App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Meddela arbetsgivaren om föräldraledighet

Hej, När man ska meddela sin chef angående föräldraledighet, vad behöver man informera om då? När och hur länge, vilken dag man önskar återgå i tjänst osv. men är det något mer? Till exempel om jag nyttjar föräldrapenning från dag ett eller om jag börjar med obetald ledighet, eller har arbetsgivaren alls med sånt att göra? Tänker om det spelar in för föräldrapenningstillägget. Vilken information lämnade ni till er arbetsgivare? 🙂

2022-05-26
Emerentia32
Emerentia32
Gravid i vecka 36

Tack för era svar! 👍

2022-05-31
Emerentia32
Emerentia32
Gravid i vecka 36

Om du får/ska få föräldralön från din arbetsgivare kan de ibland kräva utdrag från FK. Rätten att begära ut intyg från FK vid beräkning av föräldralön regleras i kollektivavtalet.

2022-05-26
Masvea
Masvea
Bebis på 11 månader

Ag har inte med ditt uttag från FK att göra förrän barnet är 18 månader gammalt. Då kan AG begära att du tar ut FP-dagar från FK för att bevilja ledighet. SÅ före 18 månader behöver du enbart berätta för AG om du ska jobba eller ej.

Det står 2 månader före, men vissa avtal säger 3 månader före och det är ju bra att vara helt säker på att det går rätt till så jag har alltid sagt till 3 månader före + lämnat in lappen (papper eller digitalt) så att det inte bara är något man pratat om. Utan man har faktiskt lämnat in sin ledighet.

Lämna in för lång tid framöver, om du kan. TÄnk på att du alltid kan avbryta för tidigt om du ångrar dej och vill jobba mer än du sagt.

2022-05-26
solskensmamman
solskensmamman

För mig gav det ena det andra - jag berättade för chefen efter RUL att jag var gravid och då fattade hon ju att jag också inom kort skulle behöva vara föräldraledig. Det schysstaste tycker jag är att i god tid även meddela chefen något sånär när man planerar att gå på ledighet och hur länge eftersom det kan behöva anställas någon vikarie. Chefen kommer säkert fråga dig annars om du dröjer 😉. Eftersom jag jobbar på kontor och mådde bra under båda mina graviditeter jobbade jag med första barnet till 4 veckor innan BF (först 2 v semester och sedan 2 v FL) och med andra 2,5 vecka innan. Till arbetsgivaren behöver du inte meddela när du börjar ta ut föräldrapenning. Föräldraledighet är en sak och föräldrapenning är en annan. Datum för när man sedan planerar att återgå till arbetet kan ändras under föräldraledigheten. Tror man måste meddela chefen två-tre månader innan bara

2022-05-26
Chall
Chall
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...