App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning ob

Hej! Min sambo jobbar som sjuksköterska och vi väntar vårt första barn. Han får varje månad ett lönetillägg utöver sin grundlön, och vi undrar om sådant räknas in i sgi även om det inte är hans grundlön? Samt räknas ob in i sgi? Jag undrar också om 240-dagarsvillkoret. Måste man ha jobbar 240 dagar i sträck precis i anslutning till barnets födelse, eller uppfyller man kravet om man jobbat 240 dagar innan man börjar plugga, men sen pluggar fram tills barnets födelse? Tacksam för svar :)

2022-01-14
ratatouille19
ratatouille19
Bebis på 2 månader

Åh okej då förstår jag, tusen tack för svaren!

2022-01-15
ratatouille19
ratatouille19
Bebis på 2 månader

Precis som någon sa så beräknas ens SGI på ens årsinkomst :) fast, halvårsvis. När Försäkringskassan utreder ens SGI första gången (eller när man ansöker om ändring), så tar de normalt in underlag från Skatteverket på vad man tjänat 6 månader bakåt i tiden, och multiplicerar det med två :) Så dom kommer inte ens lägga vikt vid eller "se" att din sambo har ob, utan de ser en klumpsumma på hens beskattningsbara inkomst.

2022-01-15
Elajni
Elajni
Bebis på 5 månader

Gällande beräkning av beloppet för föräldrapenning, så beräknas det väl, om jag inte minns fel, på årsinkomst. Det brukar ju det mesta göra tror jag? :) Då spelar det ju ingen roll vilken del som är grundlön/ob, osv..

2022-01-14
IJO
IJO
Barn på 1 år och 10 månader

Plugg skyddar SGI så har du en SGI från före studierna så har du en SGI.

OB anmäler man och kan behöva visa från tex lönespec. eller löneinsättningar att man "alltid" får OB. Så grundas SGI på grundlön + OB.

2022-01-14
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...