hemma så ska du se att du får det mycket lättare med å få ihop middagarna utan massa äckliga fejkbullar, fiskpinnar å annant bläk! ;) grytor e väldigt bra med det kan man variera i oändlighet å det är alltid gott, kyckling, kött , kinastyle , svennestyle, stark, mild, söt, å till kan man ha ris/couscous/potatis/quinoa/bulgur.. vad tusan mna nu gillar.

Lycka till!

2011-12-27
osisen
osisen

OurLife.

Tack för alla tipps! Fick bra inspiration när jag läste ditt svar! Ska dock kika efter lite recept, lättare att komma i gång när man har något exakt att gå på.

2011-12-27
emcb
emcb

Vi äter inga halvfabrikata eller hel fabrikata produkter... jag älskar bönor. Du kan ta vita bönor och göra en dippsås på det, ta olija, vitlök och persilja och citron som du mixar och det kan du använda till allt. Fisk och potatis, kött, fågel..

 

Jag gillar att göra kyckling som jag gör i ugnen, saltar, pepprar och tar i soya och skivar lök och äter det med en stor portion med sallan, blomkål, tomater och du kan ha ris om du gillar det ( vi äter inte ris) vi kör på glasnudlar som är nyttigare än ris men mättar lika bra det=) Sen kan du köpa räkor (med skal) antingen tillagar du de själv eller köper färdiga och skalar själv, så tar du risnudlar/glasnudlar beroende på vad ni gillar, så hackar du ner lite koriander, citron, olivolja, räkorna, tomater, morötter om du vill ha det och chili och det är sååå gott =) kan ätas kall eller varm. På sommaren är denna underbar att äta....

Du kan göra egna fiskpinnar, ja använder inte mjöl då min mage inte tål det så jag mixar havre och doppar fisken i ägg och sen i mjölet =) använder en form med galler så fisken håller sig krispig och god. Ät mer grönsaker( välj vad ni gillar)

Sen kan du göra kyckling på samma sätt som ovan och hälla på sesamfrön så får du lite asiatisk känsla över det hela=) Åh finns så mycket.

Fisksoppa... skiva en lök, ha i några tomater och vatten,kryddor som du gillar, lite vitlök, du kan göra en egen majonäs som du har i lite vitlök och då har du en aoli. Småkoka vätskan och ha i musslorna (färska eller köpta det väljer ni, personligen föredrar jag färska) Räkor kan du ha i och sen lax eller vitfisk, men då tar du bort kastrullen från värmen så får fisken tillagas i med värmen som soppan har utan att fisken blir torr =) .... ca 7 min så brukar fisken vara färdig. Mycket god mat till vintern du kan ha linser i med för att göra det matigare såklart eller kok potatis=)

2011-12-27
OurLife
OurLife

Fisk äter vi 1-2g/vecka men där har min fantasi också tagit slut så det blir samma rätter om och om igen.

2011-12-27
emcb
emcb

Ja jag måste ta mig i kragen och komma in i lite nya banor.
Leta upp recept med lite ny mat.
Tidigare gjorde jag mkt storkök och hade lådor i frysen. Men när vi flyttade till hus fick vi mindre frys och där får inte mkt plats. Men nu ska det snart köpas in en frysbox :-)

Min son åt i princip allt från början men har blivit kräsnare med åldern... Det är den klassiska barn maten som går hem bäst (korv, köttbullar, hamburgare, pannkakor, fiskbullar m.m) men vi vuxna är sååå trötta på detta nu. Försöker alltid ha med grönsaker dock och vi äter mkt frukt!

2011-12-27
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...