App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ångrar att jag började amma

Att amma är en sån jävla fälla. Nu sitter jag här med en 5 månader och ingen möjlighet för sömn eller avlastning. Han vill inte ta flaskan, så pappa kan inte mata honom på natten. Han vill äta efter 2 timmar, dygnet runt. Dessutom, nu är både han och jag lite extra kinkiga, så vi somnar inte ordentligt innan det är dags att amma igen. På dagen vill han bara sova vid mitt bröst eller i vagnen. Det betyder att den enda gången jag kan sova är när någon går ut med honom i vagnen. Och då vet jag att han kommer vara hungrig igen om två timmar. Jag är så övertrött och stressad att jag har svårt att komma ner i varv och somna. Jag ångrar mig verkligen att jag valde att amma. Om jag hade mer avlastning hade det inte varit lika jobbigt. Om nån annan kunde mata honom så jag kunde sova ostört. Det känns som att när man googlar så finns det hundra olika tips att testa för att sömnen ska funka, man vet inte vad man borde göra eller hur man ska orka genomföra en förändring. Jag är så trött och uppgiven. Det känns som att jag saknar något som andra mammor har, som gör att de orkar. När jag läser om mammor som på något sätt står ut med detta i typ ett år.. då får jag riktigt mörka tankar. Snälla ni som ska ha barn. Om ni har problem med ångest eller allmänt har det svårt mentalt.. tänk efter en extra gång innan ni börjar med amning.

2022-09-10
GammalTröttMamma
GammalTröttMamma
Bebis på 5 månader

Kattmamman92, det låter jobbigt! Hoppas det löser sig snabbt så du får vila. Aha, antar att det ”bara” är att stålsätta sig då, härda ut för familjens bästa.. förhoppningsvis kommer våra bebisar in i sina nya rutiner snart.
Idag har han varit ledsen och vägrar sova utan bröstet, men det är väl en dålig dag helt enkelt..
styrkekramar till dig!

2022-09-19
GammalTröttMamma
GammalTröttMamma
Bebis på 5 månader

Är i precis samma läge som dig. Min son är också fem månader och på det så har vi en kille på 3,5 år. Storebror fick flaska och nu när lillebror kom så var jag så tacksam över att amningen funkade men alltid med en ambition om att snabbt gå över till flaska då jag vet att jag inte mår bra med allt ansvar ensam över bebis. Jag behöver att pappa tar hälften för orkar inte när jag intr får sova. Nu vägrar han flaska och jag känner att jah snart går under. Vi tog upp det på bvc och de tog det på allvar. Läkaren som var med på besöket sa att vi ska bara bestämma oss att han ska ta flaska och sen ska pappan ta och ge flaskan. Vill inte bebis så ska vi erbjuda igen om 30 min. Och så ska vi stålsätta oss för han sa att det kommer bli mycket protester men att bebis kommer att klara 2 dagar med lite mindre mat utan problem och han trodde att när bebis förstår att mamma inte är tillgänglig så kommer han ta flaskan när han inser att det är den enda maten som erbjuds. Ska tillägga att han får mjölkfri ersättning och den är jättebesk så de sa att vi till en början kan blanda i ett kryddmått vaniljsocker.

Det är de tips som jag kan dela med mig av från vårt bvc. Återkommer efter att vi försökt få in flaskan.

2022-09-18
Kattmamman92
Kattmamman92

Skönt att höra att det börjar bli bättre. När barnet är 1 år kommer det bli mycket lättare med somn och när de är äldre blir det även lättare att få igenom saker som inte gick tidigare. :) Lycka till

2022-09-18
Amana
Amana
Bebis på 11 månader

Skönt å höra! hoppas det går bra och att allt reder sig. Jag har läst någonstans att det är bra om mamman sover i annat rum när man ska avvänja bl.a. Har inte testat det men kommer ta med mig tipset när jag börjar avvänja :) stort lycka till!!

2022-09-18
Min lilla regnbåge
Min lilla regnbåge
Bebis på 5 månader

Tack så hemskt mycket för alla svar! Jag har läst dem många gånger och funderat. Det känns lite mindre hopplöst nu.
Jag har pratat med BVC och de sa samma sak som vissa av er. Han borde kunna somna om utan att äta. Så nu testar vi att pappa vaggar honom första uppvaket. Misslyckas det tar han nästa uppvak istället.
Gröten verkar hjälpa lite också kanske!
Vissa nätter har jag fått 4 timmar i sträck! :) vi är dock fortfarande ganska slitna, och han sover rätt oroligt.
Vi håller också på att sovträna, efter bvcs råd. På dagen försöker jag söva honom i hans egna säng, eller iallafall i min famn fast utan att amma. Det går rätt bra!
Det är väl det största jag tar med mig från detta, att ibland är det enklare än man tror att ändra på sina vanor, trots att det känns omöjligt. Man får dock vara beredd på att det är ett steg framåt och två tillbaka ibland 😅

2022-09-18
GammalTröttMamma
GammalTröttMamma
Bebis på 5 månader

Det enda behöver inte utesluta det andra.
Det första jag gjorde när jag kom hem från BB med mitt andra barn var att ge henne flaskan så att hon vande sig vid den. Var underbart att ha den avlastningen, vi tog alltid varannan matning, jag med amning och pappan med flaskan 😊 Förstår verkligen din frustration, hade det precis så med första barnet!!

