App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldraledig pappa vill ha ”ledigt” från bebis

Hej, min partner är nu föräldraledig med vår 13-månaders bebis och jag var föräldraledig fram till att bebisen var 11 mån. Min partner vill nu ha en dag i veckan ”ledigt” från bebisen (helgdag). Omhändertagandet ska s.a.s ske under arbetstid (då utgår ju föräldrapeng) och resten av tiden ska vi ta hand om bebis 50/50. Jag har inget nio-till-fem-jobb utan kan vara förhållandevis tidsflexibel. Tycker egentligen att det hela låter ganska rimligt rent objektivt, men saken är den att jag tog hand om bebis ca 90% av all vaken tid när jag var föräldraledig. Dessutom, som det ser ut just nu, är det jag som får gå upp och ta frukost (efter morgonamning) och får alltid ta kvällsmat, kvällsamning och nattning (inklusive alla blöjbyten, lek osv däremellan). Och ligger vaken/samsover med bebis på natten. Jag tar också ofta bebis på helgen och om jag kommer hem tidigt är det oftast jag som matar middagen också. Förutom detta jobbar jag alltså 100 %. Finns det någon som vill dela med sig av sina erfarenheter här? Är detta rimligt och jag som är knäpp eller är det (som jag själv upplever det) väldigt orättvist?

2023-01-14
Mills
Mills
Bebis på 14 månader

Humm ja om han ska ha en dag ledig så ska väll du ha en heldag ledig eller hur tänkte han? Att bara han behövde få lite extra egentid och inte du! Nää man ska försöka dela upp det så gott det går. Låter mer som att han skulle behöva ta lite mer ansvar och avlasta dig istället för att ha mer egentid. Dags för han att lära sig gå upp på morgonen och göra frukost , byta blöja och läggningsrutiner

2023-01-17
Nattali
Nattali
Barn på 1 år och 7 månader

Hej, jag gör 95 % av allt med min dotte och studerar på 100% samtidigts men de är jag själv som har valt de!
Så om du upplever de är jobbigt ska du nog prata med din partner om de☺️Lycka till

2023-01-16
Mammasofia04
Mammasofia04

Tror du egentligen vet svaret själv. Det märks ju i andra halvan av din text att du gör allt. Och sen ska han dessutom ha en hel ledig dag varje helg? Knäppaste jag hört. Han får ju egentid varje dag när du tar allt. När får du egentid? Varför sover inte han med bebis på nätterna nu när han är föräldraledig? Mycket i din text som tyder på att du lever med en väldigt självisk man tyvärr. Det kan ju inte vara så svårt att motivera för honom heller om du pallar att ta diskussionen.

2023-01-15
KarroK
KarroK
Gravid i vecka 18

Jag kan förstå behovet av att ibland få vara ensam (inte jätte längre...) eller fixa saker som är svårt att göra med bebis. Däremot låter det (din killes ide) inte som rimlig uppdelning. Vad sägs om mot-erbjudande med att ni får dela på tex lördagen (den ena får 4 timmar "ensam" på morgonen, den andra 4 på eftermiddagen) medan söndag spenderar ni tillsammans som familj och då klart man ska hjälpas åt, borde inte ens behöva tjata till sig om 50%. Vad är det han vill göra på "sin lediga dag"? Handlar det om kompisar (om han brukade umgås innan) eller saker han kanske ändå kan göra med bebis? Vissa av oss är introvert och behöver ladda batterier ibland men det låter som att din man får tid för det på kvällen då du sköter bebisen? Bara prata med honom, men hoppa inte på (anklagelser brukar inte leda till problemlösning, bättre med konstruktiv diskussion), han kanske upptäckte att det är lite tuffare att "vara ledig med bebis" än han trodde, haha. Inga av era föräldrar känner sig för att komma då och då på helgen och passa lite bebisen, knyta kontakten, ta ut på en promenad etc så ni båda får lite avlastning och egen tid tillsammans? Min man är föräldraledig varannan vecka just nu (hade samma med första barn) och han klagar aldrig, snarare ser fram emot veckan.

2023-01-15
Amana
Amana
Bebis på 15 månader

Jag har gått tillbaka till jobbet nu för två veckor sedan och min man har nu fl. Han tar de flesta nattningarna och kliver upp under natten när sonen vaknar och skriker i spjälsängen och tar sonen till vår säng. Då kryper sonen till mig och sover där men maken har tagit allt runt omkring på natten. Vissa kvällar tar jag nattningen. Vi kommunicerar med varandra om hur vi mår och hur slitna/trötta vi är och delar upp det efter det. Är båda trötta delar vi på nattningen. Är han i en period han skriker mycket (tänder ex) så tar vi var tionde minut. Sen har vi bestämt att den som inte tar nattningen tar matningen så att båda får lite lugn och ro under kvällen. Sen hjälps vi åt med blöjbyten, tandborstning, ev bad och pyjamas tillsammans kvällar och helger. Blir trevligare och enklare så då sonen är aktiv på skötbordet. När en lagar mat/tvättar/diskar etc, så är den andra med sonen. Vem som gör vad beror på dagsform men maken gör mer hushållsarbete nu på kvällarna och jag leker oftast med sonen efter jobbet. Han behöver lite paus från sonen som han hållt och lekt med hela dagen och ibland föredrar han disken då.

Tror du behöver ha ett öppenhjärtligt samtal med din karl. "Jag upplever att jag inte får någon paus", "Jag känner mig ensam med sysslorna då jag egentligen vill att vi ska dela på allt, så att vi får energi kvar till varandra" eller vad det är nu du känner.. hur kan ni båda få lite egentid? Vilken uppdelning fungerar hemma hos er?

2023-01-15
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 13 månader

Tror inte riktigt jag förstår vad som menas med ”ledigt från bebisen”… det låter ju redan som om du tar största ansvaret på helgen utifrån vad du skriver? Ska du också få en dag ledigt då eller är det ens något du vill?

Får du någon avlastning med annat? Det låter väldigt mycket nu om ni inte hjälps åt alls utanför din arbetstid, hur ser det t.ex. ut med matlagning och hushållssysslor? Om du upplever att det känns orättvist så tycker jag att du ska lita på dina känslor - ingen mår bra av en sönderstressad och kanske utbränd mamma. Det borde din sambo förstå.

Jag tycker att fl är så som tidigare beskrivit. När min sambo är hemma är det 50/50, ibland så att han tar mer så att jag kanske få vila lite. Oftast fixar han mat om jag ammar osv. På helgen gör vi saker tillsammans, om han vill iväg på något så visst men inte varje helg alls, det skulle jag nog tycka var lite orättvist.

2023-01-15
Sockans
Sockans
Bebis på 2 månader

Jag tycker inte du är knäpp. Låter som att du gör jättemycket. Jag är föräldraledig på heltid och har varit i 10 månader nu, och sambon jobbar heltid, men när han kommer hem från jobbet så är vi båda med sonen lika mycket. Vi hjälps åt med blöjbyten, bad, mat och allt däremellan. Det är ett heltidsjobb att vara hemma med ett barn (tycker jag), och att sköta hushållet på det också, städa, tvätta, diska och allt vad det är, men när han har slutat jobbet så kommer han hem och är pappa. Jag tar alltid nätterna på vardagarna eftersom han går upp tidigt för att jobba, men på helgerna hjälps vi alltid åt. Idag fick jag sovmorgon till exempel och imorgon kommer han få sovmorgon.

Jag tycker din partner borde engagera sig mer. Har du pratat med honom om det här?

2023-01-14
0331
0331
Bebis på 11 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2023-01-14
0331
0331
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...