App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Kopparspiral, hormonspiral.. spiral alls?

Halloj alla fina! Så, underbara unge nummer två gör snart entré i vår familj, och vi känner att det räcker så (åtminstånde för minst 5 år framöver). Så vi gnuggar frågan om preventivmedel. I och med att vi båda är relativt unga, och inte säkra på om vi är klara än är sterilisering inte på bordet. Jag har tidigare gått på papiller, både kombinerade och minipiller, och har märkt att jag har blivit påverkad i olika omfattning på sätt jag helst inte vill (viktuppgång, knasigt humör, minskad sexlust,). Jag vill därför helst undvika hormoner som påverkar hela kroppen (piller, plåster, stav, sprutor). Pessar är inte riktigt min grej, och ingen av oss är överdrivet förälskade i kondomer. Det lämnar alltså spiraler. Lång hålltid, hög säkerhet. Jag har aldrig provat, men det låter som många fördelar. Jag vill gärna höra lite nu och bä från er som har erfarenhet av metoden. Jag har givetvis läst allt jag kan komma över från företag, 1177, RFSU mm 😁 Så shoot, hur funkade det för er? Blev ni påverkade, hur?

2021-11-24
Mandamamman
Mandamamman
Gravid i vecka 37

Jag provade kopparspiral då jag ville försöka med hormonfritt alternativ.
Tog ut den efter 3 månader. Jag fick dels ökade blödningar, mer än jag någonsin haft innan, och mer mensvärk. Det skulle jag kanske kunna stå ut med men den primära orsaken till att den åkte ut var att min man kände den när vi hade sex, den gav även rejäla skavsår på ollonet. Spelade ingen roll hur långa trådarna var.

2021-11-28
Emilie85
Emilie85
nyfödd bebis

P-ring är ett preventivmedel som du har lokalt i underlivet också och därav har en lägre halt hormoner. Jag hade det en period och funkade ganska bra. Fick byta från det eftersom hormoner gjorde att typ slemhinnan i livmodern "växte ut", vilket ger blödning vid samlag. Det kan hända även med typ p-piller osv, alla preventivmedel som är kombinerade (med båda hormonsorterna). Alla får ju inte det problemet.
Var också med om en dålig batch, då flera av mina ringar gick av i underlivet efter några dagar till några veckor. Blev vassa kanter på ringen som gjorde ont, men påverkade inte effekten.
I övrigt var det bra med p-ring. Går att styra mens osv på samma sätt som med p-piller.
Har aldrig testat sprial.

2021-11-28
Carpet1
Carpet1
Bebis på 3 månader

Jag har en kopparspiral och är väldigt nöjd med den. Så när det blir dags att byta så blir det en likadan igen. Jag har haft lätt att bli gravid så tycker att det varit ett bra preventivmedel.

Kände lite obehag de första dagarna men det försvann sedan.

2021-11-28
ma78
ma78
Barn på 3 år och 11 månader

Har haft kopparspiral i ca 10 år, har funkat superbra! Inga biverkningar whatsoever.

2021-11-28
Batti
Batti
Bebis på 2 månader

Samma med mig kajjan! MVC o läkare trodde inte på mina symptom för de "existerar" inte med kopparspiral 🤦🏽‍♀️ så tragiskt är det när de inte förstår. Likadant nu. Jag har så förbannat ont i mitt blygdben de knäpper o gör så jävla ont. Födde ett barn på 4.7 kg i v 39 o snabbt gick det också. Jag har sagt att det var efter det som detta kom men dom viftar bort det som foglossning för att det inte finns någon forskning på det..

2021-11-25
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 38

Vill bara rätta dig där, hormon spiral är inte lokalt - alla preventiv medel går in i blodomloppet så det är omöjligt att ett preventivmedel bara är lokalt. Dock är det en mindre nivå hormoner än piller men det går fortfarande in i blodomloppet.

2021-11-25
Bellla
Bellla
nyfödd bebis

Har haft kopparspiral i två omgångar, och det gör jag aldrig mer om. Fick helt sjuka biverkningar som jag sedan Inte fick hjälp för eftersom mina biverkningar "inte kunde stämma" enligt sjukvården. Tappade hår i stora tussar, fick stora hudutslag, svettades, fick hjärtklappning osv. Samt blödde som en gris 12 dagar i streck.
Jag rekommenderar verkligen INTE kopparspiral.

2021-11-25
Kajjan
Kajjan
Gravid i vecka 30

Jag haft kopparspiral i 2 omgångar. Första gången hade jag den i i 4 år inga problem (trodde jag innan jag läste på i efterhand). Då åkte den ut för att den hade åkt in för långt i livmodern så var på gynakuten för magsmärtor. Andra omgången hade jag den i 3 månader. Då åkte den ut då jag har kopparallergi. Läkare menar att det inte finns något som heter så och att biverkningar med kopparspiral är få. Och visst det är dom säkert. Men tänk på att det finns en viss procent. Den är inte stor tror det är någonstans mellan 1-10% var ett tag sedan jag läste om det. Som utvecklar kopparallergi. Jag hade kopparallergi första gången jag hade den på men viftade bort det som du vet vanliga humörsvängningar o pms o så. Sen när jag var gravid med dottern så sa dom åt mig att äta gravidvitaminer. Fick blödningar av dem. För de innehåller koppar.
Nu har jag visserligen bara skrivit om kopparspiralen. Hormonspiralen har jag ingen erfarenhet av:) och detta är mina erfarenheter:)

2021-11-25
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 38

Hormonspiral: fick samma biverkningar som av p-piller (dom du nämnde) men vet att det finns nya bättre nu som ska ge mindre biverkningar (Kylena heter den. Dock fick jag höra samma om den jag hade för ca 10 år sen).

Kopparspiral: Funkat SÅ bra för mig under många år, var helt perfekt (hormoner funkar inte för mig heller) tills efter jag fick barn. Satte in en på mitt återbesök och fick helt sjuk mens, bara forsade okontrollerat hur mkt som helst🥴 samt en brutal mensvärk. Fick ge upp efter fyra månader. Sjukt svårt att hitta rätt! Finns ngt som kallas pärlspiral som är en kopparspiral men har en annan form typ, den överväger jag!

2021-11-24
Piglet89
Piglet89
Bebis på 13 månader

Hormonspiral har så lite hormoner och dessutom är det så lokalt- jag hade inga biverkningar och kommer absolut skaffa det igen när jag är nöjd med barn. Visserligen blev jag gravid med spiral som slutade med en akut operation men där var det ren otur (risken är typ 0,16% att bli gravid med spiral)

2021-11-24
Bokmalen2
Bokmalen2
Gravid i vecka 19
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...