App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Tankar om vaccinera sig mot covid-19 som gravid?

När forskningen än är så begränsad, har ni vaccinerat er när ni blev gravida. Ni som låter bli, vad tänker ni?

2022-01-06
BF2022
BF2022
Gravid i vecka 38

Jag har tagit både dos 1, 2 och 3 under graviditeten. För mig var de en självklarhet att ta vaccinet när de rekommenderades. Jag har inte tillräckliga kunskaper för att kunna sätta mig in i de studier som folkhälsomyndigheten gjort och kunna ta ett bättre beslut än vad de har gjort. Litar alltså på vad experterna inom ämnet säger.

2022-02-06
Michan
Michan
Bebis på 3 månader

Forskningen är inte begränsat längre, det har påvisat att de som är gravida blir svårare sjuka i covid och riskerar att föda för tidigt bl. a. Nu är det ju så att det är inte alla som behöva vara akutsnittad, för några blir det bara förkylning. Men vi pratar här om risker och sannolikheter - när man tittar på mycket data, inte bara anekdoter - så finns det redan tillräckligt forskning som påvisar att njuta med vaccin överväger några små risker för gravida. Googla gerna på svenska och engelska, man kan hitta massor med information och forskning, såsom också anekdoter om dem som hade det båda bra och mycket dåligt utan vaccin. Jag tror nog det fanns inga döda eller IVA-behandlade gravida som var fullt vaccinerade i Sverige, vilket inte är sant om ovaccinerade gravida.

Själv var jag gravid och vaccinerade mig i somras innan bebisen föddes.

2022-02-06
anticura
anticura
Bebis på 8 månader

Lisa54321

Hahaha omöjligt!
Vad vet du ens om jag har varit i en affär, jag kanske inte ens har tagit mig ut på veckor eller månader och blivit smittad av en familjemedlem.
Alla bestämmer själva när de ska vaccineras, vem är du som ska säga något om de?
Jag har mina antikroppar och klarar mig utan din kommentar 👋🏻

2022-02-05
Shishi
Shishi

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-02-05
Shishi
Shishi

Jag tog min första vaccin innan jag visste att jag var gravid och andra när det var än tidigt i graviditeten. Vet inte hur det har gått eftersom vi inte gjort stora ultraljudet än och jag har inte gjort NIPT testet. Kommer inte ta tredje dosen men har insjuknat i covid-19 för några dagar sen men omikron är en mildare variant så den är inte lika dödlig som andra varianter. De äldre dör även av lunginflammation så det är inget ovanligt att dö av lunginflammation vilket covid-19 är en typ av. Jag väntar och ser hur det ser ut och låter barnet komma till världen och sen när jag ammat klart ska jag se om det blir tredje för mig eller inte. Jag håller mig uppdaterad om biverkningarna och annan vetenskaplig information kring vaccinerna. Jag känner fler som hamnat på sjukhus trots tre doser vaccin så vi alla är individer och vi påverkas olika av både vaccinet och av covid-19.

2022-01-23
flingan32
flingan32
Gravid i vecka 37

Det var självklart för mig att vaccinera mig mot covid som gravid. Framförallt för att jag inte ville riskera att få covid och bli så sjuk att min förlossning satte igång för tidigt, jag tror inte någon skulle önska ett prematurt barn. Jag ville heller inte riskera att gå igenom en förlossning jättesjuk. Vi vet inte heller hur en covid-infektion påverkar det ofödda barnet. Så riskerna med att inte ta vaccinet kändes större än den eventuella risken med att ta vaccinet.

Nu har jag fött ett fullt friskt barn och tog den 3:e sprutan precis.

Det är också skönt att ha en bebis med antikroppar från vaccinet nu när bebis är född och coviden är så smittsam.

2022-01-21
LilyLulu
LilyLulu
Bebis på 5 månader

Jag har vaccinerat mig när jag var gravid. Nu har jag nyss fått mitt barn och dos 3 är inplanerat till nästa vecka. Det var självklart för mig att ta vaccinet under min graviditet.

2022-01-21
Brumma123
Brumma123
Bebis på 4 månader

Shishi. Du blev bara lite förkyld medan den du mötte i affären avled i sviterna av covid-19.

Vaccinera er bara. Sverige skulle aldrig rekommendera gravida att vaccinera sig om det var farligt!