2022-09-13
Hilli
Hilli
Barn på 1 år och 6 månader

Förlåt i förväg till hon som skrivit inlägget, inte meningen att det helt plötsligt ska handla om något annat.

ThereseA;

Jag har ingen anledning att gå på någon i det här forumet, tycker alla håller god ton och får uttrycka sig precis som de vill. Din upplevelse är liksom ingen annans upplevelse, likaså med min. Men du kanske ska öva på din läsförståelse, jag har inte en enda gång förminskat hennes känslor under texten. Jag bara bad henne vänligt eftersom det kanske skulle kunna skrämma upp framtida mammor.. min vän har till och med slutat med sina anti depressiva pga hur bra och glad amning gjort henne. Men sen har jag en vän som har så ont att hon blir stressad varje gång hon ska amma. Men håll inte på att hoppa på någon i det här forumet? Gör inte det här genuina och fina inlägget från en uppgiven mamma till en diskussion och be mig att skämmas, så märklig. Snälla läs mitt inlägg en gång till så kanske du förstår att jag bara menade väl.

Hoppas du får en bra dag och snälla släpp det här, det är så trist när det tar bort fokuset från den här stackars mamman som ber om hjälp.

2022-09-12
Min lilla regnbåge
Min lilla regnbåge
Bebis på 5 månader

Min lilla regnbåge:

Tycker inte du ska sitta och förminska någon annans känslor inför amning genom att be denna att inte få uttrycka sina känslor. Om det tär på hennes mentala hälsa och är ångestfyllt så är det det! Det är säkert många som lider i det tysta för de fortsätter att amma fast de inte vill egentligen och mår dåligt över det men vågar inte uttrycka sin ovilja för att såna som du kommer och förminskar dem. Skämmes!

2022-09-11
ThereseA
ThereseA
Bebis på 4 månader

Låter jobbigt med nätterna! Kom ihåg att det blir oftast bättre. Jag är en av dem som älskade att amma och ammade över ett år men min son behövde inte amma så ofta på nätterna. Alla har olika utmaningar så tycker inte du ska känna dig dålig. Dock har jag brottats med sömnproblem så jag vet hur jobbigt det är att inte sova. Mitt råd är att kämpa på med flaska. Testa olika typer av flaskor och olika typer av ersättning (om du inte pumpar). Kan din man då testa att ta några timmar under natten där du sover i annat rum för att få sova några timmar medan din man få ta hand om att trösta/försöka med flaskan.

2022-09-11
KarroK
KarroK
Barn på 1 år och 7 månader

Hör på hela din text att du är sliten och trött ända in i kaklet. Läge att prata med amningsmottagningen eller BVC för stöttning? Mår du så här dåligt kanske du behöver stöttning i hur du kan fasa ut amningen eller underlätta den. Amningen fungerar fantastiskt bra för endel och för andra inte alls, det ligger ingen värdering i det utan man får hitta sätt som fungerar i vardagen för en själv och för bebisen. Vi mammor ska inte plåga oss själva med att jämföra oss med varandras situationer.

2022-09-10
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 9 månader

Hej!
Vad använder du för flaska när ni ska testa? Jag rekommenderar er att köpa medelas specialanpassade flaska för ammande barn. Jag ammar och min tjej är också påig och vill sova med mig men jag reglerar det så gott jag kan och när jag ska iväg tar hon flaskan utan problem.. förutom av mig, för hon vet att jag har bröst haha. Men andra kan ge flaska utan problem.
Sen vill jag även vänligt be dig att inte skriva om amning och mental ohälsa/ångest. Jag har en god vän som brottas med detta och amning har bara gjort henne bättre. Tack hoppas det går bra för dig.

2022-09-10
Min lilla regnbåge
Min lilla regnbåge
Bebis på 5 månader

Är han 5 månader kan du ju börja ge lite gröt. Förhoppningsvis blir han mer mätt på det och kan sova lite längre. 🙂
Vilket fall är det snart dags att börja ge mat så amningen kommer ju börja trappas ut om typ en månad i alla fall. Låter väldigt tufft för dig så om det ändå känns för jobbigt så prata med BVC, de kanske kan ge stöd på något vis.

