App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

NIPT utan KUB.

Hej. Jag satt i funderingarna kring om man ska göra ett NIPT test och betala själv för det. För sin egna ro. Har inte gjort KUB än (kommer dock göra det) men det är inte så pålitligt som NIPT vad jag förstod det som. Det här är första barnet efter 4 år av försök. Det är via IVF med donator så vi vet inte vilka arvsanlag donatorn har riktigt och hur väl kontrollerat det är. Vad skulle ni gjort?

2022-11-26
SaraJH
SaraJH
Gravid i vecka 21

Tack för alla svar! Vi kör på en NIPT. Känns rätt för oss. Det är bara ett ultraljud och ett blodprov så. :)

2022-11-27
SaraJH
SaraJH
Gravid i vecka 21

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-11-27
SaraJH
SaraJH
Gravid i vecka 21

Altså det är en så liten chans att något är fel (med tanken på hur många barn som födds). Har ni något specifikt att gå på för att oroa sig så mycket? Jag hade i alla fall väntat på KUB och den kan göras noga och bra, man får ha lite tillit till vårdpersonalen. Varje gång jag var på TUL kollades jag extra noga, var även båda gånger med studenter (eller vad det heter) då kollades bebisen dubbelt först med oerfaren och sen med erfaren personal. Finns det absoluit inga misstankar eller otydligheter där hade jag struntat i mer invasiva metoder om det tog så länge att ens bli gravid. Jag tycker när man blir gravid har man så mycket hormoner så man oroar sig massor och föreställer sig alltt dåligt hela tiden, men tänk statistiken då får man lugna sig lite.

2022-11-26
Amana
Amana
Bebis på 15 månader

Risken för missfall ökar inte vid NIPT.. NIPT är ULJ (för att säkerställa att fostret är över 10+0 gammalt) sen tar man blodprov på kvinnan (två rör) sen är det klart.

Jag gjorde NIPT då både jag och sambon ville testa så tidigt som möjligt och ville då inte vänta på KUB. Tyvärr kostar det ju en del.

Skulle säga, vill ni inte vänta på KUB och har resurserna- kör NIPT, annars är det inget fel att vänta på KUB testet.

2022-11-26
Gravis1991
Gravis1991
Gravid i vecka 24

Min första graviditet gjorde vi kub. Visade på låg sannolikhet men senare hittades avvikelser via ultraljud i v18 och då togs fostervattenprov- visade sig vara trisomi 18 med grava missbildningar. Pga av detta så gör vi istället nipt som visserligen fortfarande är ett sannolikhetstest men är en betydligt säkrare metod. Med detta vill jag absolut inte skrämmas för avvikelserna upptäcktes. Men jag kan absolut tycka att det är värt att betala nipt själv om ni inte får det från regionen. Det lugnade iaf mig så att jag kunde fokusera och inte vara rädd under graviditeten.

2022-11-26
Peppsson
Peppsson
Gravid i vecka 21

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-11-26
ThereseA
ThereseA
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...