App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Stickrädsla inför förlossningen!

Hej! Jag är extremt nålrädd till den grad att jag får ångest och ibland panik vid tanken på att bli stucken med nål. Tål inte ens att se nålar eller stick på film. Sist jag var tvungen att bli stucken nu i början på graviditeten hade jag satt emblaplåster och bad den fantastiska sköterskan att bara ta proverna utan att berätta vad hon gjorde eller att jag såg men hade sådan ångest även om det gick bra den gången. Men inför förlossningen så känner jag att jag inte kommer kunna ha samma kontroll eller tid för förberedelser fysiskt eller mentalt och det kommer ju såklart involvera både stick och epidural. Min fråga är om det är fler som också är nål/stickrädd och hur klarade ni av förlossningen med alla eventuella stick ni fick? Fick ni hjälp med att hantera rädslan? Jag ska få en remiss för att få hjälp men undrar om någon fler där ute varit i en liknande situation och hur blev ni hjälpa? Hur gick förlossningen för er trots stickrädslan? Tack på förhand

2022-01-20
ThereseA
ThereseA
nyfödd bebis

Det stod att jag var spruträdd i mina journaler så när det blev snack om infart och epidural fick jag massa emblasalva! Fick både där de troligen skulle sticka men även där de skulle behöva sticka om det första stället inte funkade, hade säkert 8 plåster haha men det lugnade mig så det var toppen!

2022-01-24
ChatNoir
ChatNoir
Barn på 1 år och 11 månader

Tack alla fina ni som lämnat respons! Tar till mig varenda ord ❤️ Stillar mitt sinne att inte vara ensam om denna känsla och läsa att andra tagit sig igenom det ❤️

2022-01-24
ThereseA
ThereseA
nyfödd bebis

Har haft nål/stick fobi i evigheter och ingen terapi har hjälpt. Men fick gravid diabetes och för mig blev då "enklare" när det inte bara var mig att tänka på, utan att det även gällde barnet. Sen under förlossningen var jag så slut så dom fick sticka mig hur som tillslut 😅

2022-01-23
Louisebf1011
Louisebf1011
Barn på 1 år och 6 månader

Jag har också varit extremt rädd för nålar. Det var inte optimalt när vi stod inför ivf-behandling där min sambo skulle sticka mig i magen varje dag i ett par veckors tid (tanken var svindlande!!). Min erfarenhet är att det inte gör speciellt ont, utan bara obehagligt att se/föreställa sig. Så be om att inte få se sprutan/kanylen och titta bort när de ska sticka. Jag lovar dig att du klarar det!

2022-01-23
Hellaskär
Hellaskär

Jag var rädd precis som du berättar också, men jag valde bort sånt som innefattar sprutor. Jag skrev också det i förlossningsbrevet som man själv tar med sig till förlossningen ( alltså inte den som barnmorskan skriver i din journal) utan den du själv kan skriva på en lapp och ta med dig. Det var viktigt för mig och jag fick riktigt bra upplevelser alla fyra gånger ( ska tilläggas att jag var också förlossningsrädd) så jag gick till Aurora mottagningen för att få mer information och hur allting skulle gå till. Jag är en kontrollmänniska. Jag körde med lustgas, värmekudde och dusch och bad, pilatesboll, och massage. Lustgasen är ju helt ofarlig och den påverkar inte förlossningsarbetet som det finns risk med de andra metoderna. Jag är opererad i ryggen så blev avrådd av min kirurg att inte använda ryggbedövning av riskerna just kring min situation. Skriv det i ditt brev och stapla upp det översiktligt och börja med det viktigaste först!

2022-01-23
flingan32
flingan32
Gravid i vecka 37

Hej ! Jag är själv jätte rädd för nålar och sprutor från att jag fick ta ryggmärgsprov när jag var 6 år gammal.
Jag var också superrolig för hur det skulle gå med epiduralen.
För min del gick det så bra med den , det jag tyckte var jobbigast var att ligga i fosterställning när nålen skulle sättas. Men kan inte påstå att jag kände nålen och jag såg den inte heller. Kommer inte att ha något problem att ta epidural i eventuella framtida förlossningar.
Jag hade också skrivit och sa till dom att jag är sprut och nålrädd och ville absolut inte så någon spruta eller nål.
😁👍