2022-09-10
Idisen
Idisen
Barn på 2 år och 2 månader

Hej, båda mina barn ville amma hela tiden (första mer än 1ggr i timme, andra varje 1.5 timme). Jag slutade amma vid 3-4 månaders skifte i båda fall, ska inte gå in på detaljer men i mitt fall var det lätt övergång då bebisar somnade inte vid bröstet och blev inte lugna av amningen,snarare arga, de fick mjölken i ansikte, satte I halsen osv men med nappflaskan (med ersättning, min mjölk på flaskan accepterades inte) gick det bättre.

Jag förstår hur du mår, vet precis hur det är att vakna varje 2 timmar eller ännu mindre i många dagar. Jag hade dock hjälp av min mamma just då så jag hade det lite lättare.

Vad sägs om att försöka utöka tiden mellan amning med 15 min varje några dagar? Blir bebisen ledsen då väntar du it det genom att distrahera, ge napp, visa leksaker etc. På nätterna är det bäst att lära bebisen att inte sova på dig så du flyttar ner bebisen bredvid, men det får man känna efter om det går, för jag vet att man är alldeles för trött för att orka försöka och bära på bebisen om den blir ledsen när man lade ner. Från 5 månader kan man börja ge lite gröt, introducera pyttelite mat och börjar du nu så kommer bebisen orka äta lite mer inom 1-2 månader och i så fall kan din partner ge gröten. Vissa bebisar är snabbare och andra långsammare med att gilla äta så det för ni utforska och se vad som fungerar. Med nappflaska kan det fungera, ibland får man testa några (mitt första barn accepterade bara en typ av flaska, klarade inte av att dricka ur andra). Man ska inge ge upp direkt heller, kan testa byta person som ger flaskan, eller inte ge något att äta just då och erbjuda flaska efter 30 min igen när bebisen är mycket hungrigare. Bebisen, så gammal som 5 månader, kommer inte svälta från att vänta lite någon enstaka gång.

Det att bebisen äter så ofta på natten kan handla om närhetsbehov eller att bebisen bara äter lite åt gången (och tex somnar om direkt) då kan du försöka att erbjuda napp istället. Inte alla bebisar tar napp, ibland får man öva det eller testa flera nappar. Killen kanske kan inte amma men tex första uppvak på kvällen kan han ta och bära bebisen istället så bebisen somnar? Altså så du inte behöver själv stiga upp (förslår musik och hörlurar på så du hör inte varenda ljud bebisen gör när killen bär). En så stor bebis ska och kan klara av mer än 2 timmar utan mat. Får killen bära mycket så är det ok ändå om han i alla fall kan underlätta en gång i början på natten då får du i bästa fall 4 timmar av somn (kanske med små uppvak). I bästa fall kanske lär sig bebisen att sova vidare;).

Hur än jobbigt det är så snart börjar bebisen äta och inom 2-4 månader kanske blir det tillräckligt mycket så den behöver inte ammas lika ofta.

2022-09-10
Amana
Amana
Bebis på 11 månader

Hej,

Har tyvärr inga råd att ge ang amningen och din situation, men vill istället säga att det är bra att du lyfter detta! 🙂 Vet att flera i min omgivning känner liknande och att känslan att vara låst helt kan ta över 😅. Det är bra att våga lyfta ämnet från ett annat perspektiv och att det inte helt är guld och gröna skogar att amma. Bra förslag med gröten framöver 🙂. Hoppas att det lättar för dig snart! 🤗

2022-09-10
Emerentia32
Emerentia32
Bebis på 1 månader

Jag avskydde att amma. Som du säger, det känns som en fälla och man blir så låst och det går inte att få avlastning om barnet inte också får vänja sig vid att ta flaska.

Man kan inte göra något och det enda man känner sig som är en stinkande kossa som sitter fast i soffan/sängen hela dagarna för bebis vill ha mat konstant. Fy och usch för att amma! ☹️

Bästa beslutet någonsin att ge flaska, friheten man får och man får ha sin kropp ifred och den mentala hälsan är så mycket mer värd 🙏🏻

2022-09-10
ThereseA
ThereseA
Bebis på 4 månader

Har ni testat olika typer av Nappflaska? Finns ju flera olika så någon kanske skulle passa, tar han napp annars? Om någon annan testar mata och du inte finns i närheten kanske det är lättare. Annars tänker jag att han är 5 månader så du kan börja introducera Gröt för att snart kunna byta ut amningstillfällen med det istället.

2022-09-10
Nybliven mamma
Nybliven mamma
Bebis på 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...