App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Funderingar kring förskolestart

Hej! Har en nyfödd där hemma och vi funderar kring hur länge vi har möjlighet att vara hemma med vår son. Ser ut som att han kommer behöva börja på förskola när han är 1 år och 3-4 månader gammal. Blir isåfall i mars/april nästa år, mitt i en termin. Vad har ni för erfarenhet av att barnen börjar förskola i den åldern, samt att börja mitt i en termin?

2022-01-18
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 4 månader

Tack för alla era svar! Hjälper en att veta lite vad man ska tänka på!

2022-01-19
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 4 månader

Jag har bara tagit ut 4 dagar i veckan sen hon föddes. Så jag har dagar kvar då jag även behövde plocka ut några veckor semester.
Sen har min man alla dagar kvar. Från februari ska jag börja jobba varannan helg. För att när barnet är 1 år så måste man ta ut 5 dagar i veckan alt jobba eller både jobba och ta ut föräldraledighet.
Sen i vår ska jag jobba en hel månad. Så vi klarar oss :)

2022-01-19
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 16 månader

Vi skolade in vår första i mars. Hon var då 17 månader. Klart att önskemålet från kommunen är augusti men det fungerade jättebra för vår dotter. Jag är lärare så hon fick även mycket ledigt under våren och sommaren. För henne var det heller inga konstigheter att början igen i augusti då hon bara sugit åt sig talet och kom tillbaka och pratade flerordsmeningar. 😊

2022-01-19
mimmisan88
mimmisan88

Jättesvårt hur man ska tänka kring starten, särskilt om det kan vara svårt få en plats och det är köer. I augusti är det ofta fler platser eftersom barn då naturligt flyttar vidare till förskoleklass. Men å andra sidan är det många som vill börja just i augusti så då kanske man inte får plats av den anledningen. Och det är många barn som kanske skolas in samtidigt. Vi började i november och var den enda som skolades in då. Gick jättebra. Hörde inget alls om att det skulle vara krångligare på något sätt. De andra barnen var ju redan inskolade och hade koll på läget så att säga. Jag tycker det kändes skönt att han var den enda eftersom det i alla fall känns som att pedagogerna kunde ägna lite extra tid åt honom. Men det är nog bara en känsla 😊 Det enda var att julledigheten kom rätt tätt inpå och vi fick ett litet bakslag i januari vilket jag tror berodde på att sonen var borta tre veckor och hann komma ifrån det. Han blev sjuk och så hade vi semester. Men börjar man i april så är det ju längre tid fram till sommaren och alla barn är ju olika. Lycka till!

2022-01-19
Siggy
Siggy

Sofieeva, låter inte alls konstigt.. jag känner lika dant över att min son kommer börja på förskola. Är bara lättad över att det dröjer så pass länge som det gör. Sen är det svårt när man känner att alternativen är få. Att lösa 5 månader till är en utmaning. Hur gör ni?

2022-01-19
Lindidreamer
Lindidreamer
Bebis på 4 månader

Det var vår plan också.. men insåg att det kanske var lite tidigt för vår tjej. Hon har inte börjat gå än, hon är på god väg.
Jag vill liksom känna att man kommit in o bra nya rutiner , sovtid o allt brukar ändras när de är runt 1 år. Vår började redan för några veckor sen.

O hos oss så fick vi förklarat att det kan vara lite bökigt att komma in mitt i en termin, det ska byggas upp förtroende, rutiner, förhoppningsvis fungerar det bra från början med både pedagoger o barn.
Sen är det lov, kan vara nya pedagoger då förskolorna här slås ihop. Samma sak med barnen. Mitt barn kanske gillar o dras till en pedagog som helt plötsligt under sommaren inte är där. O vägrar gå till förskolan.

Så efter många månaders tänkande så ska vi skjuta upp det till terminstart i augusti. O jag känner mig inte alls redo att lämna över mitt barn till några jag inte känner. Det är ju min lilla bebis liksom. Som nu blivit så stor 🥺 (kanske överdriver lite, men finns skäl till det)

2022-01-18
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 16 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...