App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Graviditetspenning/c​ovid

Hej, Är det någon som har erfarenhet av graviditetspenning nu efter att covid-19 ej längre klassas som samhällsfarlig. Har man rätt att gå hem runt vecka 20 om det ej kan uteslutas att man smittas på sin arbetsplats? Som det var fram till 1/4? Vad har ni för erfarenheter? Jag arbetar som lärare och kan inte arbeta hemifrån.

2022-05-03
Nyiforumet
Nyiforumet
Gravid i vecka 9

Jag arbetar som undersköterska på ett äldreboende och blev avstängd från jobbet i v20 men försäkringskassan godkände bara 3 månader sen måste ja söka om den sista 1 1/2 månad som är kvar till bf

2022-05-10
Jenny1
Jenny1
Gravid i vecka 23

Från v 20 blev jag avstängd från mitt jobb som lärare. Jag berättade för min chef i v 15 ungefär. Man får inte jobba kvar efter v 20 p ga att risken för missfall och för tidig födsel inte kan uteslutas efter v 20. Jag fick dock covid i v 13 men blev inte så sjuk och är fortfarande gravid, nu i v 25.

2022-05-10
AnnaElisa81
AnnaElisa81
Gravid i vecka 28

Jag blev avstängd från vecka 20, arbetar i förskola. Detta oavsett vaccinerad eller inte. Jag ringde själv HR som sa att en riskanalys alltid ska göras när en anställd blir gravid, lägger man då in risken att bli smittad av covid under arbetstid och att detta inte kan undvikas -så kan det leda till avstängning. Vilket det gjorde för mig då min chef inte kan garantera min och bebis säkerhet, jag är fullt vaccinerad och blev godkänd av Försäkringskassan för graviditetspenning pga covid. Att gravida är i riskgrupp kvarstår trots ändringen efter 1/4.

2022-05-08
Aihpos
Aihpos
Gravid i vecka 22

Har förstått att det inte finns något arbetsförbud som det fanns innan, men att chefen som ni säger ska genomföra en individuell riskbedömning. Förstod att också oro hos den gravida att få covid, skulle beaktas och ses som en risk. Som ni förstår, vill jag absolut inte utsätta mig för några onödiga risker 😃 tagit lååång tid för oss att bli gravida och var precis i startgroparna att söka hjälp, så nu hoppas jag för allt i världen att det ska gå bra allt.

2022-05-07
Nyiforumet
Nyiforumet
Gravid i vecka 9

Min chef sa liknade ang vaccinerade/ovaccinerade men gjorde en annan tolkning än din. Min chef menade att hon som arbetsgivare inte får 'fråga om, eller styra folk mot att vaccinera sig' och därför måste behanda alla likadant, ergo, alla måste sluta v20. Lite märkligt att det är en tolkningsfråga för cheferna tycker jag.

2022-05-07
Masoli
Masoli
Gravid i vecka 39

Som många skrivit tidigare så är det olika från kommun till kommun.
I vår kommun får du fortsätta arbeta efter vecka 20 om du är vaccinerad med 2 sprutor.
Men det ska också alltid göras en riskbedömning med eventuella åtgärder.
Jag sjölv arbetar i förskolan och är tacksam över att man nu får arbeta kvar.

2022-05-06
iamannwest
iamannwest
Gravid i vecka 22

Jag ville jobba. Jag hade covid för andra gången i februari och är fullvaccinerad så jag är inte orolig för att få det igen så för mig var det bra att det blev så här 😊 däremot hade jag fått gå hem om jag ville. Jag var ärlig med min chef om att jag är vaccinerad och det hade jag inte behövt säga om jag inte ville. Vill man inte berätta om man är vaccinerad så kommer de utgå från att man inte är det och då räknas man som riskgrupp och behöver gå hem. Detta är vad jag fick till mig och jag förstår att det är olika från kommun till kommun så det är ju inte säkert att det är informationen du kommer få! Hoppas de förstår din oro så du kan få gå hem.

2022-05-06
Malin08
Malin08
Gravid i vecka 24

Hej! Tack för ditt svar 😊 ville du fortsätta arbeta? Undersökte du om möjligheten fanns att gå hem vecka 22? Jag har haft covid två gånger och blivit riktigt sjuk bägge gånger trots full vaccination. Söker därför med lykta och lyse efter andra i min situation, som kommit lite längre, och fått OK att gå hem.

2022-05-05
Nyiforumet
Nyiforumet
Gravid i vecka 9

Jag jobbar också som lärare och jag får jobba enligt min chef som har varit i kontakt med HR (kommunal skola). Det de sa till mig är att man som gravid inte är en riskgrupp om man är fullt vaccinerad. Däremot får vi anpassa möten och annat där jag kan bli utsatt för smitta. Jag jobbar på lågstadiet och har bara lektioner med min klass så jag träffar inte olika elevgrupper heller, tänker att det säkert kan påverka också.

2022-05-05
Malin08
Malin08
Gravid i vecka 24

Tack snälla för att ni delar med er av era erfarenheter!

2022-05-05
Nyiforumet
Nyiforumet
Gravid i vecka 9

Hej! Jobbar annars inom förskola med 1 åringar. Har nu blivit avstängd pga covid då chefen inte kan säkerställa en miljö utan smittorisk. Covid finns ju fortfarande kvar i samhället. Är i vecka 21 och varit hemma 1 vecka. Inga konstigheter från Försäkringskassan ☺️

2022-05-05
MatildaIda
MatildaIda
Gravid i vecka 25

Nu är inte jag lärare utan sjuksköterska inom akutsjukvården.
Vi har inte och har aldrig haft rätt att gå v. 20, utan kan ansöka om v. 32 pga riskfyllt och tungt arbete.
Dock får vi inte gå in till konstaterade covidpatienter som vi har på avdelningen dagligen.

2022-05-05
Lärkan9
Lärkan9
Gravid i vecka 22

Jag jobbar inom vården och fick veta förra veckan att jag inte får fortsätta jobba som vanligt efter vecka 20. Blir flyttat till och får administrativa uppgifter.

2022-05-05
Kaffet
Kaffet
Gravid i vecka 23

Min arbetsplats kan inte skicka hem mig pga covid då den inte längre är samhällsfarlig.
Dock har chefen samma åsikt som jag kring att covid kan orsaka tidigt förlossning.
Hon hittade ett kryphål då vår arbetsplats räknas som tungt arbete (jobbar inom restaurang).
Att stå upp långa perioder (även sitta) kan öka risken för blodpropp och därmed har jag blivit avstängd på 25%. Detta gör så jag slipper arbeta i de mest folktäta tiderna. Så 2 flugor 1 smäll.

Slipper smittorisken tack vara kryphål.

2022-05-04
JessiTess
JessiTess
Gravid i vecka 23

Hej!
Fick arbetsförbud från v 20 (också lärare) och är nu i vecka 35 men beslutet kvarstår p.g.a. att risken för att föda för tidigt fortfarande kvarstår om man är gravid och får Covid. Har dock märkt att det skiljer sig mellan arbetsplatser, jag ansökte inte själv utan fick inte jobba trots att jag ville, andra arbetsgivare/skolor verkar tolka det annorlunda.

2022-05-04
Masoli
Masoli
Gravid i vecka 39
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...