App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Pepp och råd om flaskmatning!

Jag är snart gravid i vecka 30 och är så taggad på att det (typ) snart är dags för lillen att komma! På grund av en fysisk åkomma kommer jag inte kunna amma, och jag har vetat detta hela mina graviditet. Min sambo har peppat mig och tagit upp dem positiva aspekterna av att vi bara kommer köra bröstmjölksersättning, exempelvis att det kan göra matningen mer jämställd då det inte bara är mig det hänger på då. Har fram tills nu känt mig lugn i vetskapen om att det bara blir ersättning, men nu har känslan vänt lite. Läste på på 1177 häromdagen och det var som att jag började tänka på allt det negativa med att inte kunna amma sitt barn, typ att bröstmjölk ger ett visst skydd mot infektioner. Har känt mig så nedslagen och har för första gången i just matningsfrågan känt mig så sjukt otillräcklig för att jag inte kommer kunna amma mitt barn. Vad gör jag om han inte vill ta flaskan? Eller om ersättningen inte är nog? Någon annan som inte ammat (såväl självvalt som av andra skäl) och kan dela med sig lite av sina erfarenheter?

2022-09-15
Adria_nne
Adria_nne
Gravid i vecka 30

Hej,
Om bebisen inte tar flaskan (fattar inte hur man gör med den) då kan du testa igen några gånger eller testa en annan model (finns så många olika). Flaskmatar du från början så får du hjälp redan på sjukhuset, de kommer inte släppa dig hem innan det fungerar med matningen även om det är på flaskan. Altså oroa dig inte. Du kan redan läsa på baksidan av mjölkersättning (vilken som på tex Ica) om hur man gör för att blanda ut mjölken. De på sjukhuset kommer säkert föreslå vilken som är bra för ditt barn. Vi har använt Babybrezza mjölkmaskin (jag slutade amma rätt tidigt med båda barn) och kan rekommendera det varmt för när bebisen vaknar mitt på natten vill man få ersättningen redo så fort som möjligt och med en maskin tar det några få sekunder istället för minuter. Små barn har 0 tålamod när de är hungriga, det blir bättre efter några månader eller när man har bra rutin och kan förberedda allt inför;). Skulle även fundera direkt på napp till bebisen, de har ofta så stor sugbehov i början.

2022-09-20
Amana
Amana
Bebis på 11 månader

Jag kan bara säga att flaska är det bästa valet jag gjort! På BB kommer dom visa hur flaskmatningen går till och det kommer vara det "naturliga" för din bebis för det kommer vara det enda den känner till.

Jag kan rekommendera Medelas flaskor, det var dom vi fick på BB. Har fungerat hur bra som helst! Fördelen med flaska är att du alltid kommer veta hur mycket bebisen får i sig och inte behöva oroa dig över mängden. Du kommer även känna dig avlastad då matningen inte hänger på dig, utan alla kommer kunna mata din bebis. Det är en sådan frihet! Min dotter har aldrig varit sjuk och hon är snart 9 månader, så detta med att dom får bättre immunförsvar behöver inte stämma till 100%. Barn blir sjuka oavsett ändå! Man rekommenderar alltid amning pga incident förr där många valde att blanda ut ersättning med fel mängd vatten eller orent vatten vilket ledde till barnen blev undernärda och blev sjuka pga det kontaminerade vattnet. Detta kan man läsa om. Dagens ersättning är väldigt bra och innehåller även mycket järn!

Det kommer gå galant! Hejjar på dig!

2022-09-19
Sabrinis
Sabrinis
Gravid i vecka 10

Det känns lite som förlegad information att barn får mindre infektioner av bröstmjölk än ersättning! I u-länder kan det stämma mycket väl då tex vattnet kan vara förorenat men i Sverige så finns det väl egentligen inget som stödjer det! Jag ammade i 1 vecka pga komplikationer och sen har min lilla tjej fått ersättning och hon blev sjuk första gången när hon var 7 månader och då hade vi ändå träffat mycket folk ! Och har varit sjuk ca 4 gånger totalt i sitt liv 💞 hon mår bra och det viktiga är väl att ge närhet och att barnet blir mätt

