App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldradagar eller semester??

Hej. Är så förvirrad. Är det smart att ta ut semesterdagar istället för föräldraledighet till exempel i början med barnet, för att spara på dagar och kunna vara hemma längre? Vad händer annars med semesterdagarna, sparas de? Blir inte klok var jag ska finna information

2022-05-05
Ellen321
Ellen321
Gravid i vecka 38

Att lägga semester och FP omlott så ena föräldern har semester samtidigt som den andre tar FL är toppen när barnet fyllt 1 år.
Före barnet fyller 1 år så får båda föräldrarna vara helt lediga bara man anmäler 2-3 månader i förväg till sin arbetsgivare.
Behöver man få ut pengar för att klara av att vara lediga tillsammans är det också en bra idé att lägga semester/FL omlott, så kan man få ut 2 bra inkomster samtidigt.
Men klarar man sig utan full lön så kan båda föräldrarna vara helt lediga under barnets första år utan att ta ut en enda FP-dag. Behöver man få ut lite mer pengar kan man ta ut FP som dubbeldagar ett tag eller tex ena tar 4 FP-dagar/vecka och den andre tar 3 FP-dagar/vecka (smartast då att låta den som har högst SGI ta ut flest dagar så får man ut mest pengar, så om det skiljer mycket i SGI och inte båda är över SGI-taket så tjänar man på att den med högst SGI tar ut alla dagarna om man är lediga tillsammans)

2022-05-10
solskensmamman
solskensmamman

Om du sparar semesterdagarna till sommaren kan du och barnets andra förälder vara hemma extra länge tillsammans. Om den ena av er tar ut fp när den andra har semester får ni ju dubbelt så lång tid tillsammans hemma.

2022-05-10
elgaroZ
elgaroZ
Bebis på 16 månader

Jag tog ut 10 kompdagar och körde semester till och med 20/5 :)
Vill få ut lite högre lön och spara överskottet till sommaren.

2022-05-08
Min lilla regnbåge
Min lilla regnbåge
Bebis på 1 månader

Jag tog några semesterdagar i samband med att min gravidpenning gick ut, hade fem dagar kvar sparande som jag hade tänkt ta ut vid jul men så blev jag förbjuden att arbeta pga Corona just innan så tog dem nu istället innan beräknad BF så jag iaf kunde spara några FPdagar, nu kommer jag inte ta för alla dagar ändå men tanken är att vi båda inte ska det så vi har kvar lite dagar att kunna plocka vid ex påsk/sportlov/till inskolning eller vara ledig nån extra dag/vecka för att åka och hälsa på släkt och familj (som bor 80mil bort) längre fram.

2022-05-08
ThereseA
ThereseA
nyfödd bebis

Det är olika från arbetsplats till arbetsplats,
Jag som jobbar inom handel får spara 5 semesterdagar per år.
De andra dagarna måste jag ta ut innan årets slut (mars).
Semesterdagarna är mer värda än föräldrarpenning.
Min chef ville inte lägga 1 dag eller vecka här o där utan ville att jag skulle ta ut en sammanhängande semester.
Min dotter blev 1 i januari, så jag tog ut 2v i dec så fick man lite extra pengar och 2v i januari innan hon fyllde 1. Då sparade jag 4v föräldraledighet.

Så prata med din chef o se hur du kan lägga upp semestern isåfall. Men ta ut de innan du börjar jobba annars kan de neka dig semester. O spara föräldradagar så att du har sen när barnet börjar på förskola o det är lov o annat.


2022-05-08
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 16 månader

Det spelar ingen större roll.
Ring HR eller prata med din chef om semesterdagarna. Hur många får man spara? Måste du ta ut några i år och kan spara resten?
Allt beror också på hur mycket pengar du måste få ut för att överleva, kan du klara dej utan inkomst eller behöver du få ut något? För om du planerat att vara hemma utan ersättning så är det bäst att spara både FP-dagarna och semestern (om det går) tills barnet fyller 1 år, då måste du ha inkomst eller FP 5 dagar/vecka och kan då ta semester/FP lite hur du vill.
Behöver du ha en inkomst så tar du ut semester eller FP så du klarar dej ekonomiskt. Du får ut mer pengar när du har semester än om du tar FP, så spara då lite så du kan ta ut lite mindre FP och spara de dagarna.

+ med FP = De kan inte neka FL om du anmäler i tid...
+ med semester = lite högre inkomst

2022-05-05
solskensmamman
solskensmamman

Hej,

det är säkert olika beroende på vart man jobbar. Där jag jobbar får man spara max fem dagar per år och resten betalas ut i april i samband med att semestern "nollställs". Så börja med att kolla vad som gäller för dig med din arbetsplats.

2022-05-05
Mellaann
Mellaann
Gravid i vecka 30
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...