App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vad behöver man till en bebis och vilka märken är ”bättre”?

Jag och min sambo väntar vårt första barn och vi är de enda i våran umgängeskrets där vi bor som är inne i den delen av livet. Därför känner vi båda två extremt förvirrade i djungeln av prylar och alla bäst i test. Vi har nog både läst och sett alla youtube videos som hade bäst i test för både barnvagn, babyskydd och bröstpumpar men fy det gjorde det ännu svårare att välja. Nu är vi i vecka 27 och fick nog och åkte bara och ignorerade allt vi läst om och valde utifrån vad vi tyckte borde funka bra för oss. Hur tänker ni andra och hur navigerar ni bland alla prylar till en bebis?

2022-06-23
Mellie
Mellie
Gravid i vecka 27

Babykläder kan man köpa billigt på reor eller tex på H&M. Det är inte värt att köpa för mycket på sig i början för man vet ej storleken på bebisen, hur snabbt de går ut från första storlekar (ibland även på en vecka) och så vet man inte heller vad man gillar (föreslår pyjamasar med kedja då det går snabbare att klä om tex på natten när de kissade på sig...). Vill du ha något fint så leta efter reapriset på dyrare märken eller köp 1 finare plagg per bebis storlek så har du något fint när ni ska träffa familjen etc. Babymossor är guldvärt att köpa, de används ju alltid ute (på sommaren blir det hatt). Planerar du fler barn så är det bra att köpa bättre kvalité men egentligen så behövs det inte, det blir ändå massa spill på dem (från mjölken,sen maten) ochningen tid att tvätta de på bäst sätt för dem. Vi använde 0 dreglisar vid första barnet men vårt andra spiller mjölk hela tiden och så använder vi fortfarande dreglisar trots att han är 8 månader. Något att inhandla, några stycken i alla fall.

Andra viktiga saker är: babyskydd till bilen, barnvagn (gärna så det går att koppla på babyskyddet,liggdelen och sitdel), någon slags säng till bebis eller babynest, Skottbord eller bara en sådan dyna som man kan lägga på var som helst om du har bra ställe, lite blöjor men för de minsta storlekar räcker det nästan med det man får i olika gratis babyboxar, bebis dushshampo, bebisolja, något för röd rumpa, 1 paket mjölkersättning ifall (semper, hipp, spelar ingen rolm). Det finns säker fler saker tex en sådan påse till babyskyddet eller regnöverdrsg till barnvagnen.

Jag vet inte bra eller dåliga märken. Vill du köpa bröstpump så har jag testat Meddelas elektriska, var helt ok, manuella fungerade inte för mig. Pump kan man alltid införskaffa snabbt såsom många andra saker tex extra plagg finns även på Ica maxi.

Jag har köpt lite kläder och så hade jag mycket från första bebisen. Vad jag märkte tyvärr att vissa märken gör kläder för smalare bebisar så min kraftig (ej jätte tjock) bebis rymdes knappt i de och så användes de inte. Tycker Geggamoja, Polarn och pryllet och H&M har rätt bra kläder men det sist nämnda känns som att kläder krymper i tvätten eller att de storlekarna är lite mindre (tex min bebis är redan nästan för stor för 74 storlek där trots att han kanske är runt 71 cm nu).

När det gäller begagnat så hittar du bra begagnat eller någon i familjen är över bebistid så är det guldvärt men det vi fick var tyvärr väldigt hårda kläder, urtvättade massa gånger och sprödiga. De användes ibland, fanns några bra plagg där med men då är det oftast yttre plagg (tex vinteröverakl) för de kunde inte ha använts massor av en bebis som inte kan gå ens;).

2022-06-24
Amana
Amana
Bebis på 8 månader

Vagn, kläder, blöjor, lite småsaker som babyolja och Bepanthen. Resten fixar man när man märker att man behöver.

Vi har en Ninderkraft XMoove Barnvagn med kombinerad sitt/liggdel som jag är väldigt nöjd med, den är väldigt lätt, hjulen wobblar lite men ingenting som man märker av när man kör den.

Försök ärva kläder om du kan eller handla second hand, kläder börjar bli väldigt dyrt och om du handlar kläderna på second hand/ärver är de redan urtvättade och mjuka för babyns hud samt att ni sparar pengar och ni minskar giftutsläpp i naturen.

Nappar kan vara bra att ha om ni vill testa med nappen under kinkiga stunder, om ni planerar att låta din man ta en matning kanske ersättning och nappflaska kan vara nått.

