App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hjärtformad tunga växer bort?

Har en bebis med lätt hjärtformad tungspets. Dock finns inget synligt tungband så de flesta läkare vill inte klippa detta, vilket jag accepterar. Det skulle medföra ett större ingrepp i munnenoch flera läkare är skeptiska än pga risker vs vinster med det. Vill inte göra ett ingrepp på ett barn som de flesta avråder från, mest bara av ett estetiskt skäl. Men, barn är ju extremt elaka mot varann så jag oroad att min bebis kommer bli retad för detta som barn. Nån vars bebis haft det så där det ”försvunnit” när barnet blivit äldre?

2021-12-31
Pluppan
Pluppan
Bebis på 13 månader

@Marika men jag antar att ni hade synligt tungband då så det var den lilla strängen som klipptes? Det verkar som fler gör rutinmässigt och kan bra.

Jag är mer oroad för att klippa längre in mot tungbasen eftersom det är färre som gör den åtgärden. Är lite oroad att göra det och sabba en amning som börjat bli bättre nu om bebis får ont några dagar. Men är också fundersam på vad som det kommer ge för framtiden om det kommer bli problem med något. Men - vill inte göra en åtgärd i onödan som ger obehag heller.

Tycker det är svårt, min bebis är ju det finaste jag har och vill inte orsaka smärta eller risk i onödan för något.

2022-01-02
Pluppan
Pluppan

Vår son hade kort tungband och han hade också hjärtformad tunga, vilket dom märkte redan på BB. Hans tungband klipptes när han var ca 5 veckor och det var ett väldigt snabbt ingrepp, och han hade inte ont efteråt. Han fick några droppar sockerlösning i munnen, sen tog läkaren och klippte tungbandet, han blev såklart ledsen men det gick över väldigt snabbt. Kom någon droppe blod men det var allt, han fick amma efteråt och han var nöjd och glad :) Anledningen till att det klipptes var för att vi hade problem med amningen, han fick inte rätt grepp så jag fick ont och han svalde en massa luft och fick ont i magen. Efter ingreppet funkade amningen bra och jag är glad att vi gjorde ingreppet när han var ett spädbarn :) min sambo hade också kort tungband och han fick klippa det hos tandläkaren vid 6 års ålder, vilket han kommer ihåg och kan känna sig lite traumatiserad av.

2022-01-01
Marika A
Marika A
Bebis på 15 månader

Fast jag har pratat med kanske 10 st.

Även de som sagt att de kan klippa när det sitter fäst längre bak men de ansåg inte att det nödvändigtvis var behövligt av den beslrivning jag gav. Just då det sannolikt bara eventuellt har en lätt inverkan på amningen nu och ör visuellt.

Jag funderar därför på hur det kommer se ut som vuxen för bebisen då kag sjölv aldrig sett en vuxen person med hjärtformad tunga.

Jag vill ju heller inte göra ett kirurgiskt ingrepp på min bebis för något som kommer bara bli en visuell påverkan på honom, då vill jag ju att han ska få välja det sjölv egentligen.

2022-01-01
Pluppan
Pluppan

Svar på din rubrik. NEJ ett kort tungband växer inte bort. Har själv kort tundband och 2 barn med korta tungband som är klippta. Troligtvis ligger tungbandet gömt i slemhinnan. Går visst att klippa men de allra flesta läkare i Sverige har INGEN kunskap om kort tungband och du har därför fått en VÄRDELÖS bedömning på det korta tungbandet av de personer som har tittat på det.

2021-12-31
Maandiiis
Maandiiis

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-12-31
Maandiiis
Maandiiis

Tack. I vårt fall fanns det liksom inget tungband att klippa, ingen tungbandssträng är synlig. Har kollat och flertalet regioner verkar inte göra nåt då pga risker och att man inte ser en tydlig koppling till problem.

Så funderar mest på hur det kommer utveckla sig.

2021-12-31
Pluppan
Pluppan

Min son hade kort tungband när han föddes. BVC noterade hjärtformad tunga så de klippte hans tungband lite, dock är den fortfarande något hjärtformad och han kan inte räcka ut tungan jättelångt. Vi var mest oroliga för att han skulle få svårt med talet pga kort tungband, men nu fyller han snart 2 år och har kunnat säga R (som kan vara en svår bokstav att uttala), utan problem ganska länge och han pratar som bara den och gör sig tydligt förstådd. :)

2021-12-31
JejjeH
JejjeH
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...