App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ångest över graviditet och framtid

Det har aldrig varit självklart för mig att jag vill ha barn, men samtidigt har jag alltid varit rädd att ångra mig om jag väljer bort barn, och eftersom jag är en hyffsat intelligent varelse förstår jag att du ångrar aldrig att du fick barn. Med det sagt, vi slutade på p-piller och lät universum bestämma och här sitter jag nu gravid i v.20. Ibland är jag glad med för det mesta har jag bara ångest över hur mitt liv kommer förändras och min kropp. För hur ytligt det än låter tycker jag det är jobbigt att min mage växer och att jag kanske aldrig kommer komma i mina favoritjeans igen. Jag är inte den där kvinnan som dyker en barnvagn när jag ser den och tycker bebisar är det vackraste som finns, och jag har så svårt att se mig själv i mammagrupper och amma på stan. Jag vet inte vart jag vill komma med det här inlägget, kanske finns det ett hopp om att jag inte är ensam, att det finns någon själ där ute som känner som jag. Det jag verkligen INTE önskar är svar om att jag ska vara tacksam att jag kunde bli gravid för det finns dom som inte önskar annat och inte kan, dom orden undanbedes, dom tankarna finns redan och den skammen känner jag redan. Jag behövde nog mest skriva av mig och kanske kanske finns du som förstår mig?

2022-01-20
Empan1234
Empan1234
Gravid i vecka 39

Jag är precis som dig på pricken.

2022-02-06
Sandypo
Sandypo
Gravid i vecka 25

Jag känner så igen mig i det du beskriver. Jag är inte den personen heller. Men har nu femte barnet på gång. Jag tyckte det var jobbigt med första graviditeten och jag var dessutom rädd för förlossningen. Man behöver lite låta tåget åka och hänga på. Sen förändrades jag när vi fick första barnet men inte så tillvida att jag blev den här hemmamamma utan jag blev en sån som är mer utåtriktad självsäker och vågar ta för mig mer av livet. Kan också säga att jag är 10 kg lättare före femte graviditeten än vad jag var före den första graviditeten. Så jag har gått ner två storlekar i kläder tack vare alla födslar. Fått bättre hår ( håret har vuxit som ogräs på huvudet) och naglarna samt också fått bättre hy.
Fått barnen tajt i åldrarna men haft en del missfall men ser bara fördelar med den kroppen jag har fått efter alla förlossningar. Inga bristningar och mycket starkare kropp och uthållighet. Förut kunde jag knappt springa 5 km och nu kan jag göra det otränad. Du kommer med vilja och motivation från dig att komma i de jeansen igen. Jag har varit där och trott det men accepterade att man får en förändrad kropp men med rätt träning så kommer man i sin livs bästa form! Jag är mycket mer smal och självsäker efter mina fyra barn än jag var innan första.

2022-01-23
flingan32
flingan32
Gravid i vecka 37

Kände som dig och känner fortfarande så ibland, att jag bara vill vara ensam ibland och saknar det jag hade men samtligt ångrar jag ju inte min dotter! Jag har aldrig känt mig som den typiska mamman och jag har fortfarande andra drömmar och känner inte att mitt barn är hela mitt liv även om jag älskar henne över allt annat! Jag har accepterat nu att man måste inte tycka att barn är hela livet och ändå vara en bra mamma , sen försöka göra saker själv ibland när det går ☺️💗

2022-01-23
Gravid anonym
Gravid anonym
Bebis på 9 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-01-21
Valina
Valina
Gravid i vecka 36

Jag har aldrig heller varit någon som absolut måste ha barn och som drömt om att få bilda familj. Tvärtom har både jag och mannen varit väldigt nöjda med hur vårt liv sett ut, med mycket frihet och många resor.

Kanske lätt att säga när jag sitter här och är gravid men vi har aldrig sett ett framtida liv utan barn som tomt eller ”sämre”. Hade vi inte kunnat få barn hade vi fortsatt haft ett fantastiskt liv tillsammans. Ibland dyker det fortfarande upp tankar i huvudet om vi kanske skulle varit ”nöjda” med vad vi hade - att sova ut, göra spontana grejer och bara dra iväg på en långresa utan vidare planering. Men tänker att det inte är konstigt att ha de funderingarna med tanke på att man står inför något livsomvälvande.

Med det sagt så ser självklart fram emot, och längtar till, vår dotter och är jättepepp på att få bli tre. Vet att min man kommer bli en fantastisk pappa och jag är spänd på att få uppfostra en liten människa till att bli en fin och vettig person.

2022-01-21
Avokadon
Avokadon

Jag känner inte likadant men jag vill bara säga att du absolut inte ska känna dig ytlig eller känna skam för att andra inte kan få det du har. Dina känslor kring ditt liv och din graviditet är just dina och är inte kopplade till andras liv. Det är ett stort val att skaffa barn och det är omvälvande (fysiskt och psykiskt), det finns inget fel alls i dina känslor.

2022-01-20
aenm
aenm
Gravid i vecka 36

Tack!!

2022-01-20
Empan1234
Empan1234
Gravid i vecka 39

Känner så igen mig! Jag var likadan. Jag hade nog aldrig blivit redo för barn någonsin 😅 För min del var det en känsla av att inte ha kontrollen. Jag tycker om att ha kontroll över mitt liv. Jag hade mina rutiner med jobb, ingen att ta hänsyn till.
Jag var manisk under första graviditeten, drack nog inte ens te. Det var inte ens självklart när bebisen kom ut heller för helt plötsligt var det något skört och hur bytte man blöja nu igen? Jag var rädd för precis allt. Allt löser sig! Man älskar det mer än annat även om man blir halvt galen rätt ofta. 😂 Nu sitter jag här med mitt andra i magen och sa att jag aldrig skulle skaffa mer än ett. Den här gången dricker jag te varje dag och äter skinka flera dagar efter öppnande. Sök samtalshjälp om känslorna blir för mycket dels under graviditeten men även när bebisen är ute. Be hellre om hjälp för mycket än för lite. Det ångrade jag att inte jag gjorde tidigare, för ibland behöver man bara prata av sig till en neutral person utanför vänner och släkt.

2022-01-20
mimmisan88
mimmisan88

Tack för dina kloka ord!

2022-01-20
Empan1234
Empan1234
Gravid i vecka 39

Jag har känt och känner likadant. Jag tycker det känns viktigt att ha kontroll över min kropp och känna att den är min. Och jag är absolut inte den som tycker att andras bebisar är särskilt söta generellt sett. Har inget behov av att "gulla" och ser inte graviditet eller moderskap som största meningen med livet.

Trots det har jag 3 barn. Och älskar dom givetvis. Men det är okej att känna att man inte bara är gravid/mamma och att det är det största som finns i livet. Kroppsligt har jag "klarat mig" relativt bra, mycket eftersom jag mått rätt bra och kunnat träna mig igenom graviditeterna och efter, men visst är höfterna bredare och brösten lite slappare av graviditeterna. Dock, hur svårt det än låter, så vänjer man sig lite vid det. Det är ju liksom bara en tidsfråga ändå, oavsett om man skaffar barn eller ej.

2022-01-20
Vers
Vers
Gravid i vecka 23

Tack! Det var egentligen bara det jag behövde höra ♥️

2022-01-20
Empan1234
Empan1234
Gravid i vecka 39

Vill bara säga att du inte är ensam med dom här känslorna! Här är en som känner likadant kring mammaliv och bebisar.

2022-01-20
Catwoman90
Catwoman90
Bebis på 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...