Jag tycker inte man ska ruta in sig så mycket på märkesvaror som oftast är lite dyrare, givetvis menar jag inte att man inte ska köpa saker som man upplever sig behöva men din bebis struntar i hur saker ser ut och hur de funkar, de din bebis vill ha är dig.

2022-06-24
Sealadis
Sealadis

Jag fick mitt barn två månader för tidigt och det är lite skumt hur mycket man ändå klarar sig utan saker.
Vi hade bara köpt en vagn och kläder (som nu visar sig vara på tok för stora för vår lilla dotter men hon växer i dem) och mycket kommer vi nog att få från andra.
Men viktigast är nog babyskydd och vagn. Allt annat kan man köpa i efterhand. Barnet kan sova tillfälligt i vagnen (nån dag eller två) tills man köpt nåt bättre.
Man kan även köpa på sig lite till ett så kallat "baby-apotek". Finns listor på nätet om man googlar det.
Men som andra också skrivit, vad är ni i behov av och vad tror ni kommer underlätta för er sen när barnet kommit? Allt kan man köpa i efterhand, så oftast är det ingen panik och blöjor och liknande kan man oftast köpa på apoteket i anslutning till sjukhuset.
Så ta det lugnt och stressa inte för mycket

2022-06-24
Chopythes
Chopythes

Tack! Vi hade en väldig tur och fick en vagn av min mamma (dock krav att hon skulle vara med och välja ut den) men vi blev nöjda! Eller ja vi har ju inte hunnit provköra den ännu men tror att det blir bra.
Sen fick vi en babyskyddet av min svärmor och då fick vi själva välja ut och valde en britax då vi gillade hur man kunde snurra den runt.
Men i övrigt så har vi köpt ett babynest och några filtar samt ett fårskinn (bebisen kommer i slutet av september). Alla kläder är antingen tradera (älskar tradera!), arv från sånna i närheten som har barn eller presenter. Vi bestämde oss att köpa nytt sånt som man kan satsa på och sånt som bebisen kommer verkligen behöva under en längre tid och sen sånt som är förbrukningsvaror får bli begagnat.
Men allt känns rätt rörigt och i vår föräldrar grupp så var vi nog det paret som var minst insatta. Alla verkade ha läst de böcker och bloggar som fanns om allt från prylar till förlossningen. Medans jag och min sambo har valt att ta det lugnt med allt och bara vara glada att vi ska få barn. Haha

2022-06-24
Mellie
Mellie
Gravid i vecka 27

Hej.
Min dotter är nu snart 4 månader och många av dom saker vi köpte va onödiga….
Men jag tycker inte att märken spelar roll utan vad du tycker känns bra.
Bra saker att köpa för oss var en amningskudde bröst pump(behöver inte vara någon dyr)
Kläder, bärselen/bärsjal och babynäst med handtag så man kan lyfta den när dom somnat och filtar.
Du kan alltid köpa saker i efterhand.
Men på kläder tycker jag faktiskt att hm är ett jätte bra märke billigt och bra kvalitet.
Lycka till 😊❤️

2022-06-23
Mammasofia04
Mammasofia04

Innan man köper på sig en massa saker bör man kolla. Vad är ni i BEHOV av, vad PASSAR er, vad har ni för KRAV.

När det gällde vagnen så visste jag redan vilken jag ville ha, en Emmaljunga. Men det blev ingen sån..
Vi hade krav att vagnen inte skulle vara för tung, klumpig, för bred, bra höjd på handtaget så vi båda är 180+.
Det slutade med att vi tog en britax smile 3, super nöjda. Vi köpte allt i ett paket och fick så med sittdel och babyskydd + bas. För en riktigt bra peng.
Vi kollade såklart på tester o sånt innan o denna var bäst i test.
Jag väntade med bröstpump, köpte sen en manuell men min mjölk kom riktigt aldrig igång så delammade en stund sen slutade jag.
Vet att man kan hyra bröstpump på apoteket så kan du prova dig fram vad som känns bäst. Men om du känner att du verkligen vill och är i behov av en, ta en elektrisk 😅
Absolut, alla tycker olika.. gällande allt.
Så sitt o prata, gå igenom vad ni tycker o tänker.
Mycket finns att köpa begagnat, bara tvätta o göra rent.
Men köp aldrig babyskydd eller dylikt i andra hand.

2022-06-23
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...