App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ångest över bebis viktuppgång och mat

Födde min dotter för snart 3 veckor sen med KS, har sedan dess haft problem med att få igång amningen (ammar men känns som det kommer knappt något) Hon tappade mer än 10% av sin födelsevikt så det blev insatt tilläggsmatning. Något som vi fortsätter med hemma nu. Ammar henne först, men hon somnar alltid ifrån det i princip vad jag än gör, byter bröst, killar under foten, byter blöja. tar av kläder osv… Sen blir det ersättning, något som vi testat ge både i kopp och med tesked men hon blev bara frustrerad och slog och vifta de omkring sig så allt flög överallt så tillslut gick vi över till flaska bara för att hon skulle få i sig ersättningen. Kontentan av hela denna situation har gjort så jag går runt och har ständig ångest över att hon inte går upp i vikt (hon har gå upp en liten del, typ 350g över sin födelsevikt nu men tycker hon väger väldigt lite) och varje gång hon är klar så känns det som hon ätit för lite ersättning. Förpackningen säger runt 90-120ml för en 2-4 veckors bebis och söker jag på nätet står det allt mellan 80-150ml. Hon äter kanske minst 40 men max 70ml ersättning + det lilla hon kanske får vid amning per måltid. Hon går ju upp i vikt men jag känner en konstant ångest för att det ska vända och gå neråt igen. Känner mig så oduglig som mamma som inte kan mätta mitt barn och BVC-tanten säger bara att jag ska fortsätta som jag gör för min dotter går ju upp i vikt. Hon försöker nog bara lugna mig men jag känner mer som att hon inte har min ångest på allvar. Börjar fundera på att ge upp amningen för det känns lönlöst när man knappt producerar någon mjölk (pumpar mellan varven och får kanske totalt 50ml från båda bröst tillsammans och det är det mesta jag fått hittills) och bara ge ersättning. Då vet jag att hon får i sig mat och det hon ska ha. Problemet då är att hon sväljer ofta fel när vi ger flaska vilket gör flaskmatningen också till ett jobbigt ångestmoment för både mig och sambon då vi är så rädd att hon ska kvävas. Vet inte vad jag ska göra eller hur jag ska tänka. Hoppas någon kan komma med något gott råd till en uppgiven nybliven mamma :(

2022-05-19
ThereseA
ThereseA
Bebis på 1 månader

Tack alla fina ni ❤️ Ska försöka kämpa vidare och testa annan napp/flaska. Känns så skönt att inte vara ensam om detta 🙏🏻🙏🏻

2022-05-21
ThereseA
ThereseA
Bebis på 1 månader

Hade samma problem med dottern när hon kom för fyra veckor sedan. Blev återinskrivna på BB för att kunna hålla koll på vikten efter att hon gått ner 11% från födelsevikten. Ammade och tilläggsmatade var tredje timme.

Väl hemma igen tog vi beslutet att skippa amningen just för att det var hopplöst att förstå hur mycket hon får i sig. Körde på pumpad mjölk och ersättning i 2-3 veckor och nu är det enbart ersättning som gäller. Har en mycket piggare bebis som går upp fint varje vecka och det var det viktigaste för oss.

Men med det sagt, vill du amma så kämpa på och ta hjälp. Alla säger ju att det tar några månader att få rätt på det. Det viktigaste är att du och bebis mår bra! ❤️

2022-05-20
Avokadon
Avokadon

Du har säkert läst på en del, men det kan ta några månader innan amningen blir etablerad. Om du vill amma kan det vara värt att kämpa på då bebis verkar gå upp lite i vikt åtminstonde, men det är såklart helt upp till dig om du vill fortsätta amma eller inte. Problemet med flaskan kanske kan lösas genom att testa andra märken och nappar?

