App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur mycket kläder ska man köpa?

Hej! Hur mycket kläder har ni skaffat till bebisen innan? Hur mycket av varje storlek, vad för kläder? Vi bor i lägenhet utan tvättmaskin (ingen möjlighet att skaffa en heller), så det är tvättstugan som är en våning ner som gäller för att tvätta. Vill inte köpa alldeles för mycket, men vill inte heller stå helt utan kläder. Speciellt med tanke på hur fort de växer i början.... Hur hade ni tänkt? Det brukar vara relativt enkelt att få tid, bara man planerar lite, däremot är det svårt att få 17-21tiderna då de flesta bokar dessa. Det är inte heller jätterimligt att tvätta dagtid när man är själv med bebis. Vi har som sagt en trappa ner till tvättstugan, men ingen hiss. Så det känns svårt att få sig smutstvätt+tvättmedel+bebis ner för trapporna. Vi brukar tvätta vanligtvis typ varannan-var 3e vecka beroende på om vi nyligen renbäddat sängen osv. Men känns som det kommer öka med tanke på att bebisen också kommer förbruka kläder osv.....

2022-05-25
Fjällsippan
Fjällsippan
Gravid i vecka 31

Här kommer en kommentar som går helt emot alla andra - köp rejält med barnkläder.
I början var vår bebis (lik som många andra bebisar jag känner) en riktig kräkis. Hon kräktes heeeela tiden och rejält, vi fick oftast byta både byxor och body. Kunde lätt gå åt upp emot kanske 8 ombyten per dag. Vi hade rejält med kläder och egen tvättmaskin. Vi tvättade minst en maskin om dagen, men upplevde ändå ofta att det inte fanns rena torra kläder.
Vi hade nog 15 pyjamasar för på en kväll/natt brukade det alltid gå åt absolut minst 3 gånger pga var helt ner kräkta och dyngsura. (Dock tipsar jag om att köpa pyjamas i en storlek större än vad som är lagom på vanliga kläder. Pyjamasar brukar vara det som växes ut först då benen blir för korta. Det är lätt att vika upp. Jag hade köpt i storlek 56 när bebis har s.50 på kläder och s.62 när bebis har 56 på annat).
Alla bebisar är ju olika, men det är inte helt ovanligt med kräk-bebisar, och skönt att ha så det räcker om så är fallet. Du kan ju alltid köpa på dig mer om du upptäcker att ddt inte räcker, men ha lite extra hemma för säkerhets skull skulle jag säga.

2022-05-27
LisaMalin
LisaMalin
Bebis på 9 månader

Superfina svar och bra tips här ovan! :)
Jag håller med om att inte köpa för mkt i början. Min lilla hade knappt kläder så sig alls första tiden. 😂
Ett annat tips kan vara att investera i lite olika filtar, kanske en muslinfilt och någon lite tjockare typ ullfilt eller gallerfilt?
Kläder i små storlekar växer barn ur snabbt, men filtar har man nytta av länge och kan användas i nest, spjälsäng, i vagn etc :)

2022-05-26
Hellman
Hellman
Bebis på 4 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-05-26
Hellman
Hellman
Bebis på 4 månader

Köp inte för mycket till att börja med. Jättesvårt att veta vilken storlek bebis kommer ha och hur mycket ombyten just din bebis behöver. Till min första var tex 50 alldeles för stort och till lillebror var 50 nästan för litet redan från start. Nuvarande bebis är en riktig kräkis så jag har övergett dregglisarna och köpt storpack tvättlappar från IKEA som jag trycker in lite innanför bodyn uppe vid halsen så blir det som en större dregglis och lätt att bara slänga på tvätthögen. Kräket gör även att mina och makens kläder åker i tvätten sjukt ofta. Om möjligt hade jag efter tvättning bokat en ny tid typ redan veckan efter så har du alltid en tid nära. Skönt att få upptvättat både när det kommer kräk och bajs på kläderna. Tipsar även som föregående om bärsjal/sele för att vid nödfall kunna tvätta när du är själv med bebis. Har ni källarförråd kanske du kan förvara i alla fall tvättmedlet där för att slippa asa det i trapporna?

2022-05-26
Chall
Chall

Jag brukar tvätta en gång i veckan, ibland två beroende på tvättmängd men hos oss är tvättiden bara tre timmar. Beräknar antal kläder efter det, men det är nog en smaksak hur ofta man vill handtvätta eller om man föredrar tvättmaskin. Ett tips är att förtvätta nedbajsade kläder (och längre fram matfläckar) i en hink och sen i tvättmaskin. Fläckar som är svåra att få bort kan man lägga fläckborttagare på. Kräks ditt barn mycket så är tvättmaskinen till nytta där också, går inte bort så bra med handtvätt. Dregglisar från pippi eller fixioni är bra för att spara ned tvätt också (om barnet kräks mycket eller senare när barnet börjar dregla mer. Vänta med inköp tills du ser hur ditt barn är).

Finns bra inköpslistor på 'rulla vagn' och appen preglife som jag gick efter. Det brukar komma en hel del gåvor när man precis fått bebis, så köp lite i förväg i de första storlekarna och som tidigare skrivit så komplettera vid behov när ni märker vilka typer av kläder som ni trivs med och behöver. Går också att skaffa någon storlek större i vissa plagg och vika upp kläderna. Omlottbodys (framförallt första tiden) alternativt lite rymliga bodys (underlättar ombyten), hängselbyxor med knäppning i baken (kan användas länge) och pyjamas med dragkedja är lite av våra favoritplagg till sonen.

2022-05-25
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 6 månader

De växer så fort de första månaderna så mitt bästa tips är att köpa secondhand. Finns så mycket fint och billigt. Som redan nämnts så är pyjamas väldigt bra och smidigt. Det är ju olika från barn till barn hur smutsiga kläderna blir, vissa kräks mycket osv. Så lite svårt att säga innan hur mycket som behövs... Köp litegrann i olika storlekar och fyll på senare om du märker att det inte räcker. Ett annat bra tips är att skaffa en bärsjal, då kan du gå ner till tvättstugan med bebisen. Köpte min på tradera, mycket billigare än att köpa ny. Kram och lycka till!

2022-05-25
Blomman21
Blomman21
Bebis på 8 månader

Om det "bara" är enklare nersmutsat, tex dreglat eller liknande så kan man ju antingen tvätta i handfatet och/eller kombinera med dregellappar som man kan sy enkelt själv eller köpa.
Handtvättar du så slits det inte lika hårt på kläderna som det gör i tvättmaskin, framförallt barnkläder :D
Om du googlar på handtvätt i handfat så kan du nog få upp en hel del tips på hur du kan göra på bästa sätt.

2022-05-25
Chopythes
Chopythes

Jadu. Allt löser sig.
Vi har också tvättstuga en våning ner, vi är 2 i hushållet. Vi turas om att gå ner under tvättiden så 1 person inte får dra hela det lasset.
Tvättar inte om jag eller pappan blir ensam med barnet, inte ens nu när hon är större.
När de är så små så blir inte kläderna skitiga på samma sätt som när de blir större.
Jag tvättade för hand i handfatet. Med neutral tvätt och sköljmedel (flytande). Fungerat utmärkt.

Vår tjej bodde i pyjamas första månaderna.
Vi hade lite bodys o byxor.
Storlek 50 fick vi köpa i efterhand då vi hade 56 i kläderna.
Sen köper man lite då o då.
Köp inte på dig för mycket.

2022-05-25
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...