App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Första julfirande med bebis

Långt inlägg 😋 (kort ver: hur fira jul med dubbla uppsättningar skilda föräldrar utan att fira på flera dagar?) Denna jul blir första med vår lilla son som då kommer vara 10 månader. Problemet är att både jag och maken har skilda föräldrar så är lite huvudbry hur vi ska fira. Innan bebisen, firade vi 4st jular på varsin dag under julhelgen (nån julafton tryckte vi in 3 besök och det gör vi inte om 😅) och kunde ibland få ner det till 3st firanden. I år tycker maken att vi ska vara hemma på julafton (tryggast för sonen) och de som vill fira jul med oss får komma då och så har vi lite knyte eller om nån kommer på bara fika. Han uttrycker det som att sonen inte ska bli överstimulerad genom att flänga runt 4 dagar i sträck och att han själv inte orkar det och behöver ha tid att återhämta sig från jobbet. (Han jobbar heltid och blev dessutom utbränd för 3 år sedan och jag är föräldraledig). Huvudbryet är att våra föräldrar har svårt att ändra sina traditioner. Mer specifikt är det min pappas familj som har ett späckat schema på julafton och inte kunde klämma in en visit (bor 15 min bort med bil). De tyckte då att vi kunde ses någon av de andra juldagarna, för de vill ju ändå träffa oss och barnbarnet. De kunde till och med komma till oss om vi tyckte det kändes bättre. Personligen vill jag ju träffa min pappa och mina syskon på julen och tycker det är lite löjligt att de inte alls kan ändra nånting (för då är styvmor rädd att hennes son inte kommer ner till Skåne från Stockholm, för han är sjukt traditionsbunden 🙃). Och jag hade absolut kunnat träffa dem utan maken, men förstår också då att det blir ”orättvist” mot de andra föräldrarna när vi gör undantag och träffar min pappa en annan dag. Dessutom är jag tveksam till om sonen skulle bli så överstimulerad av att ha flera firanden på dagar i rad, tror nästan det är värre med alla på en och samma gång. Och blir mer att fixa för oss att ha julen hemma, även med knyte, men sonen sover bättre på dagen hemma så känns nog ändå bäst nu när han är liten. Men råd/tips på hur man kan göra? En tanke som slog mig var att i alla fall fira på två dagar, så de som inte kan på julafton har en chans till. Mjukstart innan vi hittar en ny tradition som funkar för alla 😅

2022-11-20
FridaWW
FridaWW
Bebis på 9 månader

Min son brukar helt klart bli slutkörd när det har varit mycket folk under en dag, vi brukar få ha det lite lugnt för honom i en till två dagar efteråt. Vad tror du om att som föreslagits dela upp det på 2 dagar men att göra det med två dagars mellanrum?

2022-11-23
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 11 månader

Julafton är trots allt bara en dag.
Man får inte göra en alltför stor sak av det.
Sedan kan jag tycka att det är lite taskigt av andra släktingar att de inte kan förändra något i sitt firande.
Familje-konstellationer förändras. Nu har ni fått barn och kanske vill vara hemma en jul.
Alla måste kunna variera sitt firande tänker jag.
Jag ser heller inte vitsen med att flänga runt så man är så trött så man gråter efter en julhelg.

2022-11-22
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Man kan ju faktiskt sprida ut julfirandet under flera dagar, det låter nästan som det är något ni tyvärr kommer bli tvungna att göra.
Har också skilda föräldrar så för oss blir det 3 julaftnar. Två kommer köra två på julafton, delar upp det på förmiddagen fram tills typ 14 så vi hinner till det andra stället innan Kalle Anka börjar sen fortsätta firandet där. Sen annandag jul firar vi den tredje julaftonen.

Om inte alla är så traditionsbundna så kan man ju fira jul på en annan dag än under julhelgen. Och är man traditionsbunden så tycker jag faktiskt att man får göra sitt yttersta för att anpassa sig efter vad som funkar för resterande familjen. En liten bebis och ni ska inte behöva flänga runt som idioter bara för att göra alla till lags. Det handlar om kanske nån enstaka jul framåt i tiden man kanske får fira jul på olika dagar antingen före eller efter julhelgen. Sen när ert barn blir större klarar den ju av att åka mer emellan.

Under min uppväxt (skilda föräldrar) firade vi julafton hos mormor och morfar dagen efter nyår några år minns jag. Var hur mysigt som helst och funkade hur bra som helst.

2022-11-21
ThereseA
ThereseA
Bebis på 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...