App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Säng eller samsovning?

Nybliven mamma i augusti och jag är så förvirrad hur jag ska göra med säng. Ska man köpa det eller ej? Jag vill helst att barnet ska sova bredvid mig med en babynest. Men hur länge kan man samsova? Sängarna som säljs på blocket skriver säljarna samma sak: Knappt använd då bebis vägrar sova i sängen. Hur gör ni?

2022-06-27
MizBag
MizBag
Gravid i vecka 39

Vår bebis sov i nest mellan oss första månaden, efter det fick han sova i bed side crib i nestet. Han är 7 månader nu och sover fortsatt i egen säng. Lyfter över honom enstaka gånger när han är svårsövd eller är sjuk och behöver extra närhet. Men skulle verkligen säga att det är olika från barn till barn gällande att sova i egen säng. Vissa barn behöver extra mycket närhet och då är ju samsova ett bättre alternativ. Vi utgick redan från början att vi ville få honom att kunna sova i egen säng och jobbade därför för det tidigt och det har funkat jättebra, så beror ju dels på hur du/ni vill göra och på hur bebis styr 🤗

2022-07-03
Sofiaana
Sofiaana
Bebis på 8 månader

Barn är verkligen olika. Första barnet vägrade sova I spjälsäng, kan räkna på en hand hur många gånger han provade sova där. Slutade alltid att han sov mellan oss. Vårt andra barn kunde inte alls sova mellan oss då vi väckte honom bara. Så han fick sova i ett bedside crib och nu i spjälsäng i vårat rum. Det funkar för andra kanske inte kommer funka för er. För oss var det helt olika. Vi sålde nämligen spjälsängen vi hade och jag sa att jag ALDRIG skulle köpa en till spjälsäng om vi fick ett till barn. Men köpte en begagnad och barnet sover i den varje natt.

2022-06-30
Maandiiis
Maandiiis

Tack för alla svar!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

2022-06-28
MizBag
MizBag
Gravid i vecka 39

Vi startade med babynest då hon vägrade bedside criben, men efter 4-5 veckor började vi samsova istället ☺️ jag blev helt enkelt för trött av att hela tiden lyfta upp och lägga ner onöjd bebis konstant, det blev mycket bättre sömn med samsovning för oss båda! Dottern är nu strax under 6 månader, vi samsover fortfarande men har en stor spjälsäng också som vi satt ihop som bedside crib (fast större), hon har ännu inte accepterat den helt men ibland blir det en kort tupplur i den ☺️ Kort sagt, vi är en av dom som sålt bedside cribsen för hon inte gillade den 🤣 Vi kommer nog göra en säng på golvet till henne senare (montessori säng typ) ☺️ Hon hatade även liggdelen i vagnen med så kunde inte sova där heller, hon vill vara nära ❤️ Men alla bebisar är olika! Kan ju funka direkt för er i egen säng! 😀

2022-06-28
Pancakes
Pancakes

Vår bebis sover än i sitt babynestet fast i sin spjälsäng 🤗 Vi samsov första månaden men vi upptäckte att hon sover betydligt bättre i spjälsängen av någon anledning 😅

2022-06-28
ThereseA
ThereseA
Bebis på 3 månader

Sonen sov alltid i sin egen säng, från dag ett, bredvid mig. För vågade inte ha bredvid i sängen om man skulle råka täcka över honom. Kommer tillökning i november för oss. Hon kommer också få sova i egen säng, bredvid mig. Tar bara över när man matar på natten och lägger tillbaka när barnet ätit klart och somnat i famnen. Men gör det som känns bäst för er 🙂

2022-06-28
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Gravid i vecka 28

Tips är att utgå från hur du sover och hur känslig din sömn är. Jag är en ganska orolig sovare och ville därför inte ha dottern i sängen så vi köpte bedside crib. Och där har hon sovit majoriteten av nätterna sen hon föddes. För det mesta somnar hon på oss och sedan lägger vi ner henne men vi har även lyckats söva henne direkt i criben. För mig har det fungerat jättebra, känner att jag sover inte alls lika bra dom nätter som varit lite krångliga så vi haft nestet mellan oss i sängen.
Dock skulle jag nog gått på ordentlig spjälsäng istället för crib. Köpte en dålig då sidan inte går att höja/sänka lätt utan sitter fast med skruvar och den har fel höjd så matchar inte våran säng.
Men precis som andra skrivit tidigare, vad som passar för just ditt barn får visa sig men en bra utgångspunkt är hur du/ni känner inför för de olika uppläggen.

