App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur vet man när man ska åka in?

Den ständiga frågan.... Alla säger att det inte går att missa när man ska åka in till förlossningen men flera jag känner har väntat för länge vilket har lett till födsel hemma samt att några av mina kompisar inte hade outhärdligt ont men var ändå öppna 7-8 cm när de kom in. Jag är gravid i vecka 39 och har som en väldigt stark mensvärk, strålar från ländryggen in till magen. Täta sammandragningar. Mår fruktansvärt illa men när jag ringde till förlossningen säger de att jag ska ha sån smärta att jag inte kan prata. Är inte detta väldigt individuellt dock? Jag är en person som har fått stå ut med mycket smärta i livet av olika anledningar och är ganska smärttålig, jag har också ett grymt pannben och kan härda ut. Blir därför väldigt svårt för mig att veta när gränsen är nådd. Jag har alltid kunnat prata under mina extrema smärtor förut. Mina kompisar har kunnat prata under sina förlossningar. Därför blir jag väldigt osäker, är så rädd att vänta för länge så jag inte hinner in..... I vissa situationer tidigare har jag haft så ont att jag har legat över badkaret och spytt och svimmat av till och från men har kunnat prata trots det. Är långt ifrån den smärtan nu.

2022-05-27
Beaan
Beaan
nyfödd bebis

Jag fick krystvärkar hemma och fick åka ambulans in till sjukhuset. 40 minuter senare var dottern ute.

Hade som mensvärk på morgonen som höll i sig i 2-3h. Sen slog det över till riktiga (jag vet inte vart jag ska vägen) värkar. Kom tätt men förlossningen tyckte inte de varade tillräckligt länge, mellan 35 och 50 sek men inte en hel minut som de ”ska”. Blev ombedd att ta 2 Alvedon och ett bad. Hjälpte ju såklart inget. När jag kom ur badet slog värkarna över till krystvärkar från en värk till en annan. Slemproppen och vattnet gick och värkarna kom med 1.5 minuts mellanrum.

Förlossningen sa också att det ska göra rejält ont, men som förstföderska är det ju omöjligt att veta exakt vad det innebär. Så håller med de andra - stå på dig! Jag önskar att jag kom in tidigare med tanke på hur snabbt förlopp jag hade (bebis ute 5.5 h efter första värken). Ville ha all typ av smärtlindring men hann inte få något alls.

Men trots detta - det är en sjukt häftig upplevelse. Känns som att kroppen ändå vet vad den gör. Och snart kommer du få träffa din bebis! 🥰

2022-05-31
Avokadon
Avokadon

Jag hade en extremt lång latensfas på 17 dygn, åkte in för kontroller vid flertalet tillfällen. Under latensfasen hade jag så pass mycket smärta att jag inte kunde sova utan sovdos. När värkarbetet övergick i aktiv fas så kom värkarna tätt och värkarna var extremt smärtsamma så var inga frågetecken utan jag åkte in direkt när dem började. Jag kände att det var för smärtsamt att hantera hemma och kändes självklart att åka in. Jag klockade 5 värkar under 10 min, ringde och åkte in. Sa bara att "nu kommer jag" och förklarade läget!

2022-05-30
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 6 månader

Jag kände aldrig när det var dags att åka in. Jag fick väldigt starka värkar direkt.
Mitt enda tips är att ringa till förlossningen och håll regelbunden kontakt när du känner att du har antingen känner att värkar drar igång, även att de är väldigt glesa och inte gör ont än (det kan såklart vara svårt att veta vad som är en värk eller inte), eller annat tecken som slempropp/vattenavgång etc. De är duktiga på att guida dig och hjälper dig igenom stegen både kring när du bär åka in, de håller utkik efter lediga platser på förlossningen så att du kanske får åka in lite tidigare, och kan hjälpa dig över telefon att hantera smärta när det eventuellt kommer sen :)

Lycka till!

2022-05-30
Hellman
Hellman
Bebis på 4 månader

Förstår att det är jobbigt att vänta! Hoppas infektionen går över snabbt ❤️ jag hade också högt blodtryck mot slutet och fick åka in 3 ggr innan det var dags för de trodde jag fått havandeskapsförgiftning (jag har migrän också så huvudvärken triggade dom till att be mig komma in), men alla prover var bra varje gång så man fick åka hem igen och vänta glatt 😂 Tillslut gick vi ju till och med över till 41+3 innan det drog igång 😅 Men hoppas att de startar tidigare för dig, det att du redan är i v 40 🥰 Lycka till och krya på dig!

2022-05-30
Pancakes
Pancakes

Tack för alla svar hörrni, det ger lite perspektiv. Åkte in igår och urinprov visade att jag har någon slags infektion, troligtvis urinvägsinfektion, därav min smärta. Får ju fortfarande värkar men de trodde att smärtan förstärks av infektionen. Fick åka hem och nu måste jag vänta i flera dagar på urinodling innan de vet vad de ska göra.... Hade även förhöjt blodtryck. Mår skit idag och känns som att det blir svårt att skilja på infektionssmärtan och om det skulle dra igång på riktigt. Jobbigt att sitta hemma och vänta i ovisshet.

2022-05-29
Beaan
Beaan
nyfödd bebis

Jag hade super ont i ryggen och min sambo ringde in, han fick rådet att ställa mig I duschen. Kom knappt i och ur duschen för smärtan gjorde mig stel typ. Sambon ringde igen då och under samtalet började jag blöda så fick åka ambulans i ilfart.
Där inne var jag öppen typ 6cm, en 20 min senare vill jag ha smärtlindring för ryggen och blev undersökt och då var det 10 cm och dags för sonen att komma ut..

Så de känns som om de inte tar de med smärta på allvar heller direkt för vi var inne i knappt 1h tror jag.