2022-09-16
Gravid anonym
Gravid anonym
Bebis på 13 månader

Jag har ammat båda mina barn, första fick kompletteras med ersättning efter varje amningstillfälle pga dålig viktuppgång och jag slutade amma helt efter 3-4 månader. Minns känslan som att det var som att jag fick livet tillbaka när jag slutade amma och jag ångrade mig såå att jag inte slutat tidigare. Andra barnet helammade jag till ca 5 månader men hade velat sluta mycket tidigare men han vägrade flaska. Vande sig sen. Jag har aldrig trivts med att amma, har alltid känt mig otrolig låst, typ ensam, som att barnen sugit ut all min energi med bröstmjölken, tappat oönskat mycket i vikt (är smal redan sedan tidigare), obekväm med att amma offentligt, saknat att ha min kropp för mig själv och saknat att kunna ta på mig vilka kläder jag vill. Båda mina barn har velat amma länge och ofta (även somnat till många gånger under amning) så jag har inte kunnat lämna de ens till mannen några längre stunder. Med dottern trodde jag flera gånger när hon somnade till under amning att hon hade ätit färdigt och gav henne till mannen men då vaknade hon till direkt och ville äta mer.

Amning verkar inte vara till för alla, ens om man kan, och jag tror det är viktigt att inte lägga någon värdering i hur man väljer/kan mata sitt barn. Huvudsaken är ju att de blir mätta. Mycket info som finns på nätet kring att bröstmjölk skulle vara det bästa för bebisar känns helt förlegad. Vissa barn är sjuka hela tiden och vissa är friska, oavsett vad de ätit. Kan du prata med MVC och få stöd och pepp där? Din bebis kommer ta flaska, det är ju enda sättet för den att få mat. Bebisar är smarta, min son tog säkert inte flaskan i början för att han visste att han kunde få bröstet. På BB kommer de också kunna hjälpa dig och bebis att komma igång med matningen. Tror man kan börja ge på typ sked eller med kopp om flaska inte skulle funka. Lycka till

2022-09-16
Chall
Chall

Hej, 😊

Min förlossning lämnade mycket att önska och mjölkproduktionen kom inte riktigt igång på ett bra sätt. Vi valde därför att ge vår dotter ersättning via flaska och är bara glada och nöjda över detta beslutet idag. 😊 Det har inte varit nåt problem alls med detta utan fungerar enbart bra 🙂 vår dotter är glad, nöjd och sover så gott med hjälp av ersättningen, vilket hon inte gjorde dessförinnan. Vi använder Nan Pro 1, vilket rekommenderades av BB och flaska från Herobility och dessa har varit toppen då flaskan liknar bröstet (visade barnmorskan och hon ansåg att den är bra likaså) och ersättningen har fungerat väl för exempelvis magen osv. I början kände jag mig dålig och egocentrisk som valt flaska och ersättning, men samtidigt var det inte direkt ett val men ändå.. dock ser jag många fördelar såsom jämställd matning, glad, mätt och go unge och jag behöver inte läcka mjölk och min kropp är min egna samt behöver jag vidare inte känna mig låst för att nämna några saker.

2022-09-16
Emerentia32
Emerentia32
Bebis på 1 månader

Min är för tidigt född o klarade inte av att bli ammad så det fick bli flaska från start!
Och när hon väl kunde bli ammad blev både jag och hon frustrerad över att det inte funkade, så har fortsatt med flaska. Däremot kunde jag pumpa o ge men från 3 månaders ålder har det varit enbart ersättning.
Det jag fick höra var att det bästa man kan göra med bebisar är hudkontakt. Så mycket ni bara kan!
Bakteriekulturen överförs från hud till hud så bebis får ungefär samma immunförsvar tack vare det.
Om det stämmer eller inte, vet jag inte men vi åkte hela familjen på första förkylningen allihopa, haha. Annars har bebis klarat sig utmärkt trots att vi andra varit sjuka.
Sen kan det vara från barn till barn också, en del är aldrig sjuka o andra hela tiden. Men du behöver inte vara orolig, det enda som är nackdelen med ersättning är att de kan bli lite trögare i magen alt få ont lite oftare. Utöver det så är det inga problem :D

Kan tilläggas att min är 2mån för tidigt född, så hon fick donerad bröstmjölk (pga mina mediciner) o sen gick över till bröstmjölk/ersättning o sen nu helt bara ersättning.