2022-01-21
Lisa54321
Lisa54321

Om du inte vaccinerar dig är risken större att du får fler följsjukdommar av corona (om du insjuknar) än om du tar själva vaccinet.
Enligt mig är därför risken HÖGRE att skada mig själv, mitt barn och andra om jag är ovaccinerad.
Och att vi ”delar” på samhället kring vaccinerade och ovaccinerade är väl ändå en självklarhet? Risken är mycket större att en ovaccinerad bär på smittan än jag som är vaccinerad. Att därför säga att ovaccinerade har rätt att gå på bio exempelvis är ganska själviskt, för det betyder bara att man tänker på sig själv och inte dom man kan smitta. Vi lever i en pandemi som vi alla vill komma ut ur levande. Ovaccinerade som vaccinerade, välja man att avstå väljer man också att avstå kontakt med människor, det är så vaccin funkar och har alltid gjort.

2022-01-21
ConM
ConM
Gravid i vecka 29

Tog min andra spruta två veckor innan jag visste att jag var gravid. Väntar nu på att det ska ha gått fem månader emellan som de säger att man ska vänta.

Tänker att har jag ändå tagit de första två kan jag lika gärna ta den tredje dosen också, lite nojig dock över att bli dålig av den tredje sprutan då jag inte hade några biverkningar alls av de två första…

2022-01-21
ThereseA
ThereseA
nyfödd bebis

Jag tog mina två första precis innan jag blev gravid och kommer att ta den tredje under graviditeten. Det är klart att jag tänkte till en gång extra iom graviditeten, det tror jag är rätt naturligt, men riskerna med covid överväger.

2022-01-18
aenm
aenm
Gravid i vecka 36

Har två sprutor sedan innan. Kommer ta tredje om allt ser bra ut med bebis i magen vid ul. Jag har åkt på förkylning/influensa nu under graviditeten och märker verkligen av mitt sänkta immunförsvar! Har blicit sjuk tre ggr på två månader (dec+jan). Vanligtvis har jag mkt bra immunförsvar och blir sällan sjuk (och max ngn dag vid typ feber). Nu har jag blivit sängliggande i flera dagar alla tre gånger (ej covid), så är orolig för hur kroppen skulle påverkas om jag får covid.

Jag jobbar som lärare så utsätts tyvärr för hög smittrisk på jobbet.

2022-01-18
FZ91
FZ91
Barn på 2 år och 6 månader

Jag har vaccinerat mig med dos1 innan jag ens visste att jag var gravid och sen var jag gravid före vecka 12 när jag skulle ta dos 2. Låg i frossa och var dålig i över ett dygn. Inte haft covid-19 varken före vaccinet eller efter. Gravid nu i vecka 19. Ska inte ta dos 3 då det skulle vara ca en månad innan födsel. Kommer heller inte ta mer vaccindoser. Skulle jag vetat det jag vet nu skulle jag inte vaccinerat mig alls.

2022-01-18
flingan32
flingan32
Gravid i vecka 37

Jag själv är inte vaccinerad, fick Corona innan graviditeten och nu under graviditet.
Dessutom gravid med tvillingar, och mådde inte alls dåligt. Var bara lite små snuvig sen va de över efter några få dagar.
Så de är verkligen olika för alla☺️
Jag har inga planer heller på att vaccinera mig än så länge, känns bara inte bra att göra de.

2022-01-18
Shishi
Shishi

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2022-01-18
Shishi
Shishi

Tog vaccindos 1 och 2 innan graviditeten. Vill ta den tredje dosen under graviditeten, men vet inte riktigt när? Ska man vänta till vecka 12 eller sja jag ta den nu? Är mer rädd för coronan än vaccinet. Har sett personer i min närhet med andningsproblem och det är hur läskigt som helst. Vill inte uppleva det…

2022-01-18
Collan
Collan
Gravid i vecka 24

Jag är ovaccinerad, kommer inte ta vaccinet.
Det är så pass nytt och inte genom alla 4test faser än att jag inte vill riskera något med bebisen eller mig.
Jag är i v38 med mitt tredje barn. Jag har haft sjukdomen och hade milda symptom. Jag har antikroppar än och det ska vara bättre skydd än vaccinet om jag förstår rätt.

Jag kommer inte ta vaccinet heller när jag ammar.
Om det skulle vara aktuellt att ta vaccinet längre fram så skulle jag överväga det men jag har andra vaccin jag ska ta först, föstingvaccinet t.ex

Den enda som drabbas av att jag inte tar vaccin är jag själv.
Om någon blir upprörd att jag inte tar vaccinet så är det dens åsikt och påverkar inte mig.

Många i min omgivning fick kvarstående men från fågelinfluensans vaccin.

