App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrardagar

Hej! Jag och min sambo är som två frågetecken när det kommer till föräldraledighet när vår son föds i december. Då min sambo spelar hockey har han inte möjlighet till att ta ut sina föräldradagar och pappaledighet och vi tänkte att jag kan ta alla hans dagar. Men jag hörde också från någonstans att jag inte behöver börja ta ut mina dagar förrän vår son är 1 år gammal. Alltså att vi bara lever på min sambos inkomst i 1 år och att jag sen börjar ta ut föräldradagar och mammaledighet. Jag försöker hitta klarhet i det här med ledighet då jag vill vara hemma så länge som möjligt med vår förstfödde. Hur har ni tänkt kring mamma Ledighet och dagar? Tack 💙

2022-08-04
Alle123
Alle123
Gravid i vecka 23

Nu vet inte jag hur gammal din sambo är eller hur långt han har kommit i sin karriär. Men tänk på att ni har rätt att spara föräldradagar tills ert barn är 12 år! Och din sambo kanske hinner sluta med hockey innan dess, vem vet! Och då kan ju åtminstone en del va hans 90 dagar vara trevliga att ha sparat! Så stirra dig inte alltför blind på att han måste-måste ta ut dagar innan ert barn är 4. Men då måste du ta ut desto fler :)

2022-08-09
Elajni
Elajni
Bebis på 4 månader

Förstår precis!
4 veckor = 28 dagar. SÅ han kan lätt ta ut sina egna dagar i alla fall.

Och tänk på specialregeln att ifall man har 5 dagar arbetsledigt i rad, oavsett anledning, så får man ta ut FP-dagar även om man inte tar ledigt från jobbet. Så skulle det bli 5 dagar hemma så får han ta ut FP-dagar om han/ni vill.

2022-08-06
solskensmamman
solskensmamman

Detta är så stört att vi som föräldrar inte kan få bestämma själva över hur våra dagar ska läggas. Vi har samma dilemma att min sambo ej kan ta ut dagar, vi är bönder och jobbar hela tiden.
Å med det sagt så vill jag bara säga att jag förstår dig 😅🥰

2022-08-05
kimeriksson
kimeriksson

Tack för ditt utförliga svar!
Vår situation är lite speciell då man som hockeyspelare inte kan ta ledigt bara när som helst. Man får 4 veckor på sommaren men thats it. Han har matcher helger, reser 4 dagar i veckan ca och har ingen möjlighet till att ta ledigt under säsong om det inte är för att något allvarligt skulle ske med familj eller han själv. Förstår att det är svårt att förstå att det kan vara så men vi han har endast 4 veckor på sommaren och det är väl då han får ta ut sina dagar då de 90 antar jag.

Tack återigen för ett superutförligt svar !

2022-08-04
Alle123
Alle123
Gravid i vecka 23

Att han inte kan ta ut sina FP-dagar låter rätt otroligt, han har ju 240 st men kan ge dej alla utom 90 dagar.
Om han har 5 dagar (eller fler) utan arbete i sträck, så får man lov att ta ut SGI-dagar under dessa även om man jobbar heltid och får ut en heltidslön. Så skulle han ha 5 dagar ledigt så kan han ta ut FP-dagar alla dessa dagar. (Givetvis får han träna på egen hand även om han är FL, bara se till att barnet är i närheten! )

Låter otroligt att han arbetar utan möjlighet att ta ledigt hela året runt... Har han semester kan han be att inte behöva ta semester utan istället ta föräldraledigt de veckorna/dagarna och ta ut sina dagar då.

Eftersom han kan ta ut sina FP-dagar tills barnet är 12 år, men bara spara 96 st efter barnet är 4 år så får man se till att ta ut sina FP-dagar i tid.
Om han bara behåller 90 dagar(du får resten) så innebär det att han behöver ta ut 7-8 dagar per ÅR. Så det räcker att ha 1-2 perioder per år med 5 dagar i sträck som han inte behöver åka iväg och arbeta... Så kan han lätt få ut sina 90 dagar.


SOm du redan vet behöver du inte ta ut FP-dagar första året och sen behöver du ha inkomst 5 dagar/vecka efter det så om du får 390 dagar (dina 240 + hans förutom 90 som han måste behålla) så räcker dina dagar såhär:
Första året = 0 dagar används
Andra året = om du är 100% ledig använder du 52x5 = 260 dagar, då har du 130 dagar kvar = kan tex jobba halvtid tredje året.

Eller:
Första året = 0 dagar
Andra året jobbar du 40% = använder 3 dagar/vecka x 52 veckor = 156 dagar = 234 dagar kvar
Tredje året jobbar du 50% = använder 2,5 dagar/vecka x 52 veckor = 130 dagar = 104 dagar kvar OBS: Ta ett par dagar extra ledigt tex runt jul eller på sommaren så att ni inte blir av med dagar, Barnet får bara ha 96 dagar kvar när det fyller 4 år, så både dina och pappans dagar får inte överstiga 96 dagar.
Fjärde året: 96 dagar kvar, jobbar du 75% behöver du ta ut 1,25 dagar/vecka och då räcker 96 dagar till ca 77 veckor dvs mer än ett år.
T

2022-08-04
solskensmamman
solskensmamman

Det är helt upp till dig hur många dagar du vill ta varje vecka, du kan tillexempel välja att ta några dagar bara eller inga alls, jag tog ut 3 dagar i veckan med min förstfödde under hela första året då vi klarade oss fint ekonomiskt ändå.

Efter 1 år så måste du dock ta 5 dagar i veckan för att skydda din SGI ( sjukpenning). Alternativt kan du ju arbeta några dagar och ta föräldraledigt resterande, ex jobb 2 dagar, föräldraledig 3 dagar, det viktigaste är att du fyller din vecka med 100% sysselsättning efter 1 år.

90 dagar är reserverade till pappan och KAN INTE föras över.

Tänk också på att när barnet fyller 4 år så får ni endast ha 96 dagar kvar, resten brinner inne, och de tar först av era högst betalda dagar så försök nyttja dom tills dess :)

De 30 dubbeldagarna man kan ta bägge föräldrar tillsammans går endast att ta första året men är ju inget måste, de är del av er stora pott och inte separat.

Hoppas det kanske hjälpte lite :)

2022-08-04
Elisabeth2020
Elisabeth2020
Gravid i vecka 37
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...