App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Gav jag upp för lätt?

Blev mamma i lördags, min pojke är nu två dygn gammal. Han har endast tagit bröstet vid ett tillfälle hittills så han har fått ersättning både via kopp och flaska. Jag hade tänkt amma men han får inte till något grepp och både jag och bebis blir frustrerade. Nu lutar det starkt åt enbart ersättning via flaska men jag vet inte om jag ger upp för lätt? Ni som valt bort amning, hur gick era tankar inför beslutet?

2022-01-31
Rebeccafeb2022
Rebeccafeb2022
Bebis på 10 månader

Jag delammade tills min son var 12 veckor. Jag ville verkligen kunna helamma för jag tyckte det var mysigt de få gånger amningen fungerade bra. Större delen var det dock svårt för honom att få grepp, hitta en bra ställning och bli tillräckligt mätt. Det tog hårt på mitt psyke och jag hade svårt att veta om han bara va trött gnällig eller hungrig gnällig efter amning. Med ersättning blev han alltid mätt och sov bättre. Efter 12 veckor tappade han intresset helt för brösten så det var mer hans val än mitt att helt gå över till ersättning. Men det blev mycket skönare, mer avslappnat för oss båda. Han var mätt och nöjd varje gång och jag kunde känna mig trygg att han fick det han behövde. Vi båda mådde mycket bättre efter vi gick till att bara ge ersättning.

Jag kommer nog ändå försöka med amning med nästa barn och delamma om det blir som denna gången men sedan beror det på situationen. Jag har iaf inget emot att gå över helt till ersättning men vill iaf ge amning ett försök igen till nästa barn.

Gör det som känns bäst för er och du ska absolut inte känna skuldkänslor om du går helt över till ersättning!

2022-02-03
NewGurl
NewGurl
Barn på 1 år och 6 månader

Jag hade också problem med amningen, kände stor ångest inför varje matning då allt bara blev ett stort projekt och bebis hittade inte greppet. Efter ca en vecka gav vi ersättning på flaska och det funkade helt felfritt. Jag började då ge ersättning vid vissa tillfällen för att se om amningen kunde komma igång ändå, men då började mjölken sina istället och jag kände hur jag mer och mer ville sluta amma. Jag tänkte också ”ger jag upp för lätt?” Och var väldigt ledsen över det, kämpade därför på med amningen i totalt 4 veckor utan vidare resultat. Gick över mer och mer till ersättning och såhär i efterhand känns det så otroligt skönt. Lyssna på vad du själv känner är mitt enda råd, det är inte värt ångesten att kämpa på med amningen om man mår dåligt. Oavsett hur gammal din bebis är, ersättning är minst lika bra och man är inte lika bunden ❤️

2022-02-03
Sofiaana
Sofiaana
Bebis på 12 månader

Jag hade väldigt svårt med första barnet innan han tog bröstet. Fick mycket hjälp på BB med olika tips och sen köpte jag ammningsnapp när vi kom hem och då fungerade det väldigt bra. Hade det till han var några månader och sen använde jag den lite med barn nr 2.

Hade ganska "indragna" bröstvårtor.

Jag hade verkligen bestämt mig för att det skulle fungera för jag kände att det blir så mycket enklare att ha bröstet att ge.

2022-02-03
ma78
ma78

Tack för alla svar. Ni som ammat ett tag och sen gått över till ersättning, helammade ni innan ni la ner det? Eller har ni använt er av ersättning redan från start och delammat?

2022-02-03
Rebeccafeb2022
Rebeccafeb2022

Jag hade även problem med amningen med min tjej, hon hade svårt att få tag och släppte bröstet nästa direkt. Då började jag ligga ner i soffan och då trivdes hon bättre och började äta. Hon trivdes aldrig att bli ammad sittandes nu e hon äldre och då funkar de med sittande amning. Ett tips från mig men ni har säkert testat de mest. Oavsett vad man väljer så är det rätt väg gör en själv.