Jag känner igen mig i att det är svårt att pumpa. Trots att min helammade bebis gick upp mycket i vikt släppte jag knappt ut en droppe till pumpen. Det fungerade dock mycket bättre att handpumpa med bara handen, ingen pump eller så alls. Lite bökigt, men värt det om man vill pumpa ut. Det kan också hjälpa bebis att få i sig mer om du stimulerar bröstet så att mjölkutdrivningen kommer igång innan bebis ska äta så behöver hon inte trötta ut sig för att mjölken ska börja rinna om du förstår hur jag menar 😅 Sen är det väl klart att man somnar lätt när det är så mysigt vid mammas bröst också 🥰

2022-05-19
Sofiaelias
Sofiaelias
Bebis på 9 månader

Jag gick också igenom detta. Vid första kontrollen hemma hade han gått ner ca 10% och jag blev tillsagd att ge ersättning i kombination med amning. Han började sakta men säkert gå upp i vikt. Vid 12 veckor gick jag helt över till ersättning för jag fick aldrig igång en bra mjölkproduktion för jag märkte han blev aldrig mätt av amningen.

För mig blev allt så mycket lugnare när jag gav endast ersättning. Jag såg att han fick i sig mat och han var mätt och nöjd. Jag blev mindre stressad eftersom vid amningen hade vi verkligen svårt med det.

Han har alltid varit liten och smal till nu normalviktig till sin längd. Aldrig en riktig glupsk mat tokig pojk heller och han säger nästan aldrig till när han är hungrig så jag måste hålla koll att jag ej glömmer att ge honom tillräckligt med mat. Han äter när han får men han säger nästan aldrig till och han äter oftast mindre per gång än vad det står överallt någon i hans ålder ska äta.

Vi hade problem med flaskor i början, provade många olika tills vi hittade en, för oss fungerade Philips Avent antikolik bäst.

Du får testa dig fram till vad som fungerar bäst för er. Viktigast är att bebisen går upp i vikt vilket verkar fallet. Sedan om du vill gå över helt till flaska och ersättning är helt upp till dig.

2022-05-19
NewGurl
NewGurl
Bebis på 13 månader

Glömde säga en sak...
Haka inte upp dig på att mängden ersättning för olika åldrar MÅSTE vara så. Min son åt 120 fram till nyligen när han skulle haft mycket mer. O han väger nästan 9 kg nu... visserligen åt han kanske oftare men han ville ha det så.
Olika barn äter olika mycket. Sen får hon ju i sig av amningen så det jämnar ut sig :)

2022-05-19
Aydinnn
Aydinnn
Bebis på 7 månader

Hej
Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, nästan identiskt med min situation. Min son föddes 2,7 kg och när vi kom hem så hade jag sån mjölkstas så ja höll på o dö kändes de som.. pumpade ur det men pojke fick aldrig nåt bra grepp om bröstvårtan då men kämpade på o gav bröstet i ca 2 veckor o trodde då att han åt eftersom han svalde o somnade ganska fort vid bröstet men efter första o andra bvc besöket så visade sig att han gick ner i vikt.
Bvc ville att vi skulle börja med ersättning så vi gjorde de, ammade o gqbb sen 30-40 ml tilläg o han började gå upp fint.
Jag pumpade också vid sidan av men pumpen tog knappt ut nåt o de hela cirkulerade i en ond cirkel med 4 mjölkstockningingar på 4 månader... o ändå fortsatte jag för jag vill så gärna amma.
Han började amma "på riktigt" vid 5 månader med bra grepp o så men då va de för sent, mjölken hade sinat (han amma typ morgon o kväll i en månade) o nu när han snart är 7 mån så har han bara fått ersättning i tvä månader. Det bästa som kunde hända både för mig o för honom.

Vet inte om det var några råd direkt men jag kände att jag fick skriva av mig så att du blir medveten om att du inte är ensam.

Pumpen tar ju inte alltid all mjölk o ibland inget. Barnets sugereflex är det bästa.
Min son somnade också alltid nästan 5 min efter början på varje amning.

Det enda jag kan tipsa dig är om du kan ta kontakt med amningsmottagningen, dem är sååå duktiga på att hjälpa.
Det visade sig att min son hade läppband till slut så det kanske är nåt sånt som gör att din bebis inte tar riktigt o inte kan säga ordentligt..?
Hoppas att allt går bra för dig o bebis.

2022-05-19
Aydinnn
Aydinnn
Bebis på 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...