2022-01-21
939121
939121
Gravid i vecka 8

Jag har tidigare varit vädigt nålrädd (svimmat vid blodprov osv). Helt ärligt var epiduralen skitjobbigt MEN det gick så mycket smidigare än jag trodde. Men säg till när det är dags för epiduralen hur du känner, så de inte missar detta och klampar in så du får se nål osv. Enda stunden under förlossningen som jag tog lustgas var när epiduralen skulle sättas in (då fick jag annat att tänka på och andades mer lugnt). Men det gick snabbt och smidigt- inga problem! Trots att läkaren tog ett telefonsamtal mitt i 😂 jag är en sån som aldrig klagar å så, så min sambo hoppade in och sa till att han fick fixa direkt pga att jag var så nervös. Så som sagt- säg till innan så att de VET och du slipper såna situationer ;)

2022-01-20
FZ91
FZ91
Barn på 2 år och 6 månader

Jag var väldigt stickrädd innan och är fortfarande det men dock bättre än vad det varit. Nu kan jag ta prover utan att få panik/svimma. Under min första graviditet så gick jag i KBT där jag tillsammans med psykologen fick vara med i labbet på min vårdcentral. Jag fick se när de tog prover på patienter. Ibland fick de även ta prover på mig,jag svimmade någon jag var där. Nu kan jag lämna prover men måste ligga ner och de snälla sköterskorna i labbet känner fortfarande igen mig fast att det var nästan 5 år sedan.

Skriv i ditt förlossningsbrev att du är stickrädd så att de vet om det. Var tydlig med att du upplever stort obehag. Men när det väl kommer till förlossningen så är man så uppe i det att man lite gömmer bort det. Jag ville absolut inte ha en infart i armen om det inte var nödvändigt. Fick en ovanpå handen och det gick bra, tog lite lustgas precis innan de satte den och det ggick bra. Under min andra förlossning fick jag en fantastisk barnmorska som verkligen såg att kah jag inte ville ha en infart om det absolut inte var nödvändigt så han satte ingen nål på mig och jag behövde ingen heller så har du tur kan du slippa! Hoppas du får hjälp så att det blir hanterbart för dig!

2022-01-20
Påfågelöga
Påfågelöga

Inte exakt stickrädsla för mig, men blodfobi (vilket inkluderar alla stick i princip 🤣 ..sätta i dropp, blodprov, blodtryck, svimmar nästan av nösblod osv). Jag var jättenervös inför förlossningen pga just denna fobi, men genom min doula fick jag info om alla steg de går igenom och allt kändes lite lugnare, jag visste liksom vad som skulle komma och kunde prata med personalen om hur jag vill ha det (prata normalt, bara kör på med prover, distrahera mig osv - precis som jag bett om under graviditeten också). Allt gick galant 😃 Födde vår dotter för en vecka sedan nu och hela processen gick förvånansvärt bra, visst var det mycket obehagligt vissa stunder speciellt med tryckningen på magen efteråt och just blödandet man får, men jag bad dom hela tiden förklara för mig att det är normalt liksom - antagligen lite kontrollbehov på min sida där med? Men de var förstående, städade upp snabbt och förklarade allt, svarade på alla mina miljoner (återupprepade) frågor om alla steg. Jag var redan 9cm när vi kom in så fick ingen epidural, men hade gärna annars tagit den. Vet inte om det hjälper dig, men precis som många sagt till mig innan så är man ganska fokuserad på andra saker, speciellt efter bebis är ute och ligger på bröstet 😊 Fick för övrigt ett stick direkt när vi kom in, och hade jag inte råkat stöta emot den själv under värkarbetet sen hade de inte behövs sätta en till i andra armen. Tror det blev två stick sammanlagt. Förstår att det är jobbigt verkligen, försök ta det lugnt och följa dina vanliga coping mechanisms, du kommer klara det! ❤️ Lycka till!

2022-01-20
Pancakes
Pancakes

På själva förlossningen tog jag massa massa lustgas när dom tog epiudralen och kände inte ens sticket så! Skrev i förlossningsbrevet att jag inte ville se nålar osv och då var dom jättenoga med sånt ☺️

2022-01-20
Gravid anonym
Gravid anonym
Bebis på 9 månader

Är också väldigt rädd för allt som har med sjukhus och stick att göra. Har samma oro och funderingar som du

2022-01-20
Issis
Issis
Gravid i vecka 34

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-01-20
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 16 månader

Hej!
Jag hade sån extrem förlossningsrädsla samt har under hela livet haft problem att genomföra vårdbesök, stickrädd och inte alls smärttålig. Det var såklart jobbigt men gick i extra terapi/stödsamtal under graviditet som hjälpte lite. Det gick bättre än jag hade väntat mig, såklart var det jobbigt men fick mycket stöd med Emla-krämer, förberedelser osv. Det är ju ångest varje gång man ska behöva göra någonting och man är helt slut och genomsvettig, men med rätt stöd kändes det mycket lättare. Lycka till 💗

2022-01-20
IJO
IJO
Barn på 1 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...