2022-02-01
Ann21
Ann21
Bebis på 16 månader

Känn efter vad du i hjärtat vill, bebis är fortf superliten och vill du amma så ring bvc eller en amningsmottagning och be om hjälp- om det är det du vill. Det finns toppenalterntiv för dem som inte kan eller vill amma så du ska verkligen inte gå över lik för att få amningen att fungera. Det gjorde jag och jag mådde piss. Vi började delamma vid 3-4 månaders ålder och innan det ha jag enbart minne av hur jag var helt besatt av att få amningen att fungera, jag ammade, Pumpade, ammade, Pumpade.. Dagarna i ända. Såhär i efterhand skulle jag "gett upp" mkt tidigare då det tog för hårt på mitt psyke, men jag ville så gärna amma. Så med det sagt, din bebbe är så liten än så vill du ge amningen en ny chans - ring och be om hjälp, fungerar det inte? Släpp det då och gå vidare. Komihåg att det är ok att sörja lite, för vill man amma men det inte går så kan man bli ledsen och det är ok!! Men gräv inte ned dig!! Som många andra skriver, ersättning är toppen på alla vis och när man väl bestämmer sig för att välja det så släpper också stressen i kroppen ❤️ lycka till och grattis till nya tillskottet!

2022-01-31
Annliss
Annliss
Barn på 1 år och 8 månader

Första dagarna hade min tjej svårt att få rätt grepp. Jag började delamma v2-3 då jag inte producerade tillräckligt mycket mjölk. Kämpade med bröstpump o allt till v6. Sen orkade inte psyket mer. Fick så ont när jag ammade. Beslutet var super svårt för mig då jag alltid velat amma. Jag kontaktade även amningscenter för hjälp.

Men kollade inte barnmorskan på bb hur din son tog bröstet ?
Vi fick jätte jätte mycket tips när vi låg på bb som hjälpte ett tag.

V.6 gick vi över till ersättning, hon hade fått delvis ersättning innan så magen var liiiite van men hon fick ju ont i magen vilket är vanligt. Vi fick byta ersättning 3 ggr tills vi hittade rätt.

Det är bara du som kan ta beslutet om det känns rätt eller inte, tänk inte att du gett upp. Om du vill testa igen så kan du göra det, men be om hjälp isåfall. Första veckan är BB er kontakt , så ring o hör med de tycker jag (om du vill fortsätta).
Om du inte vill fortsätta så behöver du inte vara orolig att ditt barn inte få rätt näring osv. Modersmjölksersättningen är väldigt lik vanlig bröstmjölk. Det man kan tänka på är att ersättningen i tetra inte innehåller bakteriekultur, det gör ersättningen som säljs i pulverform ( fick den infon av leverantör och BVC)
Och skulle du nu välja ersättning så kan bebis bli hård i magen o ha ont. Då finns det magdroppar. (Hjälper inte alla men för oss fungerade det)

Hoppas att allt löser sig, vilket beslut du än tar 🥰

2022-01-31
Sofieeva
Sofieeva
Barn på 1 år och 10 månader

Jag gav upp efter ca 1v pga kände mig alldeles för bunden, gjorde super ont och fick liksom inte till det. Hade super dåligt samvete i början för att jag ”gav upp” amningen men såhär med facit i hand var det det bästa jag gjort både för mig och henne. Denna gången (2:a barnet) går amningen super bra. Gör vad som känns bäst för dig! :)

2022-01-31
Tilda97
Tilda97

Jag väntar nu mitt andra barn och har redan nu bestämt mig för att jag inte tänker amma. Jag försökte i 2 månader med min dotter och jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde då. Kunde inte alls njuta av den första tiden för det va sån fokus och tryck från andra att få amningen att fungera. Hon är förtidigt född och mycket berodde på det men fortfarande arg på mig själv att jag inte struntade i alla andra och bara gjorde det som kändes bäst för mig och bebis..

2022-01-31
Nybliven mamma
Nybliven mamma
Bebis på 3 månader

Hej
Jag hade och min son hade jätteproblem med amningen, han tappade hela tiden taget blev frustrerad och arg, och jag blev naturligtvis ledsen att det inte fungerade! Jag ammade i 3 månader men önskade att jag börjat med ersättning tidigare då både jag och bebis blev gladare och lugnare! Tänkt inte att du ger upp utan att du byter metod för att på ditt bästa sätt ta hand om ditt barn!

2022-01-31
AnnaGretaW
AnnaGretaW
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...