App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Tandläkarbesök under graviditet?

Hej! Jag kanske är löjlig som frågar detta men idag fick jag hem ett brev om att jag var välkommen till tandläkaren för en rutinkoll om några veckor. Jag kommer då vara i vecka 33. Jag har läst om det här med röntgen och blir orolig nu när jag är gravid. Är det säkert att gå nu eller bör man vänta till efter förlossningen?

2021-11-22
Maddo
Maddo
Gravid i vecka 32

Hej! Du kan absolut gå till tandläkaren och ta röntgen. Det är inga problem då den röntgen som används hos tandläkaren inte är stark och röntgenstrålarna är mycket fokuserade till endast tänderna. Alla som går till tandläkaren och röntgar får en blykrage runt halsen för att skydda sköldkörteln som sitter nära tänderna. Om man vill kan man få ha ett blyförkläde på sig över magen, men det är inte för att skydda barnet utan erbjuds ibland till oroliga gravida, inte för att det hjälper utan mer "känns bra", och att man inte ska älta sedan. I vanliga fall erbjuds det till småbarnsföräldrar som av någon anledning behöver ta röntgen på sitt barn och ha det i knät.

Jag är tandläkare och jobbade under hela graviditeten tom v 37 och tog dagligen röntgen men gick då ut ur rummet, som alla i personalen gör, då vi jobbar med röntgen dagligen. Tog även röntgen på mina tänder under graviditeten. Rekommenderar att du går innan bebis som så många andra säger, kan bli svårt sen tidsmässigt. :)

2021-11-24
Henny1
Henny1
Bebis på 6 månader

Jobbar som tandsköterska, det är ingen fara att komma till oss :) Röntgen är heller ingen fara, den lilla mängd stråldos riktas inte mot magen, du får antingen en krage eller ett förkläde på dig :) Känner du ändå oro för just röntgen kan du avvakta med den biten tills efter förlossningen:)

2021-11-23
PallanG
PallanG
Gravid i vecka 27

De rekommenderar ju att man går till tandläkaren under graviditeten, då man lätt får sämre tandhälsa då (och då det är svårt att ta sig till tandläkaren med spädbarn). Så jag tycker absolut du ska gå. Du kan ju be dem skippa röntgen just den gången om det känns osäkert.

2021-11-23
midvinter
midvinter
Barn på 2 år och 10 månader

Det går absolut bra att gå till tandläkaren. Jag var där när jag var gravid typ i v.30 och röntgade samt drog ut tand. Du får ett större förkläde på dig bara som täcker magen. Gjorde även röntgen när jag var inne på förlossningen så oroa dig inte över det! Berätta bara att du är gravid så att dom vet om det :)

2021-11-23
Majann
Majann
Bebis på 1 månader

Tror inte det är någon fara alls då röntgen är så långt ifrån magen. Gjorde själv en skiktröntgen av huvudet i förra veckan och då sa de att de inte ens brukar fråga om man är gravid i de fallen för det finns ingen risk för fostret pga avståndet. Men ring tandläkaren och fråga om du känner dig osäker :)

2021-11-22
Sonele
Sonele
Gravid i vecka 16

För mig var det inga problem att få till tandläkaren. Fick även röntga tänderna den man gör inne på rummet. Jag fick ha någon speciell "väst" på mig bara. Viktigt att berätta för personalen bara att man var gravid så de vet om detta.

2021-11-22
Maandiiis
Maandiiis

Var också runt vecka 30-33 och tandläkare sa direkt att de ska inte göra röntgen. Eftersom det kan va skadligt för barnet. Han gjorde vanlig undersökning samt tog bort tandsten. Gick superbra.

2021-11-22
Graviditetspenning
Graviditetspenning
Bebis på 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...