App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Mat

Min son är 16 månader och började förskolan för ett par veckor sen. Han är väldigt kräsen med mat och har svårt för bitar fortfarande. Vi hårdtränar här hemma för att få honom att äta själv och vara mer bekväm att tugga bitar, men får ofta stödmata för att han ska få i sig något. Han är inte så duktig på att äta själv hemma och på förskolan funkar det sämre. Han matvägrar där för det mesta. Idag hade han ätit för att de matat honom. Vissa andra dagar har han ätit macka själv, men det mesta hamnar på golvet. Personalen tjatar varje dag om detta och stressar oss. De har sagt att det kanske är något fysiskt fel. De säger även att de inte har resurser för att stötta honom med maten. Har bokat en bvc-tid för att få extra stöd med maten och hoppas få lite hjälp därifrån, men känner mig besviken på hur förskolan agerar mot oss. Det blir en ännu större stress i en situation där man redan gör så gott man kan... Jag tror han bara behöver mer tid. Jag väntade för länge med att introducera plockmat, min pappa gick bort då sonen var 9 månader och sorgen gjorde att jag inte hade ork. Så det är ju mitt fel. Vi har kämpat med maten i ett par månader nu och jag hoppas det ska bli bättre.

2022-11-25
Lnell
Lnell
Barn på 1 år och 6 månader

Vilket otroligt oproffsigt beteende. Förskolan ska stötta barnen i deras utveckling och den utveckling ska ske från start på småbarnsavdelningen. Om ditt barn behöver bli stöttade i matningen så borde de hitta verktyg som funkar för dem och att ni har ett utbyte av tips och tricks som kan hjälpa varandra. För det står väldigt tydligt i läroplanen att det ska finnas en samverkan mellan förskola och hem. Som ngn tidigare skrev, det är inte ert problem om de inte har resurser. De ska se varje enskilt barn under dagen, stötta barnen och ge dem den trygghet de behöver för att utvecklas och må bra. Har själv arbetat på den yngsta avdelningen i 10 år och det finns inga problem som inte går att lösa. Barn som inte kan äta själv matar man och när de börjar bli mätta så låter man dem utforska maten med händer, fingrar, mun och resten av kroppen. Ja det blir kladdigt men barnen får en chans att lära känna matens struktur. Vid soppa, då häller man upp i ett glas så kan barnet dricka soppan istället. Märker man att barnet har svårt att få i sig mat, då ger man lite extra frukt för att fylla på. Jag tycker att ni ska fråga hur de gör vid maten. Hjälper de barnen att få maten till munnen? Kräver de att barnen ska äta med bestick eller får de faktiskt använda sina händer för att känna på maten? Hur uppmuntrar de barnen att äta? Har de en lugn matsituation och hur främjar de den? Kan de låta ditt barn få pröva sig fram och kanske i början bara titta hur de andra barnen gör för att äta och att de hjälper till med matning till en början? Att lägga över stress på er är inte okej och det ska Ni påtala. Ni gör så gott ni kan och det kanske är de, som säkert haft hur många barn som helst med samma utgångspunkt, som borde ge er stöd och råd för hur ni ska kunna arbeta hemma. Och känn ingen stress. Alla barn är olika och har helt olika intressen för mat, oavsett hur tidigt eller inte man introducerar det. Se till att ni kanske har med en klämmis eller liknande när ni hämtar så det inte blir en negativ dip innan ni kommer hem och att barnet är så hungrigt att det inte kan äta. Lycka till och hoppas att det löser sig! Och glöm aldrig, ni är de bästa föräldrarna ert barn kunnat få!

2022-11-27
H1988
H1988

Hur trivs sonen med sin förskola i övrigt? Och vad tycker ni om förskolan generellt? Jag vet inte var ni bor och hur många andra förskolor som ligger i närheten men ett byte kanske är aktuellt? Min son åt okej när han började (14 mån) men han kunde inte somna utan välling. Fsk föreslog att vi skulle ta med flaskor + pulver eller färdiga flaskor som de kunde stoppa i kylen och det gjorde vi tills att han kände sig bekväm att somna utan. Tog ett par månader. Prata med förskolan (maila om det känns lättare) och förklara vad ni gör hemma och hur ni känner när de stressar er. Barn brukar sällan svälta så om barnet får i sig på morgonen och kvällen räcker det ganska långt. Då kanske det räcker att han får sitta och plocka och vänja sig vid lunchtid. Dessutom är det faktiskt inte ert problem/fel att de inte har tillräckligt med resurser (har själv jobbat många år på fsk) utan olika barn behöver olika mycket hjälp med olika moment. Det ingår i deras uppdrag att stötta med det som behövs. Lycka till!

2022-11-27
Masoli
Masoli
Bebis på 7 månader

Väldigt ledsamt att höra hur personalen hanterar detta. När min son började förskolan så åt han inte bitar och var kräsen också. Jag hade oro för just detta och tog upp det innan han började förskolan. De var inte annat än stöttande i det. De sa att de kan mixa maten om han har behovet av det och matar honom förstås om han behöver. Det var inga problem och det gjorde mig lugn att lämna honom på förskolan.
Så tråkigt att höra att dom lägger så mycket press på något du inte kan tvinga fram hos din son. Prata med personalen och förklara hur du känner. Personalen är inte där bara för barnen men även föräldrarna. Det ska finnas ett samarbete och kommunikation. Om du göt det du kan, så ska de göra det de kan. Jag förstår inte hur de kan säga att det inte finns resurser att mata ett litet barn. Jag jobbar själv på förskola och har fått mata väldigt många barn under åren. Man ska självklart träna med barnet men man ska fortfarande ge mat, så den blir mätt.

2022-11-25
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Bebis på 3 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...