App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hjälp - planera FL, tips

Hej, Att planera föräldrarledighet /penning är en djungel behöver jag lite hjälp. Jag har BF 27 April 2022 och måste snart lämna in när och hur länge jag ska vara ledig från jobb. - när borde man gå på ledighet? Jag tänker 2 veckor innan, men många säger att man är trött och att 4 veckor är bättre, men går jag över tiden (vilket är vanligast), så känns 4 veckor mycket. - I April är det också påsk med röda dagar, kan jag ta ut semester fram till 27 April? Eller tar man endast semesterdagar innan bebisen är född? Ändras det isåfall och blir föräldrardagar? Ska man själv då ändra det på jobbet och FK? - Om jag väljer att ta föräldrapenning, ska jag ta ut det på de röda dagarna? - med andra ord, hur gör jag för att få ut så mycket lön /pengar som möjligt i April? - Kan man lämna sitt barn i ca 10 timmar 2 gånger i veckan (hos den andra föräldren såklart) när hen är 7-8 månader, förutsatt att man inte ammar. Eller är det för tidigt att börja jobba då? vad är din erfarenhet?

2022-01-12
Humlan1990
Humlan1990
Gravid i vecka 27

Ha en dialog med din arbetsgivare och försäkringskassan, de är väldigt tillmötesgående och kan svara på ”allt”. Jag går hem i vecka 20/21 pga risk på arbetet för coronan så har ansökt om graviditetspenning hos FK till den 11e dagen innan beräknad förlossning sen blir det föräldraledighet..

2022-01-13
LilliK
LilliK
Gravid i vecka 23

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-01-13
LilliK
LilliK
Gravid i vecka 23

- när borde man gå på ledighet?

Det kan bara du bestämma. Det är otroligt individuellt. Vissa åker direkt från jobb till förlossningen och andra blir avstängda v.20 och har 20+ veckor hemma.

I April är det också påsk med röda dagar, kan jag ta ut semester fram till 27 April?
Din arbetsgivare beviljar din semester. Du kan ta ut semestern när du vill om AG tycker att det är OK. Så hör med AG.

Eller tar man endast semesterdagar innan bebisen är född? Ändras det isåfall och blir föräldrardagar?
Det behöver inte ändras. Du kan ha semester eller vara tjänstledig eller föräldraledig om du inte vill vara på jobbet och arbeta. Det spelar ingen roll! DU kan ha semester även om du fått ett barn, de flesta som har barn har semester varje år.

Ska man själv då ändra det på jobbet och FK?
Det vanliga är att du från börjar berättar för din arbetsgivare hur länge du vill vara ledig och ansöker om semester och föräldraledighet på samma gång.
När din semester är slut så kan du börja ta ut föräldrapenning från FK (om du inte vill vara ledig utan FP och spara dagarna till senare men leva på besparingarna som då snabbt tar slut).
Din arbetsgivare bryr sig inte om ifall du tar ut FP eller ej, de vill bara veta om du ska jobba eller vara ledig.

- Om jag väljer att ta föräldrapenning, ska jag ta ut det på de röda dagarna?
Samma sak här, du kan ta ut FP alla veckans dagar om du vill. Du kan också välja att inte ta ut en endaste FP-dag under första året och spara dina dagar till senare så du kan vara hemma länge med barnet.

- med andra ord, hur gör jag för att få ut så mycket lön /pengar som möjligt i April?
Är målet att få ut så mycket pengar som möjligt kommer din ledighet att bli mycket kort, för då tar dina dagar snabbt slut. Ska du använda upp dina dagar så fort som möjligt och sedan börja jobba tidigt, så tar du ut 7 FP-dagar per vecka.
Vill du verkligen maximera ditt uttag av FP så att FP-dagarna tar slut med rekordfart så använd knepet att ta ut semester bara halva veckan och ta ut FP resten av veckan. Tex 25 semesterdagar läggs som 2 semesterdagar/vecka under 12 veckor tex mån-tis, sen tar du ut FP ons-sön dessa veckor. Mest pengar får du ut om du tar 1 semesterdag/vecka under 25 veckor tex måndagar och sen tar FP tis-sön. Men AG kanske har synpunkter?
(OBS: Vill bara säga att det är tråkigt att dagarna tar slut så fort, vill du inte spara dagar och jobba tex deltid under några år? Det är bara första året som man har rätt att inte ta ut dagar utan att bli av med sin SGI.)


- Kan man lämna sitt barn i ca 10 timmar 2 gånger i veckan (hos den andra föräldren såklart) när hen är 7-8 månader, förutsatt att man inte ammar. Eller är det för tidigt att börja jobba då? vad är din erfarenhet?
Vi började växla när ena barnet var 8 månader, vi jobbade 40% vars, den ena jobbade mån-tis och den andre jobbade tors-fre. Så hade vi 3 heldagar tillsammans och 2 ensamdagar med barnet. Det fungerade utmärkt!

2022-01-12
solskensmamman
solskensmamman

Att planera ledighet är inte lätt! Med mitt första barn hade jag inte besvär under graviditeten alls, och jobbade därför till dagen innan BF. Men jag kunde jobba hemma hela tiden. Under min nuvarande graviditet är det tyngre, med foglossning och fler sammandragningar som känns. Jag jobbar hemma och kommer gå på ledighet 14 dagar innan BF. Hade jag inte kunnat jobba hemma hade jag antagligen gått hem tidigare. Men det är en smaksak!

Vad gäller att ta semester eller FL. Det beror helt på hur "snäll" din arbetsgivare är. Vissa går med på att du är ledig, och att du meddelar dem om du tar ut semester eller föräldraledighet lite hur som. Min arbetsgivare krävde att veta på förhand hur jag ville förlägga semester och föräldraledighet, så jag kan inte ändra efteråt. Värt att kolla upp med din arbetsgivare helt enkelt.

För FKs del, så kan du ändra dina FL-dagar till och med den 15e eller 20e samma månad. Och du kan även söka dagar i efterhand. Det går utmärkt att ta ut FL på röda dagar, och det går att ta lördag-söndag med - om du även tar fredagen eller den efterföljande måndagen.

Kassakollen är skit på FKs hemsida. Så jag skulle rekommendera dig att logga in och planera dina dagar i deras ansökningsverktyg istället. Då får du en tydligare bild på hur det fungerar, och kan dessutom se hur mycket du får ut varje månad mer exakt.

2022-01-12
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 33

Det enda jag känner att jag riktigt kan bidra med här är att ja, det är bra att gå hemma en månad innan. Också det som FHM rekommenderar (eller iaf har gjort tidigare) för att man inte ska dra på sig en luftvägsinfektion inför förlossningen. Sista veckorna har många dessutom förvärkar, kroppen är tung och ömmar och man sover riktigt dåligt. Jag gick över tiden och fick bebis i vecka 41+5 och hade dessutom en latensfas på 17 dagar.. 🙄 viktigt att man får tid att vila upp sig inför förlossningen och första tiden som förälder. Det skiljer så mycket åt mellan olika kvinnor hur det blir, men utifrån mitt perspektiv så är jag tacksam för tiden hemma innan..

2022-01-12
Lindidreamer
Lindidreamer
nyfödd bebis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...