App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Sova

Min dotter är snart 4 och vill verkligen inte sova. Hon bara skriker och slåss och kastar saker. Vet verkligen inte vad jag ska ta mig till, samma visa varje kväll.

2022-05-25
Marreel
Marreel
Gravid i vecka 27

En till liten tips som jag själv använder är att om barnet kastar saker så tar jag de direkt och säger att de kan fås tillbaka vid senare tillfälle eller när barnet har lugnat sig och säger att de inte gör om det. Är det saker barnet inte bryr sig om (tex dina grejer) då gäller det att plocka undan så mycket man kan i sovrummet så finns det inget att kasta. Man kan över föreslå att barnet kan få ut sina känslor på ett annat sätt tex trampa hårt, försöka berätta vad de känner eller liknande.

2022-05-28
Amana
Amana
Bebis på 8 månader

Kolla hur hennes dag ser ut, om hon får tillräckligt med stimulans men även tid att värva ner och tid med er (särskilt om hon går till förskolan). Jag rekommenderar ingen tv, surfplatta (altså inga skärmar) minst en timme före läggningen för det påverkar negativt somn och så får man "slöss" med barnet för att få de sluta titta. Man kan börja alltid prata före läggningen dvs att man berättar att snart blir det tid att sova några gånger före så att hon känner att hon kan göra klart det hon vill. Engagera inte i lekar som piggar upp, snarare läsa bok, göra puzzel etc. Kanske försök göra något som hon ser fram emot tex gemensam sagostund i sängen där du läser bok hon väljer? Bara en. Kanske även kolla om hon läggs vid rätt tid (inte för sent men inte alldeles för tidigt för är hon inte trött kommer hon kämpa emot jätte mycket). Ni kan försöka skaffa en läs rutin som ni följer och berätta alltid ordningen dvs snart äter vi kvällsmat, sen borstar tänderna, går på toaletten byter till pyjamas och går läsa till sängen (något åt det hållet). Då får hon översikt om vad som kommer hända. Vill hon inte göra något så kan man testa ge val tex vill du ta på dig den eller den andra pyjamasen? Eller om det går helt åt skogen säga att du kommer hjälpa till henne med tex att klä på sig om hon inte gör det själv. Nu har jag bara en 3 åring och en bebis så det kanske inte fungerar på äldre barn, men så gör vi med vår flicka och det brukar gå lättare.

2022-05-28
Amana
Amana
Bebis på 8 månader

Rekommenderar "respektfulltforaldraskap" på instagram, hon skriver om barn och anknytning. Sömnen blir en separation som kan kännas jobbig för barnet och då kan närhet och fokus på nästa möte och att det kommer bli så mysigt att ses imorgon igen funka. Typ möta barnet i besvikelsen av att behöva skiljas från er föräldrar för natten.

2022-05-27
Sofiaelias
Sofiaelias
Bebis på 9 månader

Testa även olika saker som att läsa/lyssna på "Kaninen som så gärna ville somna"
Eller "Visst kan Lillis Räv sova"

2022-05-26
solskensmamman
solskensmamman

Antar att du testat det mesta redan men funkar det om du ligger med henne i hennes säng? Eller var brukar hon somna? Går det att prata med henne när hon är lugn och fråga varför hon skriker och slåss? Är hon rädd för att somna? Vara själv? Mörkrädd? Bra sätt som funkat på min dotter (5 år) att varva ner innan läggdags är typ tv, ljudbok, bad/dusch eller annan lugn aktivitet. Sömn är alltid svårt och när man tror att ungen kommer däcka på kvällen för att man varit uppe tidigt på morgonen eller gjort mycket under dagen så kan det lika väl bli precis tvärt om. Du kan också höra med BVC om de har några råd eller tips

2022-05-26
Chall
Chall
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...