2022-09-16
Chopythes
Chopythes
Bebis på 4 månader

Glömde skriva att oroa er inte för flaskan att hen inte skulle ta den. Finns massor med flaskor där ute så någon kommer funka!

Vår dotter var väldigt oproblematiskt och okomplicerad gällande napp och flaska. Vi köpte bara napp och flaska från MAM och de tog hon direkt! Napp krånglade lite men det gick tillslut då hon accepterade att det var de napparna som hon fick helt enkelt. Nu älskar hon dem! Vi vägrade hålla på att köpa miljoner olika nappar i olika utformning och material bara för att. Tror många gånger att det gäller bara att vara konsekvent och inte erbjuda någonting annat om barnet inte absolut totalvägrar länge, är man envis så går det! Sen tror jag också att du får försöka släppa dina orostankar, bebis kommer att kunna känna av dem att du är osäker och således kan det påverka också!

Var trygg i att du kommer ge ersättning och sluta genast att läsa på nätet om det! Endast du och din upplevelse tillsammans med ditt barn spelar någon roll.

2022-09-15
ThereseA
ThereseA
Bebis på 4 månader

Känns som förlegad information att amning ger ett skydd som inte ersättning skulle ge. Vet flera som bara ammat och deras barn var/är sjuka mest hela tiden…

Friheten att bara ge flaska är astronomisk. Skulle aldrig för mitt liv byta det mot att amma. Så himla jobbigt att vara låst med tuttarna ute hela tiden för barnet vill ha mat konstant! Nej usch, alla pratar om att man inte får samma närhet men det är bullshit, finns inget mysigare att sitta med min dotter i famnen, ge henne flaskan och hon tittar upp på mig med sina ögon och samtidigt håller ett av mina fingrar i sin hand och andra handen om flaskan. Det är så otroligt mysigt!

Och bara känslan att få ha sin kropp i fred utan att någon konstant är beroende av att få mat ifrån en… kunna sova på nätterna för dels mättar ersättning mer = bebis sover längre och bättre samt att sambon kan ge mat så jag får sova. Visst det kan de ju om man pumpar men då ska man hålla på med sånt och sitta och pumpa och pumpa flera gånger per dag och i princip vara en kossa.

Känner absolut ingen sorg över att ge ersättning, snarare tvärtom!

2022-09-15
ThereseA
ThereseA
Bebis på 4 månader

Jag ammade min första son i början och han fick rs när han var 1,5 veckor så de kan bli sjuka ändå även fast man inte ammar. Gick snabbt över till att flaskmata honom och då var det som att allt blev mycket lättare för oss. Vi kunde dela 50/50 på allt med första barnet. Han tog dessutom flaska klockrent direkt. Fick precis andra barnet och honom har jag helammat. Jag är helt slut och nu när jag vill sluta amma så vägrar han flaska. Han är nu fem månader så tror det är en fördel att introducera flaska tidigt för min teori är att de lättare accepterar det då eftersom de har sugreflex. Det kommer gå superbra ska du se! Grattis till bebis

2022-09-15
Kattmamman92
Kattmamman92

Jag kunde inte amma sonen. Jag hade inte tillräckligt med mjölk.. Jag upplevde inte att det var ett problem alls att inte kunna amma. Kände ingen sorg över det. Ville självklart amma men accepterade snabbt, att så inte är läget nu.
Sonen tog flaskan utan problem. Finns ju olika nappflaskor, om den ena inte passar för bebisen, så testa med en annan typ av flaska (alltså själva nappdelen på flaskan, finns ju runda, platta etc.).
Försök att inte vara så hård mot dig själv! Det allra viktigaste är att ditt barn får mat och närhet, vilket den får med flaska.

2022-09-15
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Gravid i vecka 34

Jag valde själv att inte amma utan ge flaska, vårt barn älskar sin flaska för han vet ju inget annat och man får samma närhet och mys. Vi kunde hjälpas åt att mata och kunde även få hjälp från mina föräldrar och syster att mata honom. Han sov hela nätterna från det att han va 3v och gått upp i vikt ordentligt. Ser bara fördelar med att han fått flaskan, jag hade dock ej heller fixat att amma öppet vilket jag var stressad för innan han kom 🙂

2022-09-15
FridaD
FridaD
Bebis på 15 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...