2022-06-28
SaraCB
SaraCB
Bebis på 5 månader

Bebisen somnar på mig eller pappan sen lyfter vi över henne i spjälsängen mest för att jag är rädd att råka slänga täcket över henne. Det blir ju lite meckigare när man ska amma men jag kan ändå inte liggamma så det spelar inte så stor roll att jag måste gå upp. Om du känner dig trygg med att ha bebisen bredvid dig så kör på det. Man brukar ju veta bäst slv vad som funkar i ens egen familj:)

2022-06-27
Masoli
Masoli
Bebis på 1 månader

Hej, jag köpte en Bedside crib, där man tog ner ena sidan.
Vår tjej har sovit i egen säng sen dagen vi kom hem från BB. Har aldrig vågat ha henne i sängen då vi rör på oss alltför mycket.
Det är också skönt att hon även som spädbarn kunde ligga där o inte var i behov att alltid sova på en osv. Det klart att hon gjorde det men hon sov också bra i sängen.
Vi bäddade sängen så att det blev ”trångt” och jag låg ju bara 20 cm ifrån henne.
Skönt också att slippa avvänja samsovning

2022-06-27
Sofieeva
Sofieeva
Barn på 1 år och 6 månader

Jag köpte en begagnad spjälsäng, där jag kunde ta ner ena sidan. Sen har jag kilat fast sängen mellan väggen och vår säng. Han sover i ett babynest i sin spjälsäng, vissa nätter vill han va nära mycket så då sover han med mig i sängen, sover då i c-position. Andra nätter sover han i sin säng, oftast stannar han kvar vid kl 5-6 i vår säng och sover de sista timmarna tillsammans, mest för att jag tycker de är mysigt.
Alla bebisar är olika, men jag tänkte att han kanske iaf vill ha sängen sen och då kändes de smart med begagnat och en spjälsäng inte ett bedside crib.

2022-06-27
LynnHJ
LynnHJ
Bebis på 3 månader

Käp begagnat skulle jag föreslå i alla fall om du inte planerar fler barn. Samma gäller andra saker såsom vagga, gungstol, bärsele (bara inte någon för gammal model) etc. Mam vet inte vad kommer fungera för barnet. Mina båda har sovit i spjälsängen sedan runt 4 månaders ålder och båda började med att sova på mig först, sen gick det bredvid/babymest och så flyttade jag ut de till spjälsängen när jag upplevde det skulle gå. Altså det är jätte mysigt att samsova men man är så bunden och när barnet är 4+ månader börjar det röra sig massor så jag upplevde inte det tryggt. Det var lättare att få barnet sova i spjälsängen än säkra stora sängen. Köper du begagnat så sparar du mycket pengar och fungerar det inte så blir du inte ledsen. Jag köpte en fin begagnat vagga för halva priset och den användes endast fåtal gånger då det inte fungerade trots många försök ;).

2022-06-27
Amana
Amana
Bebis på 9 månader

Stella sov bredvid mig i sitt babynest till hon var 4-5 månader. Då var det urvuxet på längden. Sedan växlade hon mellan sin säng (bredvid min sida) och samsova med mig. Nu är hon snart 11 månader och sover första delen i sin säng (till kanske 3-4 på natten ,uppvaket) och sedan sover hon hos mig till vi går upp på morgonen.

Stella uppskattar sin säng och sover som bäst i den fram till första uppvaket.

2022-06-27
Julli97
Julli97
Bebis på 11 månader

Mina två barn har båda sovit hos mig utan nest eftersom de velat ligga så nära. Har funkat fint för oss. Minsta är nu fem månader. Spjälsäng använde vi till storasyster när hon var någonstans runt 6 månader eller 1 år. Minns inte riktigt. Svårt att veta innan vad man får för bebis. Många nest går ju att knäppa upp i botten och därmed att använda länge även när barnet blivit större. Det är mest bedsidecrib som varit onödigt för oss. Men alla barn är som sagt olika

2022-06-27
Chall
Chall

Min lilla blir 9 månader nästa vecka och har för bara några veckor sedan gått med på att sova i sin säng. De 3-4 första månaderna ville hon mest sova på mig, sen har vi samsovit och nu sover hon i sin spjälsäng. Det kan ju vara skönt för dig på dagen att ha bebisen i spjälsängen ifall du vill göra annat. Om bebisen går med på det, svårt att veta med de där små ☺️ hittar du en billig begagnad säng är det ju inte hela världen om den inte används så mycket. Det är mysigt att samsova, kör på så länge alla trivs och mår bra av det ❤️

2022-06-27
Blomman21
Blomman21
Bebis på 10 månader

Hej

Vår son vägrade sova i sin säng, sin vagga eller sin babynest. Han fick sova på en stor kudde första tre veckorna. Nu har vi dock tvingat honom sova i sin vagga men våran babynest är helt oanvänd.

Köp inte för mycket i förväg.

2022-06-27
Isash
Isash
Bebis på 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...