2022-05-28
philly66
philly66
Bebis på 12 månader

Jag tyckte också det var irriterande att höra ” du märker när det är dags” hela tiden 😅 Jag hade vanliga oregelbundna sammandragningar dagen innan, sånna som inte gör ont liksom och ingen som helst mönster när jag tajmade, kanske enda tecknet att det var på gång var att de höll på hela dagen? Gick och la mig kl 00 som vanligt, kollade på lite Netflix i sängens och somnade. Kl 03 vakande jag av intensiv smärta i nedre delen av magen, märkte att det kom i vågor. Tajmade och gick på toa, slemproppen kom och lite gul/brun vätska i binda (tog binda för att kunna beskriva färgen på telefon till förlossningen). 4 minuter mellan värker redan då, ringer förlossningen och de säger ta en Alvedon (standard 🤣🤣🤣) och ring tillbaka när vi har 3 värkar på 10 min. En halvtimme senare hade jag det, ringde och värkarna var 2-3 minuter mellan. De sa kom in, ringde taxi och kom in kl 05 med värk varannan minut. Fick en säng och de kollade mig och sa 9cm öppen redan! Ingen epidural pga det 😅 05.40 var jag 10 cm och vattnet gick, hon var ute fem timmar senare (hon tog lite tid på sig att komma ner, annars hade det nog gått fortare) 🥰 Jag var då 41+3 när hon kom ☺️ Jag har också ganska hög smärtgräns så man får stå på sig när man pratar med dom på telefon känns det som! Även på plats, de satte fel instrument på min mage först och såg inga sammandragningar på monitorn och ba ”är du säker på att du har värkar??” 🤣 Där låg jag 9-10cm öppen och bara kollade på barnmorskan typ hur kan ni ens fråga det 😅 De upptäckte att de satt fel instrument på då lol. Lyssna på magkänslan är mitt råd, på ett sätt hade alla rätt att man märker, men det kan ju gå väldigt fort liksom 🙂 Bättre att vara på väg in när ni ringer förlossningen om ni har långt att åka. Lycka till!

2022-05-28
Pancakes
Pancakes

Bean; vi har en timmes bilväg till närmaste förlossning

2022-05-27
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Om jag hade lyssnat på vad de sade till mig på samtalet med förlossningen då hade jag fått föda hemma eller I bilen. Du behöver lita på dig själv dvs jag tycker att det känns annorlunda när förlossningen börjar, inte som dagarna innan. Känslan kam byggas upp över några dagar men det kan gå fort också. I mitt fall kändes det annorlunda men jag säger det som person med helt osmärtsamma förvärkar så jag vet inte hur det är om man brukar få falska förvärkar ofta.

När det gäller smärta så lita inte heller på det att du inte ska kunna prata. När jag var på samtalet sist då började jag få riktigt ont under samtalet men de nonchalerade mig för att jag jade ont bara i nån timme eller två. Precis efter samtalet blev det redan så jobbigt så jag hade svårt att samla tankar, men jag kunde ju prata lol. 1 timme senare hann vi till sjukhus och jag fick ut barnet på 15 min, var helt öppen när vi kom fram.

Min barnmorska på mvc sade till mig att det är bättre att komma in en gång för mycket än för sent, men jag kan förstå att det inte är så enkelt när man tex har andra barn och kan inte bara åka iväg så lätt. Altså försök lita på dig själv och det värsta som händer är att de skickar dig hem igen efter någon timme eller två, men någon kommer i alla fall undersöka dig.

2022-05-27
Amana
Amana
Bebis på 8 månader

Nu var jag redan på plats på förlossningen pga. Igångsättning men jag tänkte efter 3-4 timmar med värkar att det kanske inte var riktiga värkar än då jag också fick till mig att jag var för lugn så de sa att jag nog bara var i latensfasen. Kallade tillslut på barnmorska ändå då jag hade ont. Bad om en kontroll,var då 10 cm öppen och det var dags att krysta. Barnmorskan var förvånad att jag öppnat mig så snabbt och var smärttålig minsann typ. Jag känner i efterhand att de inte tog mig på allvar riktigt pga. Förstföderska och att jag inte uttryckte sån smärta. Så mitt tips är att lita på din magkänsla och kanske hellre åka in om du vill för kontroll.

2022-05-27
AmandaS
AmandaS
Bebis på 11 månader

Jag åkte in förra veckan och då var livmodertappen helt utplånad och jag hade öppnat mig 1 centimeter så något har ju startat helt klart. Tycker det är så konstigt att barnmorskorna går efter en mall när alla är olika och att smärta upplevs individuellt.

2022-05-27
Beaan
Beaan
nyfödd bebis

Men oj, hur långt hade du till förlossningen då?

2022-05-27
Beaan
Beaan
nyfödd bebis

Jag fick samma svar av förlossningen när jag hade värkar med mitt första barn, att jag var för lugn när jag fick värkar medan jag pratade med barnmorskan. Det slutade med att min pappas sambo skickade in oss och när vi kom fram på förlossningen var jag 10 cm öppen och vi var inne på förlossningen i 14 minuter innan barnet var fött. Så mitt råd är åk in för en undersökning.

2022-05-27
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Åk hellre in för tidigt än försent.
Klart det är individuellt, tramsigt svar av förlossningen tycker jag. Jag har kunnat prata varje gång.
För mej har det varit ett tydligt tecken när smärtan går ner i benen.
Klocka sammandragningarna och se om de tätnar. Det finns säkert någon app som kan göra detta lättare! Istället för att sitta med klockan och anteckningsblocket...
När de är täta och regelbundna och håller i sig så är det dags att åka in för kontroll

Lycka till!

2022-05-27
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...