Hoppas mitt svar hjälpte.
Jag har inte tagit vanliga influensa vaccinet under någon av mina graviditeter. Varit gravid höst/vinter varje gång. ❤️

2022-01-08
Pasko
Pasko
Bebis på 4 månader

Jag lät bli jättelänge. Kunde tagit det från vecka tolv och fick mycket press men lyssnade på min magkänsla. Sedan runt vecka 30 något så ändrades det, plötsligt kändes det inte lika läskigt längre och jag blev mer rädd för Corona (hade haft det också strax innan jag blev gravid). Jag hann precis med dos nr 2 dagen innan han kom i vecka 36 :)

2022-01-08
Magdelope
Magdelope
Bebis på 5 månader

Jag vaccinerade mig i tredje trimestern och var fullvaccinerad när bebis föddes. Han är idag va 4.5 månad och jag kommer ta tredje dosen om några veckor!

2022-01-08
nanni2
nanni2
Bebis på 9 månader

Jag har valt att avvakta med covid-vaccin. Jag har förstått att vaccinet ska vara säkert för de flesta på kort sikt även om man hört en hel del som kopplat vaccinet med mensrubbningar, hjärtsvikt, etc. Men eftersom det inte går att mäta hur vaccinet påverkar på lång sikt, mamman eller barnet, har jag velat avvakta.

Alla gör som de vill, det tycker jag är viktigt då vi alla har olika erfarenheter från detta virus samt tidigare influensor och virus som spridit sig.

Det känns än så länge som rätt beslut för mig just nu, men hur jag känner om några månader, när kanske ny information dyker upp, tar jag ställning till då.

2022-01-08
Michelle A
Michelle A
Bebis på 3 månader

För min del så vägde riskerna som ovaccinerad tyngre. Därför tog jag vaccinet och det känner jag mig trygg med! 😊
Jag hoppas att folk kan få göra som de vill utan att bli ifrågasatta, som gravid tänker jag att man själv känner vad som är bäst för både sig själv men även barnet i magen, om det så är att man väljer att vaccinera sig eller inte!

2022-01-08
Emiliahson
Emiliahson

Jag tog min första spruta i v.14 och den andra v.19. Var lite orolig att ta under tiden först, men valde att lita på rekommendationer från barnmorskor/läkare/fhm samt läste på lite studier. Är idag väldigt glad att jag tog det då jag åkt på covid nu under jul/nyår, men har endast fått milda symptom såsom snuva och lite halsont. Vet inte hur sjuk jag kan ha blivit annars.

2022-01-08
Äppl1
Äppl1
Bebis på 1 månader

Jag tog de första två sprutorna under graviditeten, nu har jag och min 5-mån bebis precis blivit friska från covid och det var verkligen inte kul!! Vi blev båda jätte sjuka och min bebis hamnade på akuten! Allt gick dock bra men vågar inte ens tänka på hur dåliga vi hade blivit om jag inte tagit vaccinet under graviditeten. Nu fick ju ändå bebisen ett visst skydd. Bebisar i Sverige dör ju inte av covid men jag hade gärna sluppit denna upplevelse! Vi har inga underliggande riskfaktorer eller sjukdomar.

2022-01-07
Malinhell
Malinhell
Bebis på 9 månader

Till att börja med så gör ju alla som de vill, men jag har valt att ta 2 doser under min graviditet för jag litar på den forskning som finns angående att vaccinet är säkert. Jag har precis fått covid (i vecka 32) och det är banne mig jobbigt alltså. Vill inte veta hur sjuk jag hade kunnat bli om jag inte var vaccinerad 🙂

2022-01-07
Tildajulia
Tildajulia
Bebis på 2 månader

Jag är vaccinerad med 2 doser och ångrar mig inte. Jobbar på skola, och när barnen nu driver smittan känns det extra viktigt.
Har en nära anhörig som jobbar på vårdavdelning på kvinnoklinik och säger att många mammor blir dåliga och de som mår sämst är de som inte fått sitt vaccin för det är påfrestande för andningen, likt alla andra som blir dåliga av att få viruset. Man ska göra det som känns bäst för er men genom den vetskapen blev det självklart för mig att ta vaccin. Jag vet även att i Skåne får inte partner medverka på förlossning om han och jag är positiva, så vi vill förebygga det också med allt det går för jag vill inte föda ensam.

