App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Tyst barn

Undrar om någon känner igen sig och kan ge lite pepp! Min son har alltid varit tyst av sig - han har aldrig jollrat speciellt mycket alls och nu vid ett år så är det fortfarande så. Ibland säger han mamama, bababa, nanana, men det händer typ rätt sällan? Känns inte som att han ens försöker göra sig förstådd verbalt. Däremot förstår han jättemycket, han kan peka ut ett 15-tal saker i sina pekböcker och i hemmet, kan lyda uppmaningar som ”kan mamma få bollen” osv, förstår att jag är mamma och pappa är pappa, förstår och lystrar till sitt eget namn. Men han säger ingenting själv. Försöker att inte vara stressad kring det men vill stötta honom på bästa sätt. Vi läser, pratar och sjunger massor med honom så känns inte som det är det…nån som känner igen sig?

2021-11-23
Piglet89
Piglet89
Bebis på 13 månader

Tack för fint svar! Är egentligen inte så orolig, eftersom han som sagt förstår såpass mycket och inte är ”sen” med att gå eller så. Men vill bara inte vara den som ”blundar” för om det är något, vill ge honom allt stöd han behöver liksom! Men aa, då fortsätter vi läsa och sjunga och låter honom ta sin tid🥰

2021-11-24
Piglet89
Piglet89
Bebis på 13 månader

Min dotter var en tyst tjej som bebis och hennes språk kom också lite senare. Hon förstod också allt vi sa men kunde inte riktigt göra sig förstådd. Hon hade egna ord och tecknade mycket. Hon fick sluta med napp när hon var 2 år för jag tänkte att det kanske hämmade. Jag var också stressad över att hon inte kunde säga så mycket, jämförde tyvärr men en nära väns barn som alltid varit tidigt med både gå och språk. Jag försökte läsa mycket böcker men hon var inte intresserad av böcker alls. Hon ville mest bara mysa. Under min föräldraledighet hade vi det också väldigt tyst omkring oss då jag uppskattar när det är lungt, det känns som hon också uppskattar det idag. Nu är hon 3,5 år och hon är i stort sätt aldrig tyst! Hon älskar att sjunga och lär sig fort låttexter. Hon vill gärna läsa minst 2 böcker varje kväll och intresserar sig för bokstäver.

Så, var lugn. Låt det ta tid, alla barn är olika och har olika behov. Fortsätt läs om din son gillar det. Han kanske inte vill försöka säga ord förrän han själv vet att han kan. Alla är olika och det tar olika tid. Så njut av tiden ihop så kommer han snart babbla oavbrutet. Jag är bara mamma och inte någon expert så tips är också att prata med BVC om du känner dig orolig.

2021-11-23
Lovven
Lovven
Barn på 3 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...