2022-01-07
Minibobo
Minibobo
Bebis på 2 månader

Jag tog vaccinet genom att se vad forskningen sa gällande riskerna att vara gravid och få covid. Jag jobbar inom skola och var väldigt ofta med i smittspårning så var tacksam över att jag tog vaccinet. Min mamma fick covid i början när det kom och blev jättedålig. Hon fick andningsuppehåll, tappade håret, magrade av då hon inte fick behålla verken vätska eller mat och tog 7 veckor innan hon var på benen igen efter att blivit friskare och hon har följder än idag. Jag hade inte velat bli så dålig under graviditeten och inte säkert att kroppen hade klarat av att ge bebisen det den behöver. Jag tänker att risken är att jag hade reagerat likadant ifall jag skulle bli dålig. Min mormor sa även att jag har en till hemma som behöver sin mamma och inte bara den som finns i magen. Men jag var extremt osäker på om jag verkligen skulle ta den under graviditeten.

2022-01-07
mimmisan88
mimmisan88

Förstår verkligen de som inte vågar vaccinera sig. Men jag själv har kommit fram till att jag inte vågar riskera något, kommer därför ta en till dos om ett par veckor! Är faktiskt inte alls orolig för att bebis ska ta skada av vaccinet, är mest otaggad på biverkningar för min egen del hehe, men ärligt får jag hellre det under en dag än att bli sjuk i veckor. Känner många som vaccinerat sig under grav utan några problem.

2022-01-07
nnadjaa
nnadjaa
Gravid i vecka 38

Tänker precis samma. Tog 1 o 2 innan jag blev gravid. Men ska ta 3 nu. Visst man kan inte till 100 veta hur vaccinet påverkar men det kan man inte heller veta om man faktiskt får corona. Kan ju bli att kroppen inte orkar ta hand om fostret i magen..

2022-01-07
Tilda26
Tilda26
Gravid i vecka 36

Hej. Länkar här nedan till min tråd;
https://www.libero.se/foraldrasnack/amne/399564-coronavaccin/Jag har ännu inte tagit det men har flyttat hem till päronen efter att min sambo fått positivt svar på sitt corona-test (det där självtestet från apoteket). Mitt var negativ men vill inte ta några risker.. Mina föräldrar är vaccinerade, pappa med tredje dosen dessutom pga jobb inom vården, och de tyckte jag gjorde bäst i att stanna hos dem i vilket fall som helst. Jag har huvudvärk och ledvärk men bebis verkar må bra än så länge. Vi ska ta ytterligare ett corona-test i helgen och hoppas på det bästa.

2022-01-07
Min lilla regnbåge
Min lilla regnbåge
Bebis på 1 månader

Jag har inte tagit vaccinet nu, och kommer förmodligen inte göra det när jag ammar heller. Precis som någon tidigare sagt så är det så lite forskning och utredningar gjorda på gravida och vaccinet. Att man också först sa att gravida inte skulle vaccineras, till att plötsligt ändra sig, talar också för mig att låta bli. Det är så mycket plötsliga vändningar, just för att vaccinet är så nytt i sig, så jag avvaktar. Jag isolerar mig hellre lite extra. Jag är 27 år gammal utan underliggande sjukdom. Det innebär att jag har 99,96% chans till överlevnad av Covid. Det finns en 0,05% risk för biverkan av vaccinet. Chansen att jag överlever Covid är därför bättre, jämfört med risken att få en biverkan - även om det är små marginaler.

Men jag tycker att du ska göra som du känner! Lita på dig själv och din magkänsla, lyssna inte för mycket på hur andra gjort, för det är du - ingen annan - som efteråt ska leva med valet du gör.

2022-01-07
Elajni
Elajni
Bebis på 2 månader

Jag har tagit båda doserna, i v 17 och v 23. Jag är mer rädd för vad Corona kan göra som gravid, så det känns bra att ha skydd till både mig och bebis 🙂 Nu är jag i v 41 så tredje dosen kommer under amningen sen 🙂

2022-01-06
Pancakes
Pancakes

Jag har tagit 2 doser under graviditeten och väntar på att få ta tredje. För mej är de en självklarhet. Vi kämpar in i tredje året av covid-19. Och skulle de va farligt för oss gravida borde man sett något hända nu. Vaccinet har bevisats hjälpa och smittan har minskat, dessutom får du och ditt barn i magen antikroppar mot covid, vilket kan underlätta efter födseln. Jag fick inga som helst biverkningar av doserna och tanken av att min bebis eller att jag skulle få svår covid-19 skrämmer mej mer än att lita på de vaccin som finns och som har bevisats skydda mot smittan. De är min åsikt :)

2022-01-06
Ängsklocka10
Ängsklocka10
Bebis på 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...